Reklama

Reklama

Chaplin šťastným otcem

  • USA His Trysting Place (více)

Clarence (Charles Chaplin) pošle žena do obchodu pro novou kojeneckou láhev. Po cestě zpět se Chaplin zastaví v restauraci, ale při odchodu si nešťastnou náhodou vymění kabát s přítelem Ambrosem (Mack Swain). V kapse přítelova kabátu je milostný dopis milence a žena ihned podezřívá Clarence z nevěry. Podobné starosti má Ambrose, když je jeho manželka přesvědčena, že muž má nemanželské dítě. Obě dvojice se nakonec setkají v parku, kde dojde ke vzájemné konfrontaci. (curil)

(více)

Recenze (15)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Charlie a Mabel jsou si zcela herecky i co do charismatu rovnocenní, což táhne tenhle film nahoru. Chronologicky první dobrý Chaplin z víc než jedné cívky. 3 a 1/2 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zámena kabátov dvoch hašteriacich sa mužov v krčme vyvolá, po prekutaní ich vreciek manželkami, smršť útočných výpadov "nežných" polovičiek. Meniace sa prostredia (domov-byt, ulica, reštaurácia, park) a im zodpovedajúce humorné scény, nečakané výpady, kombinácia obrazového a písaného humoru (medzititulky) a niekoľko zábavných gagov vytvorili skvelú buchnátovaco - obhadzovaciu grotesku. Podarený absurdný fór: Chaplin sa po utretí topánok s nenútenou prirodzenosťou vysmrká do rohožky. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Chaplin uměl být vtipnější. Tady má pár dobrých fórků, ale stejně jsem se stihla nudit, což je u grotesky na pováženou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

O nějaký rok, dva později se Chaplin tak říkajíc vybarvil a jeho komedie začaly být daleko vtipnější a promyšlenější. Přesto je však tahle jednou z těch, která z jeho raného období stojí za pozornost. Výměna kabátů způsobí velmi prekérní situaci, kde nebude nouze o výprask a kopance do zadní části těla. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zábavná zámenná groteska, kde nakoniec všetko vyjde najavo. Chaplinove ,,dlhšie´´ filmy z tohto obdobia síce občas postrádali tempo, keďže trebalo napchať trochu vatu do veseloherného námetu, táto ale obstojí. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jeho místo dostavení potěší sarkasticky zlomyslným vyústěním zápletky a neurvale drsnou polohou satirických záblesků v otcovské výchově malého dítka. Bohužel je stále stěžejním prostředkem zábavy arogantní neuctivost a hrubiánské násilí v soužití lidské společnosti a klaunská zuřivost slavila další výrazný úspěch. Vedle Charlieho v nepříkladné roli mladého otce Clarence také zaujme jeho péčí o domácnost vyčerpaná manželka Mabel (Mabel Normand), Charlieho tvrdohlavě násilný protivník ve vášnivé rozepři života Ambrose (Mack Swain), jeho náhlým závanem podezření z nevěry zasažená manželka (Phyllis Allen), či Ambrosova básnivě snivá milenka Clarice (Helen Carruthers). Film Jeho místo dostaveníčka aneb Chaplin šťastným otcem patří k tomu lepšímu z Chaplinovy filmové tvorby pro studio Keystone, nevěra je podrobena zaslouženému fyzickému trestu a cirkusový klaun oplývá tolik potřebnou výdrží k pranici. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sympatická a prakticky vzato vlastně i originální zápletka, která se sice na konci zvrhne v klasickou záležitost, kterou známe z mnoha jiných grotesek, ale tady je to zpracování rozhodně mnohem lepší a celkově mnohem zábavnější, delší stopáž tomu také pomáhá. Rozhodně jeden z nejlepších delších krátkých filmů Charlieho Chaplina. 80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skutočné malé dieťa sa v chaplinovke neobjavuje často, tu som dosť tŕpol, či to jednoročné bábätko nepríde k úrazu pri ohni, horúcej vode alebo žehličke. To všetko sa objavuje v jeho bezprostrednej blízkosti a ešte niečo naviac. Pri bitkách ho, našťastie, nahradili dekou, kde bolo zabalené niečo podobnej veľkosti. Inak je to podarená groteska s príbehom a klasickými fórmi, ktorá nerobí Chaplinovi hanbu ani po viac ako storočí. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s ony, je tam docela dost hluchých míst, kdy máte čas sledovat vybavení pokoje či barvu stěny. To by se opravdu stávat nemělo. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I wonder what he brought baby."     Chaplinove rané keystonovské obdobie bolo charakteristické vysokou kvantitou (až 36 filmov v danom roku), avšak nízkou kvalitou. Táto krátka groteska patrí k tým najlepším z daného obdobia, na čo jej v podstate stačí iba to, že má na rozdiel od ostatných nejakú myšlienku a trochu zaujímavejšiu zápletku (zámena kabátov s celkom pekným záverečným rozuzlením). Charlie v role manžela a otca prežíva manželské starosti a predvedie dosť svojrázne spôsoby starostlivosti o svojho rozkošného synčeka (občas to zaobchádzanie s dieťaťom vyzerá dosť nebezpečne). Roztomilá Mabel v role jeho manželky herecky ani trochu nezaostáva - spočiatku neustále horekujúca, neskôr poriadne napajedená, s veľmi slušnou ranou. Podarená je i druhá manželská dvojica v podaní Macka Swaina a parádnej matróny Phyllis Allen. Humor je síce, ako bolo obvyklé v danej dobe, fyzický a dosť hrubý, ale v tomto prípade celkom dáva zmysel a miestami je aj pomerne vtipný (potýčky v parku). Snáď s výnimkou scény v reštaurácii, kedy sa Charlie opäť raz prejavuje v tej jeho nepríjemnej polohe drzého a zlomyseľného chumaja. Videná krásne zreštaurovaná verzia z roku 2010 s výbornou hudbou Stephena Hornea.     "Here is something that belongs to your husband." ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"This isnt my kid, I am not kidding." Uvedeno 9. listopadu 1914, tedy jeden z posledních filmů prvního roku u Keystone, kdy Charlie stihl celkem 35 snímků. Nejvíce se mi líbilo utírání rukou do vousů jiného muže. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Na grotesce mě zaujalo především originální zobrazení textu s obrázky i fotkami. A tajé černý text na bílém pozadí. Šlo o dopis a zajímavé je, že se zobrazil opakovaně. Jinak jsi myslím, že film nebyl vyloženě špatný, ale Chaplin natočil rozhodně lepší. ()

LegoMan69 

všechny recenze uživatele

Dva muži se poperou v baru a vymění si kabáty. Každý má určitý dopis či vzkaz. Když ty vyměněné vzkazy najdou jejich ženy, tak je zle...velice pobavilo, Chaplin v roli mrzutého, ale přesto milujícího otce. Mabel zase taková typická žena. Bylo to vtipné a mělo to děj ve kterém jsem se orientoval. Nejlepší herec ze všech bylo ovšem to miminko! ()

Reklama

Reklama