Reklama

Reklama

Mauzoleum

(festivalový název)
  • USA Mausoleum
Trailer

Obsahy(1)

Mladá dívka se na hřbitově za pomoci temných sil, kterými je ovládána, ocitá v kryptě, kde se do její duše dostane ďábelský démon. Když dívka dospěje v nádhernou ženu, tento démon jí začne ovládat. Žena svým nádherným tělem láká muže, které poté smrtící zlo brutálním způsobem zabíjí. Najde se někdo, kdo toto kruté zabíjení zastaví? (Chupacabre)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nádherná osmdesátková duchařina, kterou bych řadil provedením spíše do italské produkce. Určité obrazy a scény - hřbitov, bouře, krypta, pavučiny, krysy - jakoby vypadly z gotického horroru. Chvílemi strašidelná hudba (J.Mendoza-Nava) dokáže pěkně navodit atmosféru. Vydařené gore efekty (pukající hruď, z níž se hrnou kosti a vnitřnosti; vypadlé očíčko v zakrvácené dlani...) doplňují masky typické pro tehdejší dobu. Škoda jen scén, kdy se nic moc vážného neděje, a kdy tak napětí výrazně klesá. Byť jsou určité momenty i úsměvné (pařát zdvihající se z mlhou zahalené kobky či vystrašená služebná bezradně pobíhající po domě za doprovodu veselých trylků), celkově se jedná o lepší průměr. 3+1/2* ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Lacné démonické B-čko, okrajovo vezúce sa na rozburácanej vlne známych klasík žánru. Inšpirácia EXORCIST-om Williama Friedkina sa či už priamo alebo nepriamo ponúka v podstate sama, prológ filmu z cintorína mi na druhú stranu pripomenul tajomný PHANTASM mixnutý v útrobách mauzólea s Dariom Argentom (SUSPIRIA) – pestro farebné scenérie. Istá inšpiračná prepojenosť medzi “Mausoleum“ a PHANTASM sa dostala až na plagáty filmu – titulok “The Nightmare Has Begun!“. Coscarelliho Tall Man v jednej zo svojich pamätných scén šarmantne prehlási “The funeral is about to begin... SIIIRRR!“, čím v podstate odštartuje svoj filmový lov. Či už je to náhoda, menšia slovná zásoba, deformácia žánrom alebo zámer, ťažko povedať. Nezničiteľný Tall Man je ale v mauzóleu Michaela Dugana nahradený iným stvorením, gumoidným démonom, ktorý po generácie trápi ženské osadenstvo rodu Farrellových. Mladá Susan sa po smrti svojej matky nedokáže zmieriť so stratou najbližšej osoby. Žiaľom posadnutá Susan uteká od svojej tety Cory (Laura Hippe) späť za svojou zosnulou mamou uloženou v krypte odpočinku. Netuší však, že sa má o pár minút stať ďalším hostiteľom “zeleného“ démona. PS – po tejto tragédii, pred ktorou teta Cora (Laura Hippe) nedokázala ochránil malú Susan – a teraz vážne z reálneho života – o tri roky na to, Laura Hippe spácha samovraždu. Roky plynu..., kliatba ostáva... Z malej Susan vyrástla vyzývavá Playmate časopisu Playboy - Bobbie Bresee. Jej zvodné, ale nebezpečné krivky – obzvlášť jej prsia dokážu potešiť/prekvapiť, využíva vo svoj prospech vždy, kedy si to jej rodinná kliatba vyžiada. Že sa je na čo a kam pozerať je po spolupráci s pánskym časopisom viac než jasné. Bohužiaľ ide skôr o nádych vzrušenia, než o holé scény. Hrobka zvaná “Mausoleum“ – niektoré zavádzajúce plagáty vzbudzujú dojem fulciovsky ladenej zombie akcie, predstavuje viac bránou do pekla vo vnútri duše človeka než kamenný stánok posledného odpočinku situovaný kdesi na cintoríne. Paradoxne scény v krypte režisér obmedzil na minimum a vrhol sa skôr na drámu v rodine. Démonickú Bobbie Bresee predstavuje ako ženu v domácnosti. Výsledok - rozporuplný. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel jsem si film připravoval s tím že se bude jednat o dobrý počin ale skončilo to na půli cesty. Scény s démonama jsou skvělé a masky jsou sice béčková ale mě se líbily i tak a ani efekty nejsou vyloženě špatné všechno mě připravovalo na zábavnou kravinu. Nicméně film postupem času strašně ztrácí a působí děsně roztahaně. Atmosféra je sice silná už jen díky tomu že se film odehrává na hřbitově, ale celkově není o co moc stát. Průměr. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jako největší slabina mi zde přišlo to, jak debilně - a nezáživně - je to celé odvyprávěno, v podstatě celou dobu mě to příšerně nudilo a bylo mi fuk, jak se to bude dál vyvíjet. Ten stupidní - a prostinký - příběh je navíc tak roztahaný, že na tom prostoru téměř 100 minut o to víc vynikne jeho zoufale nedramatická stavba. Je to asi škoda, protože v některých momentech je to docela zábavné (v podstatě všechny vraždy). má to výborné triky a masky (na to, kolik to celé stálo), a Bobbie Bresee má skvělé tělo, na které se dobře kouká, ale to všechno mi pořád přijde jako strašně málo, aby to vydalo na tu správně pokleslou zábavu, které milosrdně leccos - typu příšerné herecké výkony - odpustíte. Btw. dostal jsem u toho chuť vidět znovu Carpenterovu klasiku Prince of Darkness, která tuhle blbost strčí do kapsy. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ako by to vyzeralo, keby dievčatko z Exorcistu nikto nezexorcistoval a diabol by sa v ňom ukrýval až do chvíle, kedy by žila vo veľkom dome s bohatým manželom, bola krásna a mala bujné poprsie... Americké béčko z osemdesiatych rokov, ktoré je blbé i lacné, ale zo záhadných dôvodov ho dopozeráte do konca. Možno pre samičie fluidum okolo hlavnej predstaviteľky a erotický podtón filmu. Nechýbajú gore efekty, množstvo dymu a na zeleno svietiace oči. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Mauzóleum sa nachádza v areáli cintorína Evergreen Cemetery v Los Angeles. Na tomto cintoríne sa natáčala aj iná hororová klasika, Nočná mora v Elm Street (1984). (beso74)
  • Keď sa spoločnosť BCI Eclipse rozhodla uviesť tento film na DVD nosičoch, zistilo sa, že neexistuje originálny materiál, ktorý by sa dal do digitálnej podoby preniesť. Preto bola ako zdroj použitá poškodená kópia filmu. (beso74)
  • Herečka Bobbie Bresee uviedla, že od svojej kolegyne Mercedes McCambridge (zo seriálu Charlie's Angels) dostala niekoľko tipov ako vyjadriť posadnutosť hlasom. Niet sa čo diviť, Mercedes bola na to viac ako vhodná kandidátka, v roku 1973 zaznel jej démonický hlas vo filme The Exorcist. (beso74)

Reklama

Reklama