Reklama

Reklama

Chaplin opatrovníkem nemocných

  • USA His New Profession (více)

Charlieho (Charles Chaplin) v parku požádá mladý muž, aby se mu za odměnu postaral o strýčka se zlomenou nohou na kolečkovém křesle. Chaplin chvíli vozí maroda po přímořském parku a pak dostane chuť na skleničku. Zaparkuje dřímajícího strýce na molu ke spícímu žebrákovi, vypůjčí si hrníček na drobné a ceduli „Help a Cripple“, kterou položí ke strýci. Po návratu z baru Charlie sebere výdělek z hrnku a téměř se popere se žebrákem. Chaplin se začne bavit s dívkou a strýc málem sjede z mola do moře. Vznikne závěrečná mela, do které se zapojí kromě Charlieho a synovce i policista a žebrák. (curil)

(více)

Recenze (12)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Měl jsem špatnou náladu a v takové chvíli cizí neštěstí vždycky potěší... ale jinak je to dost slabé. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tulák se stará (nebo alespoň snaží) o muže na vozíčku, a jelikož má jít o grotesku, tak je to pojato v komickém duchu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jeho nové zaměstnání pokročilo o notný kus vpřed ve výstavbě zápletky, aby se nakonec vše dostalo zpět do zavedeného formátu klaunské zběsilosti násilí. Charlie Chaplin upoutá svou vynalézavostí při shánění finančních prostředků k osvěžení vyschlého hrdla, ale při fyzickém mumraji zloby nadšení rychle opadne. Vedle Charlieho zaujme nerudný invalidní stařec na kolečkovém křesle v tulákově ošetřovatelské péči (Jess Dandy), jeho mladý a na lásku mládí nažhavený synovec (Charley Chase), synovcova křehká přítelkyně s trudným pocitem opomíjení (Peggy Page), či alkoholem zmožený falešný žebrák na kolečkovém křesle (Glen Cavender). Jeho nové zaměstnání aneb Chaplin opatrovníkem nemocných má škodolibě zdravou zápletku a mnoho hrubiánských ran. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Scéna s kolečkovým křeslem je výborná, část na molu je taky poměrně fajn, zbytek je slabší. Celá groteska je skrz naskrz průměrná nejen v rámci Chaplinovy tvorby, ale na druhou stranu je to průměr lepší a tenhle film je alespoň nesmírně sympatický. 60%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chaplinovi zveriť niekoho do opatery, to zaváňa úrazom. A zároveň je tu zakladateľom žobráckej mafie, keď okradne aj žobráka. Inak len slabší priemer a bez bitky na konci by to nestálo za nič. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[1,5*]     "Push him around a while, I'll fix it up with you later."     Krátka groteska z Chaplinoveho raného obdobia v štúdiu Keystone, ktorá trpí neduhmi prevažnej väčšiny grotesiek z daného obdobia - jej humor je prízemný (často doslova, keďže je založený hlavne na padaní na zem, buď po potknutí sa, alebo pri nejakých šarvátkach) a po dejovej stránke nemá hlavu ani pätu. Charlieho postava je taký zlomyseľný chumaj (zlomená noha jemu zvereného invalida si teda poriadne užije). Videná verzia z roku 2010 s priemernou klavírnou hudbou Antonia Coppolu. ()

everlong 

všechny recenze uživatele

Chaplin by se asi jako opatrovník nemocných neuživil....scéna s kolečkovým křeslem jedna z nejvtipnějších DÁLE HRAJÍ: Minta Durfee (Woman) Jess Dandy (Uncle) Cecile Arnold (Girl) Harry McCoy (Policeman) Gene Marsh (Nephew's girl friend) William Hauber (Cop) Glen Cavender (Drinker/Cripple) Charlie Murray (Drinker) Vivian Edwards (Nurse) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mě nejvíc zaujaly záběry, které by dnes samozřejmě nebyly možné. Mnohokrát tak vidíme postavu bez hlavy, protože ji kamera prostě nezabírá nebo dokonce několik postav najednou. Jinak je to místy vtipná groteska ovšem s několika nudnějšími pasážemi. ()

Reklama

Reklama