Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1942 a světlo světa spatřila kniha Enid Blytonové „Pětka na ostrově pokladů“, díky jejíž ohlasu vznikla série jednadvaceti příběhů, které byly po čase uvedeny v podobě stejnojmenného televizního seriálu. Čtveřice sourozenců Julián, Dick, Anna, George a pes Tim prožívají dobrodružství plná napětí, odhalují skrytá tajemství, bojují se zločinem a dostávají se mnohdy do situací, v nichž jde o holý život. (FIBO)

(více)

Recenze (10)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Správná Pětka (The Famous Five) Seriál, který byl natočen na motivy slavné série knížek od paní Enid Blytonové určené pro mladé čtenáře. U nás vysílala ČT1 v ranním nedělním pořadu pro děti "Studio Kamarád". ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Mám mlhavý dojem, že v mých dětských letech obíhala Správná pětka i české kanály. Knižní předlohy jsem v dětství milovala (mám kompletní sbírku), a ani ten seriál nebyl špatný. Tehdy. Když jsem se k němu po těch deseti letech vrátila, viděla že je vtipně doslovný, záporáci jsou bez výjimky přitroublí nemotorové a absentuje v něm napětí. Navíc u něj mám stejný problém jako s adaptací ze sedmdesátých let - 25 minut je na epizodu málo a větší prostor tu dostaly jen asi tři příběhy. A to ty, které bych si pro to nevybrala. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jistou roli zde hraje nostalgie z dětských let, ale kouzlo knih E. Blytonové, staré Anglie a dětských dobrodružství tvoří z tohoto televizního dílka nadprůměrnou záležitost, hlavně tedy pro mladší diváky! ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl menší, hltal jsem knížky tohohle typu každý den, tenhle seriál byl pak třešničkou na dortu. I postavy jako by z oka vypadly hlavním hrdinům tak, jak jsem si je představoval. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Srovnávat literární předlohu se seriálem se dost dobře nedá, i když mi to nedá, musím říct, že seriál mi přijde víc infantilnější než samotné knihy (ne, opravdu to není tím, že jsem je četl před lety). Knihy mě bavily, bylo v nich napětí, tajemno, nezodpovězené otázky atd., což se ale moc nedá napsat o seriálu. Vypadá to, jako kdyby byl určen ještě pro mladší publikum, než byly původně knihy Enid Blytonové, což se projevuje na přímočaré jednoduchosti děje, jasného vytyčení dobra a zla a mnohdy přehnaně trapné scény, které prostě nepobaví, nepřesvědčí. Samotná tristní stopáž každého dílu sama o sobě nedokáže odvyprávět knihu. Pořád ale je to v základě "tak nějak" to, co jsme v knihách četli, i když to ztvárnění se knihám nemůže ani v nejmenším rovnat. Btw: pokud si dobře pamatuju, tak knihy vyšly v reedici v novém vázaném vydání, i když za asi jinou cenu, než byly k dostání tehdy. ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Totální nostalgie, knížky o Správné pětce (Julián, Dick, Anna, Gerge a pes Tim) jsem v dětství doslova žral a když jsem poté viděl tento seriál dost se mi líbil, ale knížky jsou přece jenom o dost lepší... To masik: No, Tim se teda vážně nepovedl, ten malý chlupáč vážně není on, ale casting dětí myslím dopadl docela dobře - takhle jsem si ty děti plus/mínus představoval. ()

masik 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že když má člověk možnost srovnávat, tak srovnává. Knížky, které jsem jako malý doslova zbožňoval, se s tímto paskvilem, který má s napínavými knižkami společná akorát jména hlavních postav, se srovnat nedá. P.S. Taky vás tak rozesmál jako mě ten krásný a neohrožený pes Tim? ()

Aquilles 

všechny recenze uživatele

Všechny epizody jsou celkem věrným (zkráceným) přepisem jednotlivých knih. Ve výsledku tak zachovávají všechny klady i zápory příběhů Enid Blytonové. Kladně hodnotím herecké představitele, kteří přesně vystihli předlohu, i ponechání dobového zasazení příběhů. Mezi zápletkami se najdou zajímavější i jednodušší (někdy bohužel až moc přímočaré). Trochu však zamrzí, že hlavními záporáky jsou většinou lidé z nižších sociálních vrstev, jak už to tak u Blytonové bývá. Presto všechno mě ale příběhy Správné pětky vždycky bavily a bral jsem je jako vzor toho, jak má vypadat přátelství a správňácké chování. ()

m.a.rtin 

všechny recenze uživatele

Oproti knižním podobám, které jsem v mládí přečetl téměř všechny, je tento seriál spíše zklamáním (ale během nudného nedělního dopoledne jsem na to dřív přesto koukal :-)). Nehledě na to, že oproti knize se tento seriál často až příliš odvrací ()

Reklama

Reklama