Reklama

Reklama

Zrozeni z moře

  • Česko Amy Fosterová - Dar přílivu (více)

Obsahy(1)

Cornwall, 19. století. Dramatický milostný příběh o tragické lásce dvou vyděděnců, uzavřené a plaché Amy Fosterové, jež však žije bohatým niterním životem, a Yanka Goorala, Rusa, jenž plul ještě s dalšími emigranty do Ameriky a jako jediný přežil ztroskotání lodi nedaleko farmy, kde Amy pracuje, se odehrává na pozadí nádherné venkovské přírody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Popravdě ani nevím, proč tomu dávám ty 3*. Jsou tam fajn herci a to prostředí je takové netuctové, ale jinak je to poměrně patetický a obyčejný příběh a speciálně ta část s vodou na konci mi přišla hodně uhozená. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

*** a půl. Zrozeni z moře je snímek, který disponuje osobitou atmosféru, krásnou přírodu a výborným hereckým ansáblem v čele s nádhernou Rachel Weisz a legendou britské herecké extra třídy, Sirem Ianem McKellenem. Nechápala jsem, proč většina obyvatel zaujímá vůči Amy tolik nenávisti a opovržení. Je to krásná a sympatická dívka, ač možná uzavřená a zvláštní. Pro ostatní se však jedná o podivínku, pro kterou nemají pochopení. Ženu, jako je Amy Fosterová by měli nosit na rukou a ne se k ní chovat jako k odpadu. Příběh tak ukazuje, jak lidé nedokáží tolerovat ostatní, kteří se svým chováním i povahou liší. Nezáleží, že jsou hodní a nikomu neubližují, zkrátka někteří budou stát na okraji jen kvůli tomu, že nejsou jako ti ostatní. Nedokáží tolerovat, ani respektovat. Vincent Perez je sympatický a s Rachel vytvořili sehranou hereckou dvojku. Sice jsem myslela, že jejich milostný vztah bude ztvárněn o poznání hlouběji, ale i tak je celý snímek příjemným zážitkem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zrozeni z moře je nádherný film a vážně nechápu zdejší nízké hodnocení. Je to překrásný příběh o veliké lásce, ale také o lidské hlouposti a nenávisti. Příběh nás zavádí do hrabství Cornwall na větry ošlehané pobřeží do jedné z malých vesniček, kde se zná každý s každým. Jak to tak v té době bylo, komunita byla velmi uzavřená a sousedé se navštěvovali převážně jen při obchodech v blízkém městečku, při nedělní bohoslužbě a chlapi u nějakého toho chlastu. Nevelká komunita lidí vedla i k různým milostným pletkám a z jedné takové se narodila nemanželská Amy. Matka - snad si vědoma svého selhání ji mnoho lásky nedala a stejně tak odmítavě se k ní jako k parchantovi chovali i ostatní ,,ctihodní'' sousedé. Malá Amy si tak chybějící lásku rodičů nahradila láskou k moři, kde trávila většinu času. Pro komunitu byla podivínem, samotářkou, která sbírá na pobřeží předměty mořem vyvržené a která se s nikým nebaví. O 100 let dříve by tak mohla být klidně obviněna z čarodějnictví. V době kdy se z ní stala mladá a krásná žena se skupinka emigrantů vydává vlakem z Ruska přes celou Evropu do Hamburku, odkud následně odplouvají plachetnicí vstříc nové vysněné budoucnosti v daleké Americe.... Jednoho dne ale začne ráno moře na pobřeží Cornwallu vyplavovat mrtvá těla mnoha lidí, kteří jsou dle oblečení identifikováni jako emigranti z nějaké potopené lodi. Jsou jich desítky, jsou mezi nimi i děti a přítomný lékař může u všech bohužel konstatovat jen smrt. Souběžně s tím se o pár mil dále na farmě, kde Amy pracuje jako děvečka objeví potlučený pohublý muž s dlouhými vlasy, mluvící podivným jazykem. Ačkoliv se majitel farmy domnívá, že jde o uprchlého chovance z nějakého blázince a zavře jej do chléva než si pro něj přijdou, Amy muž zaujme a rozhodne se mu v noci potají dojít omýt rány a přinést kousek chleba. A tady začíná příběh podívínské Amy a tajemného Janka....... ----- Musím říci, že jsem se u filmu nenudil ani minutu. Herecké obsazení bylo doslova a do písmene hvězdné. Přeskočím-li opravdu překrásnou Rachel Weisz v roli Amy, máme tu Iana McKellena v krásné roli lékaře, Kathy Batesovou i ,,rytíře Arna'' - Vincenta Peréze v roli ruského uprchlíka Janka (dlouho mi trvalo, než jsem si vzpomněl v čem jsem jej viděl! :-). K tomu všemu překrásná hudba a přenádherné exteriéry a poetika... Nevím proč, ale film mi hodně připomněl Waterland s J. Ironsem - snad kvůli té odstřižené lokalitě a prostředí u vody... Dal bych 4 hvězdy, ale jelikož je tu film těžce podhodnocen místními ,,experty'', dávám i tu pátou. * * * * * ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já vám jenom řikám, že tyhle cikáni to s ženskejma náramně uměj !! Určitě ji vočaroval !! To dělaj všichni cikáni !!" ;) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Janek (Vincent Perez) chtěl vždycky víc, než prožít život v rodné vesnici, tak jak všichni generace před ním (i po něm). A tak se se svými přáteli rozloučil s rodnou Rusí, a vydal se do bájné Ameriky. Jenže u anglických břehů se loď dostala do bouře, a byla zničena - Janek byl jediným, kdo neštěstí přežil. V zemi, jejíž řeči nerozumí - a kde jej považují za blázna, přece jen nachází to, co hledal - dobrodružství, ale hlavně lásku ... Tak nějak mi přišlo, že se tvůrci na začátku zapomněli domluvit, jaký typ filmu vlastně chtějí natočit. Na romantický film to bylo málo romantické, na drama zase málo dramatické, a celkově to bylo takové nemastné neslané. Ani po herecké stránce nic extra (s McKellenem jsem měl trochu problém, protože si jej stále vybavuji jako nacistického vůdce z nedávno viděného Nadaného žáka, a jeho usedlému lékaři jsem nějak nemohl přijít na chuť), a ani Vincent Perez s Rachel Weiszovou mne nijak neoslovili... ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Tento sladkobolně romantický kýč oblečený do hávu "děsného" dramatu, jehož "trade markem" byl nepochybně pohled plaché laně, který tam celou dobu kolem sebe rozhazoval Vincek Pérézů, bohužel nezachránila ani skutečnost, že se tam ve vedlejší roli mihl herec velkého formátu v osobě McKellena. Měla jsem dost problém udržet svoji pozornost a dokoukat tudle tklivou zbastleninu až do konce. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Perez hraje toho nebohého Rusa jako Tarzana, jako by borec v životě nepoznal civilizaci nebo trpěl mírnou demencí a ne ztroskotal, takže jednou pořádné mínus hned z kraje, ale jinak už to celkem jde. Tváři se to jako průměrný přepis nějakého oblíbeného viktoriánského románu, osudové a tragické momenty mají tu svou nezastupitelnou úlohu, což kromě zmíněného profilu funguje téměř až do konce, který je potom zase trochu odfláknutý. Přirozeného půvabu Rachel Weiszové se ale nelze přejíst... 60% ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné..Příběh byl zajímavý, ale rozhodně mu chybělo jeho rozvinutí.. Hlavní postavy byly nedokončené, spousta věcí zůstala jen tak a mě by zajímalo děsně proč (proč jednu chvíli četla a psala a proč pak přestala a proč když málo mluvíte znamená to, že jste blázen a spoustu dalšího)... Celkově mi vadí filmy s málo dialogy a s lehce očekávatelným koncem. Ovšem co toho bylo důvodem mě osobně překvapilo, člověk se dost zamyslí nad tím jak jiná je láska dvou lidí z jiných kultur. Weisz i Perez nejsou mými oblíbenci ale spolu si sedli a nebyli mi nijak protivní, milostná scéna ve vodě byla velice povedená..A nesmím opomenout ani skvělou Kathy Bates, škoda jen její malé role v tomto snímku. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nudný až žádný příběh. Odvíjí se v nedůvěryhodných a předvídatelných dějových zákrutech. Postavy jsou buď dobré nebo zlé. Mezitím nic, ani to moře. Herci ani Gandalf to nemohou zachránit. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí děj, který se ke konci vyvine skoro až v napínavé drama. No... to jsem, uznávám, přehnal, ale opravdu má tento film silný (nejen romantický) příběh, kterému řada diváků (jako já) neodolá. ()

vla_kor 

všechny recenze uživatele

Film zvláště pro romantické duše. Dílko se zvláštním stylem vyprávění a poetickým jazykem typickým pro autora románové předlohy Josepha Conrada. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Ukrutná sladkobolná blbina, kterou nezachránila ani moje milovaná Rachel Weisz (myslela jsem si, že ji budu mít ráda ve všech rolích a polohách, ale tady mi silně lezla na nervy) a plejáda známých herců. A nejprotivnější postava? Kupodivu ne tatík-násilník nebo někdo z bandy místních ožralů a pošklebovačů, nene. Byl to sám hlavní hrdina! A ještě to bylo všechno tak průhledný, chmch... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dávám 2 hvězdy opravdu hezké za exteriéry a za Rachel Weisz. Příběh je poměrně zdlouhavý, kratší stopáž by neuškodila. 45% ()

lacerta 

všechny recenze uživatele

Asi nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo. Ale v mnoha ohledech to bylo vyloženě pitomé. Už sama cesta hlavního hrdiny z Ruska mi přišla poněkud ujetá. Ale dejme tomu, že si pastýř z ruské vesnice našetří na cestu do Ameriky. Příběh dívky, která je trhlá mě fakt neoslovil. Byla trochu jednodušší a štvala mě už od začátku. To, že by pár dní po ztroskotání lodi s ruskou posádkou nikoho nenapadlo, že Janko není blázen, ale Rus, to už se mi věřilo opravdu těžko. Pak dohraje šachy - opět, měl to být pastýř, netušila jsem, že už jen ruská národnost člověka předurčí k výkonům na šachovém poli. To, že mu zapomněli všichni říct, že všichni kromě něj, jsou mrtví, to už mi přišlo hodně divný. Jeho naivita, co se okolí týkalo, byla taky fascinující, chvílema to vypadalo, jako kdyby v Rusku pásl jednorožce a duhový poníky. Mít v dospělým věku domeček v jeskyni, chovat se, jak se Amy chovala, tak se asi nelze divit tomu, že si o ní všichni mysleli, že je cvok. Není mi úplně jasný, proč chtěl film vyznívat, jakože zlé a kruté okolí chudince ubližovalo. Možná se mohla začít chovat trošku normálněji. Do téhle fáze bych to označila jako trochu hloupý, ale pohodový film. Zvrat ovšem přišel v okamžiku, kdy Janko onemocněl. To se ukázalo, že hlavní hrdinka nebyla jen šílená, ale hlavně úplně vypatlaná. Kupodivu měl žízeň - ona jako napotvoru neuměla ani základní slova v jeho řeči a zato měla dedukční schopnosti uschlý škeble. Ok. Pak ho tam nechala, místo toho, aby ho jen dostala do postele (ono by nestačilo odsunout postýlku někam stranou). Rozlila mu lék a vůbec, udělala vše pro to, aby to nerozdýchal. Vyloženě chytrý bylo běžet kamsi pryč a prosit každýho o pomoc, člověka se zápalem plic nechat samotnýho. Ne, ani to, že zazmatkovala jsem jí nevěřila a dost jsem litovala, že předtím neuhořela. (A jo, ta milostná scéna - tu jsem taky nepobrala - ono tak normálně probíhá svatební noc v jeskyni ve vodě a pak se člověk probudí doma v posteli, ale dejme tomu, že tam chtěli vnést trochu romantiky...) Sečteno podtrženo, nic, co bych musela vidět znovu. Líbila se mi hudba, doktor a chvílema Vincent Perez (ale fakt jen chvílema). ()

Reklama

Reklama