Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

castor 

všechny recenze uživatele

Alespoň v tomhle filmu nedostižný Ian McKellen měl slušný rok. Léta páně 1998 natočil nejen tak trochu přeceňované drama Bohové a monstra o uměleckém bilancování a pomíjivosti slávy, ale i dle mého o krapet lepšího, démonického Nadaného žáka, ve kterém si střihnul stárnoucího válečného zločince. Režisér Bill Condon nicméně dle mého není úplně přesvědčivý tvůrce, jeho snímky jako Dreamgirls a Kinsey se mi pod kůži jednoduše nedostaly a i jeho setkání s britským shakespearovským mistrem, z kterého je obtížné spustit oči, není úplně sebevědomou jízdou. Ač snímek příjemně graduje, nemá natolik pevné švy, které by mi dopřály hlubší zážitek. Závěr života homosexuálního legendárního režiséra Frankensteina se může opřít o zodpovědnou scénáristickou práci, přesto je tak trochu rezervovaný, držící se zpátky a nejvíc by mu asi slušelo označení zajímavý. To je ale přesto kapánek málo!! Jemné zklamání jsem rozhodně pocítil.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a príjemný film s komornou atmosférou, ktorá sa dá krásne užívať. Avšak viem si ho predstaviť sfilmovaný aj trochu lepšie, opakovane som narážala na scény, kde by som niečo pridala, niečo urobila inak (sú ukážky detstva také strohé a predstavy o vojne také čisté a upratané zámerne, lebo ide o veľmi staré spomienky bez špiny, blata a krvi, alebo to spôsobil nízky rozpočet?). Aj tak sú to však plne zaslúžené 4 hviezdy. Obrovsky pozitívne ma prekvapil výborný dramatický výkon Brendana Frasera. Ten mladík ma väčší potenciál, než kam siahajú akčné blokbastre. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ne, že by mě dvakrát zajímali kostlivci ve skříni starého Whalea, tím méně tlumené buranství jeho zvídavého zahradníka,nebo dokonce stárnoucí hvězdy celuloidu za svým zenitem, sám příběh není nijak zvlášť zajímavý, až na pointu, to je jiný kafe. Nejvíce jsem však byla fascinována pouhou přítomností skvělého McKellena (jež je nejhezčím homosexuálem, co znám), který, i kdyby nepronesl jediného slova, zaujal by pouze svými aristokratickými způsoby a nevídanou přirozeností, to vše umocněno kontrastem mladého, až nestoudně živočišného Frasera, proti jehož komediálním rolím jsem neměla námitek, zde však nenechává prostor k pochybám o jeho talentu i v dalších hereckých polohách. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisné drama, které uhrane božími hereckými výkony (u McKellena jsme na to zvyklí, ale Fraser zaslouží hlubokou poklonu), potěší námětem orientovaným nejen na poslední dny režiserského velikána, ale i vzpomínky na jeho nejslavnější dílo, a doslova nadchne vymazlenou formou, konkrétně především nádherným soundtrackem a působivými flashbacky do Whaleovy minulosti, které sílu příběhu značně zvýrazňují. Vše je dokonale promyšleno, vývoj vztahu mezi stárnoucím homosexuálním umělcem a jeho novým "monstrem" je načrtnut naprosto věrohodně a bezchybně a finále, byť nevyhnutelné, je výtečně gradované a dojemné, a to včetně nostalgické a nádherné závěrečné scény.... Opravdu netuším, co si od filmu podobného ražení přát více. 90% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Žiarivý príklad toho typu filmového zážitku, ktorý sa žiada prežiť viackrát, aby ho divák prežil naplno, pochytal všetky roviny, v ktorých k nemu film prehovára, vychutnal si každý detail. Už pri prvej projekcii je ale jasné, že sa tu stretol kolektív, ktorý vytvoril homogénnu (ehm!) masu so spoločným cieľom, ale hlavne cítením. Spätne mám pocit, že tu ešte aj brigádnička, obsluhujúca kávovar pre potreby štábu, plne chápala, o čo v Bohoch a monštrách beží. A dodnes je na vlastnú účasť na tomto nenápadnom, no o to presvedčivejšom projekte neskonale pyšná. Má byť na čo! Bez bezvýhradného ťahania za spoločný koniec takúto odzbrojujúcu miniatúru, naviac vyrozprávanú iba v náznakoch, nenatočíš. Chytilo, dozrieva a dojíma viac v spomienkach, než pri samotnom sledovaní. Áno, veľmi skoro sa pozvem na reprízu. Šepot plný pokory a oddanosti sa do slúch vždy vryje hlbšie, než ten najokázalejší výkrik. Tu je dôkaz! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Ian McKellen prohlásil, že mu bylo velmi příjemné hrát Jamese Whalea. McKellen je stejně jako Whale homosexuál. (Kulmon)
  • Scénář filmu je založen na knize "Frankensteinův otec" od spisovatele Christophera Brama, který se věnuje gay literatuře. (Dementra)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama