Reklama

Reklama

Mauzoleum

(festivalový název)
  • USA Mausoleum
Trailer

Obsahy(1)

Mladá dívka se na hřbitově za pomoci temných sil, kterými je ovládána, ocitá v kryptě, kde se do její duše dostane ďábelský démon. Když dívka dospěje v nádhernou ženu, tento démon jí začne ovládat. Žena svým nádherným tělem láká muže, které poté smrtící zlo brutálním způsobem zabíjí. Najde se někdo, kdo toto kruté zabíjení zastaví? (Chupacabre)

(více)

Recenze (21)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ako by to vyzeralo, keby dievčatko z Exorcistu nikto nezexorcistoval a diabol by sa v ňom ukrýval až do chvíle, kedy by žila vo veľkom dome s bohatým manželom, bola krásna a mala bujné poprsie... Americké béčko z osemdesiatych rokov, ktoré je blbé i lacné, ale zo záhadných dôvodov ho dopozeráte do konca. Možno pre samičie fluidum okolo hlavnej predstaviteľky a erotický podtón filmu. Nechýbajú gore efekty, množstvo dymu a na zeleno svietiace oči. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

V tomto som sa sklamal. Čo už, nie všetky horory z 80. rokov sú dobré. Celé to bolo dosť nudné, s nepodarenými efektami a nevýraznými hercami. Hlavná hrdinka ušla, ale viac ma zaujali jej kozy ako herecký výkon (alebo ak to mám vyjadriť konkrétnejšie, vôbec nevie hrať). Okrem toho sa tu fakt nebolo čoho báť. Síce sa nejakého gore dočkáme, ale už som videl aj lepšie. Jednu hviezdu dávam za pekný poster a tú druhú za niektoré masky (aj keď je pravda, že keď sa hlavná hrdinka v druhej polovici filmu v kúpeľni premenila na démona, skoro som sa urehotal na smrť). Tak či tak si to už viackrát nepozriem. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V jádru vlastně ambiciózní pokus o atmosférický horor s nadpřirozenými elementy a speciálními efekty se zjevně inspiroval ve "Vymítači ďábla", ale také ve vrcholných italských hororech přelomu 70. a 80. let. Jenže věrně svým 80s kořenům a nízkorozpočtovému původu sklouzává do skvostně zábavné přehlídky přímočarých gore efektů, gumových masek a vždy vděčných scén nahoty. Svou nedotaženou inscenací a marnými hereckými výkony zůstává vždy krok od kýžené hranice, která dělí hutné horory od nechtěné zábavy a distancovaného, i když stále nadšeného sledování absurdních zvratů. Chvílemi ovšem tvůrci nečekaně překvapí zcela nečekanými a podvratnými momenty, které buďto jsou známkou geniality nebo diletantství, když namísto očekávaného vývoje scén zařadí bizarní vsuvku typu "zahradníkův rok" nebo nechají jednu z postav prostě z filmu odejít. "Mausoleum" představuje vděčný řetězec eruptivně eskalujících sekvencí oplývajících velkolepě přímočarými atrakcemi a veskrze opulentními efekty, které svého času zaručovaly, že si cíloví náctiletí diváci chtěli příslušné pasáže přetáčet a pauzovat na videopřehrávači. Ale možná to celé byl jen product placement na telefonní služby, protože v tomhle bijáku je snad ještě víc sekvencí telefonních rozhovorů než v "Tísňovém volání". ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Nie všetky horrory z 80. rokov sú dobré, niektoré sú výborné a toto je jeden z nich. Nechcem tento film nejako preceňovať, ale toto je presne moja krvná skupina. Film spĺňa všetko čo od staršieho horroru očákavam. Niekto sa pri tom nudil, ja nie. Že maska démona pôsobý komicky? No a? Veď je to 30 rokov starý film, natočený s malým rozpočtom. Ja tento horror môžem len a len doporučiť.... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Opúšťajúc pekelné väzenie sa mocný démon dostal z moci tŕňovej koruny. Do večného vlastníctva si vzal prvorodenú ženu z rodu Nomadovcov. Keď mladá žena vstúpi do rodinného mausolea bude navždy spojená s touto pekelnou bytosťou. Preto žiadna Nomádovská žena nesmie vstúpiť do mausolea. Toto tabu poruší Susan. Po smrti svojej matky hľadá útechu v rodinnej hrobke. Tam ju posadne démon. Jeho moc sa v nej plne prejaví až v dospelosti. Pod vplyvom démona začína vraždiť ľudí vo svojom okolí. Nízkorozpočtový béčkový americký horror z osemdesiatých rokov minulého storočia. Nejaké to gore, nejaké tie staré podctivé masky a ku tomu dobové filmové triky. *** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nádherná osmdesátková duchařina, kterou bych řadil provedením spíše do italské produkce. Určité obrazy a scény - hřbitov, bouře, krypta, pavučiny, krysy - jakoby vypadly z gotického horroru. Chvílemi strašidelná hudba (J.Mendoza-Nava) dokáže pěkně navodit atmosféru. Vydařené gore efekty (pukající hruď, z níž se hrnou kosti a vnitřnosti; vypadlé očíčko v zakrvácené dlani...) doplňují masky typické pro tehdejší dobu. Škoda jen scén, kdy se nic moc vážného neděje, a kdy tak napětí výrazně klesá. Byť jsou určité momenty i úsměvné (pařát zdvihající se z mlhou zahalené kobky či vystrašená služebná bezradně pobíhající po domě za doprovodu veselých trylků), celkově se jedná o lepší průměr. 3+1/2* ()

juta 

všechny recenze uživatele

Mausoleum je typický osmdesátkový horor, který patří k těm méně vydařeným a to hlavně díky pomalému tempu a horšímu zpracování a ději. Co by se dalo pochválit jsou masky, které nejsou špatné. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Lacné démonické B-čko, okrajovo vezúce sa na rozburácanej vlne známych klasík žánru. Inšpirácia EXORCIST-om Williama Friedkina sa či už priamo alebo nepriamo ponúka v podstate sama, prológ filmu z cintorína mi na druhú stranu pripomenul tajomný PHANTASM mixnutý v útrobách mauzólea s Dariom Argentom (SUSPIRIA) – pestro farebné scenérie. Istá inšpiračná prepojenosť medzi “Mausoleum“ a PHANTASM sa dostala až na plagáty filmu – titulok “The Nightmare Has Begun!“. Coscarelliho Tall Man v jednej zo svojich pamätných scén šarmantne prehlási “The funeral is about to begin... SIIIRRR!“, čím v podstate odštartuje svoj filmový lov. Či už je to náhoda, menšia slovná zásoba, deformácia žánrom alebo zámer, ťažko povedať. Nezničiteľný Tall Man je ale v mauzóleu Michaela Dugana nahradený iným stvorením, gumoidným démonom, ktorý po generácie trápi ženské osadenstvo rodu Farrellových. Mladá Susan sa po smrti svojej matky nedokáže zmieriť so stratou najbližšej osoby. Žiaľom posadnutá Susan uteká od svojej tety Cory (Laura Hippe) späť za svojou zosnulou mamou uloženou v krypte odpočinku. Netuší však, že sa má o pár minút stať ďalším hostiteľom “zeleného“ démona. PS – po tejto tragédii, pred ktorou teta Cora (Laura Hippe) nedokázala ochránil malú Susan – a teraz vážne z reálneho života – o tri roky na to, Laura Hippe spácha samovraždu. Roky plynu..., kliatba ostáva... Z malej Susan vyrástla vyzývavá Playmate časopisu Playboy - Bobbie Bresee. Jej zvodné, ale nebezpečné krivky – obzvlášť jej prsia dokážu potešiť/prekvapiť, využíva vo svoj prospech vždy, kedy si to jej rodinná kliatba vyžiada. Že sa je na čo a kam pozerať je po spolupráci s pánskym časopisom viac než jasné. Bohužiaľ ide skôr o nádych vzrušenia, než o holé scény. Hrobka zvaná “Mausoleum“ – niektoré zavádzajúce plagáty vzbudzujú dojem fulciovsky ladenej zombie akcie, predstavuje viac bránou do pekla vo vnútri duše človeka než kamenný stánok posledného odpočinku situovaný kdesi na cintoríne. Paradoxne scény v krypte režisér obmedzil na minimum a vrhol sa skôr na drámu v rodine. Démonickú Bobbie Bresee predstavuje ako ženu v domácnosti. Výsledok - rozporuplný. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tahle story o blonďaté zelenoočce mě vůbec nebavila. Nudnej děj tak od odpadu zachraňuje jen pár vydařenějších scén. Za mě nebrat. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jako největší slabina mi zde přišlo to, jak debilně - a nezáživně - je to celé odvyprávěno, v podstatě celou dobu mě to příšerně nudilo a bylo mi fuk, jak se to bude dál vyvíjet. Ten stupidní - a prostinký - příběh je navíc tak roztahaný, že na tom prostoru téměř 100 minut o to víc vynikne jeho zoufale nedramatická stavba. Je to asi škoda, protože v některých momentech je to docela zábavné (v podstatě všechny vraždy). má to výborné triky a masky (na to, kolik to celé stálo), a Bobbie Bresee má skvělé tělo, na které se dobře kouká, ale to všechno mi pořád přijde jako strašně málo, aby to vydalo na tu správně pokleslou zábavu, které milosrdně leccos - typu příšerné herecké výkony - odpustíte. Btw. dostal jsem u toho chuť vidět znovu Carpenterovu klasiku Prince of Darkness, která tuhle blbost strčí do kapsy. ()

giallo odpad!

všechny recenze uživatele

Asi takhle, gumový démon posedne vyumělkovanou kozu, které začnou zeleně svítit oči a ta se rozhodne festovně to vytmavit svému okolí......Děkuji, není zač, odpad třídím za Vás! Ne, vážně zdejší milovníci trashových osmdesátek prominou, ale tenhle film není nic jiného než naprosté dno horrorové žumpy. Je to nablbé, špatně natočené a peníze na triky došly hned na začátku. A já jsem hold tvor zvědavý a neustále si ty prsty musím pálit s takovými braky... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel jsem si film připravoval s tím že se bude jednat o dobrý počin ale skončilo to na půli cesty. Scény s démonama jsou skvělé a masky jsou sice béčková ale mě se líbily i tak a ani efekty nejsou vyloženě špatné všechno mě připravovalo na zábavnou kravinu. Nicméně film postupem času strašně ztrácí a působí děsně roztahaně. Atmosféra je sice silná už jen díky tomu že se film odehrává na hřbitově, ale celkově není o co moc stát. Průměr. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Osemdesiatkové démonské béčko s prvkami slasheru či monster hororu, ktorého príbeh síce občas pôsobí nezmyselne a výkony jeho hereckého osadenstva na čele s okato prehrávajúcou Bobbie Bresee by sotva zniesli sebemenšiu kritiku, film však prináša šťavnatú gore nádielku, nápadité mordy, pozoruhodné hororové masky a moju obľúbenú telekinézu ako vražedný nástroj, takže ja osobne som bol s Mausoleom spokojný. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Tak mě se náhodou masky líbily, takovéto masky prostě k 80´s patří a herci mi také nepřišli nějak nevýrazní, vraždy byly docela originální a povedené stejně jako námět. Jediné co mi částečně zkazilo dojmy z tohoto filmu byla nuda - opravdu se tam našly pasáže které mě nudily a málem jsem usínala, ještě že mě vždy probrala ta proměna krásky v démona a nějaká ta pěkná vraždička :) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pri tomto snímku si okušete nechty...ale väčšinou od nudy. Pochváliť, ale môžem zopár skvelých gore záberov a hlavne predstaviteľku Susan, Bobbie Bresee, ktorá tu vytvorila, za výdatnej pomoci maskérov, niekoľko vydarených ´´ksichtov´´. A vďaka týmto dvom kladom sa film jakž takž vytiahol z podpriemeru. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Teoreticky je to 4/5, ale za zábavnosť tú jednu hviezdu naviac prihodím, moje hodnotenie je čisto subjektívne. Toto je aj mne pomerne neznámy klenot, ktorý sa nevihol chybičkám(sem tam viazne tempo, finále nie je vyhrotené tak, ako by sa patrilo...), ALE všetko vynahradzuje miestami pekelne cheesy zábavnosť(záhradník RULES!), a predovšetkým musím vzdať, opäť, poctu parádnym gore efektom a maskám. Gore je občas až prekvapivo drsné a stále, aj v roku 2019, v uncut verzii na blu ray, prekvaivo šľape. A hlavná ženská postava je kočka! Občas sa to celé zašmodrchá, aj príbeh by mohol byť jasnejší a celkovo lepší, ale čo na tom. Bavil som sa od začiatku do konca, old school 80' s style! A o to môjmu staromylskému srdcu ide predovšetkým! ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem bůhvíco, ale tohle mě vyloženě zklamalo. Těšil jsem se na démonický horůrek alá osmdesátá léta, u kterého bych milerád přehlédl kdejakou technickou nedokonalost, ale tady to prostě není ono ani po atmosferické stránce, nehledě na značně nedomyšlený scénář. Navíc tenhle film je z poloviny jakýsi eroťák, kdy hlavní hrdinka k „lovení“ svých obětí používá své bohaté vnady, takže se opakovaně vystavuje (polo)nahá, což je sice oku lahodící, nicméně hororu jako takovému to příliš neprospívá. Co se démonického zjevení týče, kromě zelených očí a cenění zubů to je vážně bída a když došlo na finální proměnu, málem jsem se udusil smíchy (tady musím souhlasit s Riccim :-)). Zvláště mě pobavily ty zubaté potvory, které měl démon místo prsou. :-) Finální rozuzlení je banalita sama, takže jsem si nakonec zhluboka oddechl, že to mám už za sebou. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Mladá žena je posedlá démonem a tak zabíjí všechny, kdo se jí znelíbí. Co napsat k filmu, který jsem sledoval natřikrát (dvakrát jsem usnul)? Mausoleum působí celé strašně lacině, nudně a nezáživně, režisér se ani nepokouší udělat nějakou atmosféru, herci nehrají, celý film vypadá spíše jako televizní eroticko-rodinné drama. Samotný démon (s originálním jménem Nomed - demon pozpátku) se projevuje zelenýma očima a ve finále celkem úsměvnou maskou. Jediné co se povedlo jsou některý vraždy (supermarket) a celkem atmosférický konec v hrobce. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Každý má nejaké to prekliatie, futbalisti Nemecka súpera z Talianska, priemerný východniar snažiaci sa dojsť do obchodu na nákup, nech robí, čo robí, i tak nakoniec skonči v krčme a Susan (playboy bunny Bobbie Bresee) démona v rodinnom balení, ktorý sa jej drží ako kliešť odkedy navštívila mauzóleum, Škoda, že nejde o to takmer najznámejšie nachádzajúce sa na Červenom námestí, to by bol horor ako vyšitý. To naše, respektíve patriace rodine Susan sa nachádza na roztomilom americkom cintoríne a jeho návšteva sa prejavuje až po 20tich rokoch. Mám rád horory z rokov 80-tých, ale tento tu je slabý ako čaj a nič na ňom nezmení ani fakt, že masky si vzal na starosť môj obľúbenec John Carl Buechler. Filmu totiž chýba napätie a peniaze, pretože navodzovať posadnutosť zelenou farbou očí a zvukom laseru nie je ani náhodou strašidelné, skôr naopak... ()

Reklama

Reklama