Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Za zavřenými dveřmi byl natočen podle úspěšného románu maďarské spisovatelky Magdy Szabó. Film vypráví příběh dvou osamělých žen, které jsou ze svých světů vytržené různými okolnostmi a mezi kterými se, napříč jejich životními drahami, vytváří nepravděpodobné přátelství. Film se odehrává v polovině dvacátého století v Maďarsku, zemi, která je poznamenána následky války a zahalena do přetrvávajících stínů nedůvěry a pochybností. Film Za zavřenými dveřmi pomalu poodkrývá velice spletitý vztah mezi zámožnou, rodící se spisovatelkou Magdou a její tajemnou, stále odměřenou, hospodyní Emerenc. Zatímco Magda míří k profesionálnímu úspěchu a uznání, Emerenc dohánějí hrůzy z minulosti, které vedou k emotivnímu odhalení s tragickými následky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Někdy příběh není silný díky tomu, kdo jej vypráví, ale o kom je vyprávěn. Příběh Za zavřenými dveřmi vypráví žena, která chodila do kostela zatímco někdo jiný zametal před jejím prahem. Troufám si říct, že většina spisovatelů nepíše příběhy, aby jiné pobavily nebo poučily, ale protože se potřebují vyzpovídat, potřebují obnažit svou duši a očistit svědomí, aby jim bylo lépe. Nesdělitelnost pocitů je stoprocentní. Druhé můžeme pochopit jen pokud se naše pocity v něčem podobají jejich pocitům, jen pokud máme dar naslouchat. Tento film mi přinesl víc než oceňované oskarovky na předních místech zdejších žebříčků. (Síla oskarových přátel - Menzel si zahrál štěk ve Dveřích, Szabó v Anglickém králi.) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Helen Mirren je zde sice docela fajn, ale za to je taky docela dost protivná. A co naplat, že pak svoje chyby bez jakéhokoliv dalšího důvodu okamžitě uzná? Vždyť já tu sledoval dvě hodně zvláštní ženské postavy, jejichž vztah bylo hodně těžké popsat. A i když se o to tento film pokusil, nešlo to natolik, aby mi to alespoň na chvíli přišlo trošku sympatické. Jediný sympatický moment tak zbývá tehdy, kdy se na scéně objeví Menzel coby doktor, odborník. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Hlavní důvod proč jsem chtěla film vidět, byla pochopitelně Helen Mirren a vůbec jsem nebyla zklamaná. Byla jedinečná v roli, která pro ni určitě nebyla tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Emerenc, která je ve velké míře poznamenaná svou minulostí a která se projevuje mnohdy velmi zvláštním způsobem nejen ve svém životě jako takovém, ale i v přátelském vztahu se spisovatelkou Magdou. Připouštím, že se mi to zdálo chvílemi překomplikované a konec nebyl zrovna nejideálnější, ale to nic nemění na tom, že Helen byla velmi dobrá. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Spíše než jako celistvá sonda do života dvou nesourodých žen působí The Door jako pár na sebe nenavazujících scének rozložených rovnoměrně po období několika měsíců až let. Navíc musím říct, že po úvodu Helen Mirren, která na tiskovce i před projekcí tvrdila, že Emerenc považuje za svou nejsložitější roli a že je tato postava výjimečná svou tajemnou minulostí, jsem čekala něco málo víc, než dva flashbacky a jeden pohled za zavřené dveře jejího domu. Možná má slova vyzní až kacířsky, ale i přes veškeré recenze hovořící o dokonale prokresleném ději a postavách, na mě jednání Emerenc působilo, snad kvůli oněm limitovaným pohledům do minulosti, místy až neuvěřitelně a nerealisticky. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sfilmovaná knižka niečím pripomína zamilované ženské romány z edície "Večery pod lampou". Je tam veľké tajomstvo, vzťah medzi dvoma svetmi (bohatí - chudáci), nezmieriteľné konflikty, zbližovanie, tragédia, mystické odpustenie. Na prvý pohľad banálny príbeh (a možno aj na každý ďalší). Zaujalo pôsobivým vykreslením nepriepustnosti večných právd intelektuálov (spisovateľov) voči pokore prírodne empirického poznania sveta. Ten zosobňuje osamelo žijúca upratovačka. Jej náprotivkom je spisovateľka, túžiaca pomôcť jej. Cesta do pekla býva dláždená najlepšími úmyslami, a podobne aj snaha pomôcť za každú cenu tomu, kto pomoc nevyžaduje. Najmä ak to dáva dlho predtým dôrazne najavo. Treba vraj nechať cestu prirodzeným riešeniam a vôli toho, kto trpí. Nanútená spása poskytnutá chorľavejúcej úbožiačke je podporená celospoločenským ocenením diela samaritánky. Zrejme to prispelo k vzbudeniu dojmu, že spoločnosť zastáva rovnaké hodnoty - a zástupkyňa nálad tejto spoločnosti musí predsa najlepšie vedieť, čo je dobré pre pomýlených chudákov, žijúcich v zajatí svojich minulých tráum a tragédií. Záverečná scéna dojala - a tak to u správneho, dobre pripraveného vzťahového gýča má predsa byť, nie? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nemusím sa predvádzať v nóbl šatách v kostole. Videla som počas vojny čo Boh dokáže." Len veľmi ťažko nájdete H. Mirren v lepšej úlohe. Celý film si ukradla pre seba. Jej postava - slúžka v domácnosti nesie v sebe často kontroverzné i obdivuhodné vlastnosti. Je silná, nedôverčivá, nikoho si k sebe nepripúšťa, je rázna, navonok prísna možno až drzá, ale z jej vnútra v podstate sála čisté dobro. Jej dobrota je prirodzená...I. Szabó vie robiť filmy, už som od neho zopár filmov videl. Tento film možno navonok nemá pútavý príbeh, ale je výbornou štúdiou duše človeka, ktorý niečo zažil. Film je skôr komornejší, vystačí si s niekoľkými postavami , jednou ulicou a domom. Myslím, že I. Szabó vyťažil s predlohy maximum. Samozrejme H. Mirren tiež. 80%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nebýt Helen Mirren, nebyl by ani tento film. S ní dostává příběh zvláštní přitažlivou atmosféru, která nedovoluje ho opustit, i když chvílemi díky režii působí natolik roztříštěně, že takové nutkání probouzí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2012: Helen mirren by měla ještě dlouho z vlastní vůle dělat hospodinku u Istvána doma. Za tak dobrou roli, kterou nelze neocenit, by mu měla líbat ruce. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Námet skôr pre Martu Meszároš, než pre "veľkolepejšieho" Szabóa. Ale István rozhodne nesklamal a nakrútil túto adaptáciu románu presne tak ako si zaslúžila. Je v podstate konvenčná, flashbacky sú vizuálne výrazne odlíšiteľné od súčasnosti a všetko stojí na výkonoch dvoch hlavných predstaviteliek. Dlho sa tak Helen Mirren pomocou nejakej postavy neodviazala, išlo skutočne o vhodný výber a vďaka jej účasti iste film videlo omnoho viac ľudí. Každopádne mám dojem, že atmosféra tohto ťažkého obdobia maďarských dejín mohla byť, proste ťaživejšia a depresívnejšia. Takto to pôsobí, akoby bolo jedno, kedy sa dej odohráva. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Helen Mirren je famózní herečka, díky čemuž vydržíte i slabší chvilky tohoto ne úplně vydařeného dramatu. Za ně nemůže ani režisér, ale prostě mi některé zákruty příběhu připadaly až moc nepravděpodobné a moc přitažené za vlasy. Buď nerozumím ženské psychice nebo maďarské nátuře (nejspíš obojí – 70%). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vynikající Helen Mirren v roli uštěpačné hospodyně, jejíž šokující životní příběh je nenahraditelnou a mrazivou reflexí dějinných událostí dvacátého století (nejen) v Maďarsku. V případě tohoto filmu je rozhodující jeho obsah, nikoli samotná forma vyprávění. ()

Andreas odpad!

všechny recenze uživatele

Rádobyfilmová verze Pošty pro tebe. Kdybych měl vybrat nejvýstižnější příklad kýče, tak volím tuhle rozplizlou přehlídku klišé. City potřebují hloubku. Aspoň trochu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

István Szabó je kouzelník s atmosférou i eskamotér s city a ke každému vystoupení si dokáže vybrat perfektní asistenty... a jedna z nich tentokrát mistra zcela zastínila. Troufám si tvrdit, že především díky Helen Mirren, která dokázala pouštět strach, ale zároveň z ní prýštil zvláštní pocit milosti a bezpečí, byl příběh podiv(uhod)ného přátelství dvou rozdílných žen poutavý od prvních minut až po poněkud rozháraný a pro mě i dost rozpačitý konec. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Neobvyklé přátelství dvou žen, vzdálených si sociálně, duchovně i mentálně. Dva charaktery stojící proti sobě, jeden lhostejný k minulosti, slabý a druhý silný, lapený ve svých temných vzpomínkách. Jedna před tou druhou něco skrývá za zavřenými dveřmi, kde se nachází důvod proč žít. Film, který se odehrává převážně v interiéru za doprovodu jedné melodie, nabízí mnoho tichých momentů střídaných výbuchem silných emocí. To, že jde o snímek Istvána Szabóa je evidentní především v epiziodách z minulosti, které by sami o sobě mohly fungovat jako krátký film. Za pozornost stojí herecký výkon Helen Mirren, jež snímek táhne a jejíž postava Emerenc je perfektně vykreslená, oproti poněkud povrchní Magdě. Nejde však o film, který by nabízel něco víc, než pěknou podívanou neustále narušovanou přílišnou fragmentálností.(FFKV) ()

Reklama

Reklama