Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1942 a světlo světa spatřila kniha Enid Blytonové „Pětka na ostrově pokladů“, díky jejíž ohlasu vznikla série jednadvaceti příběhů, které byly po čase uvedeny v podobě stejnojmenného televizního seriálu. Čtveřice sourozenců Julián, Dick, Anna, George a pes Tim prožívají dobrodružství plná napětí, odhalují skrytá tajemství, bojují se zločinem a dostávají se mnohdy do situací, v nichž jde o holý život. (FIBO)

(více)

Recenze (10)

Aquilles 

všechny recenze uživatele

Všechny epizody jsou celkem věrným (zkráceným) přepisem jednotlivých knih. Ve výsledku tak zachovávají všechny klady i zápory příběhů Enid Blytonové. Kladně hodnotím herecké představitele, kteří přesně vystihli předlohu, i ponechání dobového zasazení příběhů. Mezi zápletkami se najdou zajímavější i jednodušší (někdy bohužel až moc přímočaré). Trochu však zamrzí, že hlavními záporáky jsou většinou lidé z nižších sociálních vrstev, jak už to tak u Blytonové bývá. Presto všechno mě ale příběhy Správné pětky vždycky bavily a bral jsem je jako vzor toho, jak má vypadat přátelství a správňácké chování. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Správná Pětka (The Famous Five) Seriál, který byl natočen na motivy slavné série knížek od paní Enid Blytonové určené pro mladé čtenáře. U nás vysílala ČT1 v ranním nedělním pořadu pro děti "Studio Kamarád". ()

Reklama

FIBO 

všechny recenze uživatele

Srovnávat literární předlohu se seriálem se dost dobře nedá, i když mi to nedá, musím říct, že seriál mi přijde víc infantilnější než samotné knihy (ne, opravdu to není tím, že jsem je četl před lety). Knihy mě bavily, bylo v nich napětí, tajemno, nezodpovězené otázky atd., což se ale moc nedá napsat o seriálu. Vypadá to, jako kdyby byl určen ještě pro mladší publikum, než byly původně knihy Enid Blytonové, což se projevuje na přímočaré jednoduchosti děje, jasného vytyčení dobra a zla a mnohdy přehnaně trapné scény, které prostě nepobaví, nepřesvědčí. Samotná tristní stopáž každého dílu sama o sobě nedokáže odvyprávět knihu. Pořád ale je to v základě "tak nějak" to, co jsme v knihách četli, i když to ztvárnění se knihám nemůže ani v nejmenším rovnat. Btw: pokud si dobře pamatuju, tak knihy vyšly v reedici v novém vázaném vydání, i když za asi jinou cenu, než byly k dostání tehdy. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Mám mlhavý dojem, že v mých dětských letech obíhala Správná pětka i české kanály. Knižní předlohy jsem v dětství milovala (mám kompletní sbírku), a ani ten seriál nebyl špatný. Tehdy. Když jsem se k němu po těch deseti letech vrátila, viděla že je vtipně doslovný, záporáci jsou bez výjimky přitroublí nemotorové a absentuje v něm napětí. Navíc u něj mám stejný problém jako s adaptací ze sedmdesátých let - 25 minut je na epizodu málo a větší prostor tu dostaly jen asi tři příběhy. A to ty, které bych si pro to nevybrala. ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Totální nostalgie, knížky o Správné pětce (Julián, Dick, Anna, Gerge a pes Tim) jsem v dětství doslova žral a když jsem poté viděl tento seriál dost se mi líbil, ale knížky jsou přece jenom o dost lepší... To masik: No, Tim se teda vážně nepovedl, ten malý chlupáč vážně není on, ale casting dětí myslím dopadl docela dobře - takhle jsem si ty děti plus/mínus představoval. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama