Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová patřící k anglické smetánce 19. století žije na panství Hartfield v Highbury u Londýna se svým ovdovělým otcem, který ji bezmezně rozmazluje. Podle Emmy je nejkrásnějším darem na Zemi najít si svůj protějšek.  Když se jí podaří přispět ke svatbě své vychovatelky s panem Westonem, začne se svobodná Emma nudit a rozhodne se plánovat život druhým. Je obratnou manipulátorkou a sebejistou dohazovačkou a snaží se ovlivnit své okolí. Její obětí se stane debutantka Harriet Smithová, která vyrůstala jako schovanka u cizích lidí. Harriet je velmi důvěřivá a svěří se do jejích rukou, přestože ji přitahuje statkářův syn Robert Martin. Emma ji chce dohodit vikáři Eltonovi, jehož cílem je však získat bohatou nevěstu. Rodinný přítel Woodhouseů John Knighley Emmě vyčte, že plodí jen škody, Martin Harrietu převyšuje a byl by schopen Harriet zabezpečit. Elton nakonec vyzná lásku Emmě, ale ta ho odmítne, projevovala mu sympatie jen kvůli Harriet. Elton odjede do Bathu, kde se ožení s bohatou a velmi sebevědomou ženou. Paní Westonové je líto, že Emma Harriet vymluvila Martina. Emma se Harriet omluví, ale Harriet zůstává pod jejím vlivem. Když se Harriet Emmy zeptá, proč už není vdaná ona, Emma odpoví, že by žádný z mužů nebyl takový jako její otec. Do Highbury přijíždí neteř upovídané paní Batesové Jane Fairfaxová a stane se středem pozornosti mezi zdejšími muži. Highbury také navštíví Frank Churchill, syn pana Westona. Je přitažlivý a rozmazlený pozorností žen. Emma žárlí na Jane, které se Frank začne věnovat. Když dojde k závěru, že Franka nemiluje, začne o něm uvažovat jako o partii pro Harriet. Frank ji s Emmou zachrání, když jsou přepadeny kočovnými cikány. Frank se však tajně zasnoubí s Jane. Emma má také břitký jazyk a jednoho dne urazí paní Batesovou, když zkritizuje její upovídanost. Přítel Knightley jí za to velmi vyčiní. Emma se jde Batesové omluvit, ale ta ji nepřijme. Jednoho dne řekne Harriet Emmě, že cítí náklonnost ke Knightleymu, který ji při plese vyzval k tanci, když zůstala stát. Emma je v šoku, uvědomí si, že Knightleyho miluje, a má strach, že o něj přijde... (TV Prima)

(více)

Recenze (181)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Vedle Rozumu a citu další zdařilá adaptace románu Jane Austen. Snímek je velmi příjemný a zcela vystihuje atmosféru románu. Gwyneth jako dohazovačka Emma je prostě roztomilá. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Nudny romanticko-historicky film, ktermu tentokrat nepomohla ani ucast jindy roztomile Gwyneth Paltrow - i ona totiz pusobi prilis strnule. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výjimečné dílo Jane Austen čerpající náměty i samotný styl z klasicismu a přesto řešící konflikty romantickým způsobem, navíc často zahrnující postupy realistického slohu, bylo převedeno do výborné filmové podoby, co se týče formy i herců. Obsahem se však změnilo v silně ironicky nadsazenou skoroparodii, která může vynikat snad v sebekritických postojích, ale opravdové literární kvality jí jsou silně vzdáleny. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to celé takové až moc "zastaralé", ale přesto tam bylo pár poťouchle, podvratně vtipných momentů, které mě příjemně překvapily. Hlavní roli v tom měla kamera, chovala se jako další postava ve filmu to bylo velmi nečekané a velmi osvěžující v tomto druhu konverzační komedie. Co mě naopak překvapilo nepříjemně byla hudba Rachel Portman. Svého času jsem se pořád dokola dívala na Čokoládu a zdejší soundtrack mi jí přišel hodně podobný (ačkoliv Čokoláda vznikla chronologicky až tři roky po Emmě), v některých momentech dokonce až stejný. Jsem si vědoma toho, že filmoví hudební skladatelé píšou sami sobě podobnou hudbu v jednom kuse (viz John Williams, od něj mi všechno zní "stejně"), a když je to spíš variace nebo pomrknutí (jako to dělá Hans Zimmer), tak to dokážu i ocenit jako kvalitu, když když mi to zní až moc pouze jako opakování, tak jsem z toho spíš smutná. Co se týče adaptace látky, tak je na tom tato Emma zatím nejhůř oproti všem ostatním filmovým zpracováním (2009 a 2020), která jsem zatím viděla. Slečna Batesová, pan a paní E, Frank Churchill, vztah Emmy s tatínkem, pouto přátelství s paní Westonovou bylo jinde uděláno lépe. Ani z herců mi tady ve své roli nepřišel nikdo tak zajímavý, že bych měla potřebu je zmínit. Možná snad Toni Collette, ale Mia Goth z 2020 se mi do té role hodila o trošičku víc. Goth ale měla taky tu výhodu, že její přátelství s Emmou bylo jedním ze základních pilířů jejich filmu, kdežto v této 1996 Emmě to byla spíš vedlejší linka a film se soustředil spíš na Emmu samotnou. Jejich přátelství ale nebylo zmasakrováno natolik jako v 2009 Emmě, kde bylo až na pár scén v polovině příběhu prakticky nepřítomné. Sečteno, podtrženo, v něčem lepší, v něčem horší než 2009, pořád mám nejradši 2020. Ještě mě čeká 1996 televizní a Clueless. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Úsměvné, jak tenkrát připadalo normální tak okaté dohazovačství. :-) Pozlátko vládlo a holky se snažily hlavně se dobře vdát. Pak už jen plesat, večírkovat, pomlouvat a drbat jiné :-) Gwyneth úžasná! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Emma je nejkouzelnějším románem Austenové. Vypráví o sebejisté, přesto velmi omylné dohazovačce, která skrze starost o své okolí zapomněla sama na sebe. Dlouho jsem o téhle adaptaci s jemnou a křehkou Gwyneth věděla a nyní jsem velmi spokojená, že jsem právě s tímhle zážitkem počkala. Není nutné takové poklady uspěchat. Vhodné zejména tam, kde divák ocení empírovou pastvu pro oči. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Spletenec vztahů podle Jane Austen.. aneb pro jednou scénáristický spolupracovník Woodyho Allena (Výstřely na Broadwayi) Douglas McGrath v režijním debutu, který ke **** hvězdám tahají půvabná Gwyneth Paltrow a charismatický Jeremy Northam a fakt, že ve správných okamžicích umí přitlačit na pilu!! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ešte stále odmietam čítať Jane Austenovú a vyhýbam sa sladkej romantike, ale znova sa mi zapáčil film :-) Bolo to ľahké, vizuálne príťažlivé a dokonca aj rafinovane vtipné. Aj český dabing sa vydaril. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Velmi stupidní, toporné herecké výkony a směšně debilní dialogy. Věřím že je to zdařilá adaptace Jane Austen ale její dílo nepovažuji za nic jiného než limonády pro paničky. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí musím pridať aj piatu hviezdičku, pretože si myslím, že tomuto spracovaniu niet čo vytknúť. Knižnú predlohu milujem a film je rovnako výborný, nehovoriac o krásnej hudbe. Gwyneth Paltrow je kúzelná a Jeremy Northam si musí získať srdce každej ženy. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nádherný romantický film s úchvatnou Gwyneth Paltrow, která mě dokonale okouzlila. Nebýt jí a Jeremy Northama určitě by to nemělo takové magické jiskření, které jsem měl před očima ještě dlouho po skončení filmu. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Byla jsem docela zklamaná, čekala jsem další dobře zpracovaný příběh z pera Jane Austen, ale dočkala jsem se dvou poměrně nudných hodin přehlídky strašných účesů, v čele s Toni Collette, tý by na hlavě tyhle účesy měli zakázat, vypadala strašně. Velký tělo, malá hlava. Nemohla jsem si pomoct, ale hlavní hrdinka mě rozčilovala, pořád někoho cpala s někym dohromady a nedala si pokoj ani když jí to po stý nevyšlo. Ale Gwyneth tu roli zahrála poměrně dobře, vypadala tak naivně a nevinně. No, dávám tomu 3*, ale rozhodně nejslabší Austenovské natočené dílo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká milučká romantická, vzťahová kuca-paca, ktorá vynikla predovšetkým oku lahodiacou dobovou atmosférou (ale niektoré kostýmy mi skôr pripomínali skoré viktoriánske obdobie). Priznám sa, zo začiatku som mal trocha problémy zorientovať sa v tej záplave mien a príbuzenských vzťahov, ale potom to už išlo samo od seba.... jednoducho príjemná pohodovka. 65/100 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Těžké je obsadit Emmu tak, aby nepůsobila jako kuplířská mrcha, ale spíše jako šarmantní, ba roztomilá mladá dáma, která z přehršle volného času nešťastně plánuje životy druhým. Gwyneth Paltrowová je však výtečná a navzdory svému chování neztratí divákovy (tedy alespoň mé) sympatie. Výtečný je i Jeremy Northam jako pan Knightley, který však vzhledem i oduševnělostí natolik ční nad ostatní ve filmu se vyskytující muže, že se dá od počátku až příliš dobře vytušit, kdo v čí náruči skončí. Austenové román by v tomto obsazení jistě vydal na další kvalitní BBC-minisérii. Takto je to však všechno příliš zhuštěné. Sofistikované dialogy se odehrávají s kalašnikovskou kadencí, postav je mnoho - a kdo by si během některé scény neprozřetelně odběhl uvařit čaj - zjistil by po návratu, že už vůbec netuší kdo, co a s kým. Nicméně i tak tohle vtipné autenovské vyprávění o poučení mladé manipulátorky stojí za pozornost. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to mile starosvětské, tím jsme si vyjmenovali všechna pozitiva, chybí tomu jiskra, nějaký zajímavý nápad. Postavy v kostýmech deklamují dialogy, ale ty nevyvolávají žádné další reakce. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Ukecané tak (rozuměj o ničem než o něčem), že jsem musel po 10-ti minutách otevřít svůj soukromý bar a nalít si poctivýho panáka tulamorky, jak mě rozbolela hlava. Nutno dodat, že určitě tomu VELMI napomohl i český dabing. Naštěstí mě po 25min vysvobodil zápas Schalke 04 – ManU, jinak jsem (ze samé zoufalosti) vytáhl 100% -ně lahev do dna. Definitivní ujištění toho, že romantik ze mě zřejmě nikdy nebude......, ale jak vidno (soudě podle místního hodnocení) tento snímek Douglase McGratha na motivy románu Jane Austen, nijak výrazně neoslnil a nezasáhl ani dámskou část místního osazenstva, takže problém tkví zřejmě (jistojistě) jinde a já tak mám ještě nějakou (alespoň mizivou) šanci na „polepšení se“ :o) p.s. Pýchu a Předsudek popř. Rozum a cit (další to z adaptací této spisovatelky) si dám kdykoliv a rád. Po tomto skvostu, pevně doufám, do konce života neuslyším. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Jasně nejzajímavější a nejzajímavější a podle mě nejlépe obsazená austenovská adaptace. Skvělý Jeremy Northam i Gwyneth Paltrow. ()

Reklama

Reklama