Reklama

Reklama

Malá čarodějnice

(seriál)
  • Západní Německo Die kleine Hexe
Animovaný / Pohádka
Československo / Západní Německo, 1984, 1 h 26 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Malá čarodějnice, které je teprve několik set let a ještě neumí pořádně kouzlit, se chce podívat na slavný sabat, který se koná každý rok na vzdálené hoře. Její společník, starý moudrý havran jí to sice vymlouvá, ale malá čarodějnice ho neposlouchá. Pozoruje slavnost ukryta za keři, je však prozrazena a hlavní čarodějka, baba Bimbula jí uloží, že se do roka musí stát dobrou čarodějkou. Dívenka se hned pustí do učení a protože se má stát dobrou čarodějkou, koná při svém učení jen samé dobré skutky. Starým babičkám přičaruje otýpky dřeva, pomůže týranému koni a potrestá zlého kočího, chudé květinářce přičaruje k papírovým růžím kouzelnou vůni vyvolávající dobrou náladu. Její kouzla sleduje s nevolí stará ježibaba Pingula a když malá čarodějnice kouzlem pomůže dvěma dětem v pátek, kdy je přísně zakázáno kouzlení, pošle na ni za trest mráz a vánici. I toho však malá čarodějnice využije k dobru, staví s dětmi sněhuláky a uspořádá pro ně veselý karneval. A pak už nastane čas dalšího sabatu a malá čarodějnice musí složit mistrovskou zkoušku, skládající se ze tří úkolů.

Názvy jednotlivých epizod:  1. Malá čarodějnice a první kouzlení
2. Malá čarodějnice a teta Bimbula a ostatní tetičky
3. Malá čarodějnice a předlouhá cesta domů
4. Malá čarodějnice a nové létací koště
5. Malá čarodějnice a dobré skutky
6. Malá čarodějnice a smutný koníček
7. Malá čarodějnice a páteční kouzla
8. Malá čarodějnice a střelecká slavnost
9. Malá čarodějnice a báječný karneval
10. Malá čarodějnice a maškarní bál v lese
11. Malá čarodějnice a havranův bratranec
12. Malá čarodějnice a velká starost
13. Malá čarodějnice a závěrečná zkouška
14. Malá čarodějnice a šťastný konec (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Spolu s "Rákosníčkem" nejlepší večerníček s Jiřinou Bohdalovou. I když styl animace nebyl ten, který by se mi jako malému zrovna líbil, příběhy byly dobrodružné a kouzlilo se v nich, což já rád, takže večerníček spadal do kategorie těch, na které jsem se docela těšil. Navíc, jako jeden z mála měl souvislý děj. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že pohádkové seriály, které namluvila Jiřina Bohdalová mi v jednu chvíli už trochu splývaly v jeden. Krom výjimečných Pohádek z mechu a kapradí. Malá čarodějnice je další takový seriál o popletené mladé čarodějce, která chce umět kouzlit, být v tom dobrá a pomáhat. Samotné příběhy jsou krátké a někdy i trochu nedotažené. Navíc, i když se seriál odehrával v různých typech prostředí stále mi pozadí přišlo animačně velmi jednotvárné. ()

Reklama

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

paní Bohdalovou slyšet zrovna nemusím,protože nemám ráda veškeré pitvoření hlasů,ale v tomhle večerníčku jsem to stejně moc nevnímala,soustředila jsem se na výtvarnou stránku.....Zdeněk Smetana je pokaždé svůj a u mne by to se svými roztřepanými pajduláky vždycky vyhrál nad Disneyovskými uhlazenými a přeslazenými postavičkami ()

gédé 

všechny recenze uživatele

Ze zásady fandím zlým a vychytralým postavičkám animovaných filmů, ale režisér/výtvarník Zdeněk Smetana a jeho úžasná malá čarodějnice mě vždy spolehlivě přetáhnou na tu správnou stranu. Konečně kladná pohádková figurka, která není nesnesitelně dokonalá, o dojemně ustaraném havranovi Abraxasovi ani nemluvě! ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Návrat po vlastních stopách III. Ouha. To jsme se báli. To jsme se teprve učili bát. Sabaty a větve v noci škrabající na okno a divá světla a zlé čarodějnice. Hrom do toho. Jména připomínající německé názvy ("Valpuržina noc"?), odkazy k noční temnotě a baroku. To jsou věci, co nás formovali, to způsobilo, že máme rádi noc, jež je naší utěšitelkou a jež nás milostným kolébáním uspí a dopřeje nám sladké snění pod povrchem vědomí... Dodnes se bojíme věcí, které se k nám z okolního světa dobývají a činí si nároky na naši pozornost. Věci přicházející neodbytně, věci kradoucí nám slastný spánek a barvící naše vlasy na bílo, věci nutítící nás šílet. Nechme je rozpustit v oné magické chvíli Valpuržiny noci a odhoďme je stranou do příkrovu temnoty, která jest naším přítelem. Temnota venku, temnota uvnitř. Jsme ti, kdo bloudí tmami. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama