Reklama

Reklama

Nora

  • Irsko Nora (více)

Obsahy(1)

Setkali se náhodou jednoho dne roku 1904 na dublinské ulici. On, začínající spisovatel, jehož povídky nechtěl nikdo vydávat, ona, pokojská z místního hotelu. On, labilní mladík, pronásledovaný přízraky své matky, bojící se bouřky a zvířat s rohy, ona, silná, oběma nohama pevně na zemi stojící žena. Od tohoto okamžiku prvního oboustranného vzplanutí se mnohokrát rozešli a opět sešli, prožívali spolu milování, podezírání, usmiřování, tvůrčí muka, naděje i beznaděje, prožili spolu celý život. James Joyce, největší irský spisovatel, a Nora Barnacleová, jeho věrná a trpělivá životní družka, (která se stala jeho oficiální manželkou až v roce 1931, kdy si ji Joyce vzal, aby jí i jejich dětem zajistil dědická práva). Režisérka Pat Murphyová připravovala natáčení tohoto snímku pět let, pro finanční problémy k němu došlo až tehdy, kdy si jej do své produkce vzal Ewan McGregor. V rozhovoru pro Irish Times řekla, že pro ni je tento film o tom, co se stane, když se lidé zamilují. O tom, že lidé, kteří se k sobě na první pohled vůbec nehodí, mohou spolu mít úžasný vztah. Pro roli Nory našla ideální představitelku v irské herečce Susan Lynchové (na obrazovce ČT jsme ji viděli např. ve filmech Vadí nevadí nebo Zázračné vzkříšení Neda Devina), která za ni získala několik mezinárodních cen. I díky jejímu výkonu uvěří divák tomu, že Nora byla předobrazem Joyceovy Molly Bloomové z jeho vrcholného díla Odysseus. Joyce si zahrál Ewan McGregor, jehož herecké úspěchy je zbytečné vypočítávat. (Za všechny alespoň Trainspotting, Moulin Rouge, Talentovany pan Ripley atd. atd.) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který nás seznamuje s jedním z nejvýznamnějších irských spisovatelů - Jamesem Joycem v podání Ewana McGregora. Snímek pomůže divákům biografickým způsobem seznámit se s tehdejší dobou a s velmi pozoruhodným životem tohoto muže a jeho temperamentní manželky - Nory. Když jsem film viděla, zpočátku jsem ani neměla tušení, kdo je ten muž, jehož život jsem sledovala. Film Nora je způsob, jak se o Jamesi Joyci můžeme dozvědět více, než jenom prostřednictvím jeho knížek, které českým čtenářům nejsou příliš známé, stejně tak jako mně... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"...a prstýnky když jsme si vyměnili... můj byl z tepaného zlata, ten tvůj z cínu jen...", zpívá se v irském tradicionálu, tak výstižně ve vztahu k příběhu osudové lásky a života dvou naprosto protikladných osobností... E.McG. jako James Joyce - patetický, přecitlivělý, zpívající, milostný, ustrašený, masturbující, sebestředný, žárlivý, milující, hysterický, trpící... Zpočátku ne příliš lichotivý pohled na malost budoucího velikána pera, měnící se postupně pak v poutavé drama, líčící citové a profesní eskapády rozervaného sobce ve vztahu k Noře, celoživotní lásce, prosté ale realisticky uvažující, citlivé a živočišné ženě (skvělá (!) Susan Lynchová). Pohled na trýznící se - avšak milující pár a jejich osudové pouto v téměř klasicky (však velmi zručně) natočeném a ač v historických reáliích mírně stylizovaném, přesto bez zbytečných klišé (tak trošku E.McG. na tělo) natočeném filmu... ()

Reklama

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Velmi nudný životopisný film, který nedokázal zachránit ani sám Ewan McGregor ... Na film jsem se podívala hlavně proto, abych si doplnila filmografii Andrewa Scotta. A právě pro něj je ta jedna hvězdička. I když se ve filmu objevil v pouze dvou pársekundových scénách ... Film byl celkově velmi nudný a nicneříkající ... Jako student jsem sice někdy životopis Jamese Joyce určitě uměla, ale stejně jako všem ostatním studentům se mi po písemce okamžitě vypařil z hlavy. Tento film mi ale o jeho životě vlastně ani nic moc neřekl ... Celkově byly souvislosti hodně nepřehledné, důležité informace byly z filmu vypuštěny, kdežto zbytečných a nudných scén tam bylo až až ... Navíc mě obě dvě hlavní postavy docela dost štvaly, což byl potom docela boj se na film dodívat ... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný výkon předvádí Ewan McGregor v roli James Joyce, který nám ukáže jaký James Joyce ve skutečnosti byl přímo očima jeho milované(a chvílemi nenáviděné) přítelkyně a budoucí ženy Nory. Nejsem si jistý, jestli však snímek řekl všechno co měl v plánu a v některých chvílích se mi zdá neúmyslně nedořečený. Jistě se také najde hodně lidí, kteří u něj možná víc než jedenkrát usnou(což se mi povedlo...), proto nelze dát více než 3*. Pro milovníky irského spisovatele nebo jen pro žáky, kterým se to bude hodit ve škole, ale jistá volba. ()

Daae 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Nenudila jsem se, a ani jsem nebyla zklamána. Nejpozoruhodnějším na něm bylo vykreslení povah postav - silné ženské Nory a především paranoidního Jamese Joyce. Potěšilo mě, že po všech těch svárech a nedorozumění zůstali až do konce života spolu. Atmosféra filmu však mohla být silnější. Jojo, v každé době žijí blázni. Není pak krásné, když se najdou? ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama