Reklama

Reklama

Chaplin v parku

  • USA In the Park

Obsahy(1)

Chaplin tráví den v parku. Povšimne si mladé dívky, která zde sedí na lavičce a snaží se upoutat její pozornost. Jelikož dívka nereaguje, je stále dotěrnější a vlezlejší. Mezitím v jiné části parku zloděj ukradne dámě z vyšší společnosti kabelku. Chaplin na tohoto zloděje narazí ve chvíli, kdy se pokouší okrást prodavače párků. Prodavači ve rvačce pomůže a dostane od něj věnec párečků. Ten si za okamžik omylem vymění se zlodějem a tak se rozbíhá tradiční kolotoč omylů a konfliktů, do kterého se, aby toho nebylo málo, zapojí navíc další nápadník mladé dívky. (Weissik)

(více)

Recenze (16)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Chápu, že vytvořit na ploše cca 20 minut a beze zvuku film, který dokáže pobavit, případně i něco víc, téměř po 100 letech je nesmírně obtížné. Sám příliš netuším, jak to udělat, vím jen, že návštěva párku s nakopáváním lidí, šťouchání hůlkou a točení párečky tím mým pravým ořechovým není. V pozdější době s delším pásem a komplikovanějším scénářem natáčel Chaplin filmy o poznání zajímavější - Zlaté opojení, Kid či Moderní doba rozhodně mají více co nabídnout. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Necítím se moc bezpečně v parku, kde se krade, loupí, kope do zadku, páchají se demonstrativní sebevraždy a vzduchem nekontrolovaně poletují cihly. A i když u toho polda točí pendrekem první ligu, tak pro mne se jedná jen o groteskní průměr. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slabší chaplinovka, avšak jak tu již bylo zmíněno - vystavět bez zvuku během 20 minut nějaký pořádný příběh, který by i po více než 100 letech bavil, je dosti náročné. Charliemu se to začalo dařit až o pár let později, kdy jsou jeho snímky plné emocí a zdařilého humoru, přičemž opomenut často není ani silný příběh. In the Park ovšem výše zmíněné přísady postrádá. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jedná se sice částečně o "kopancovou záležitost", ale svou humorností plní lépe účel grotesky, než mnoho jiných grotesek té doby. Dobře jsem se bavil... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak upoutává pozornost dívky, která se neprojevuje co je zač. Zda stojí za námahu či nikoli. Spíše to druhé? V němém filmu by ale hned muž vycouval a nebylo by to zajímavé. Takhle divák musí čekat, co bude dál. Jaká tedy je? ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Charlie je frajer, ale In The Park je typická (pre mňa nudná) groteska typu "každý kope každého do zadku", hoci za tých pár naozaj podarených a vtipných momentov som ochotný dva bodíky "obetovať":)))) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Přesně jak to píšou v úvodních titulcích, Chaplin v parku je čistě oddechová groteska, bez nějakého vážnějšího pozadí a poselství. Přesto ale místy pobaví. Mě minimálně Chaplin vždycky dostane svým varietním uměním a triky s kloboukem a hůlkou a tady ho taky párkrát předvede. 2,5* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Opäť parčík ( zrejme San Francisco ), opäť flirtovanie s nevinnými ženskými obeťami, opäť fízel. Opakovanie je matka múdrosti. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. V parku je dalším Charliem Chaplinem rozvinutím vlastního motivu klaunsky zuřivé zábavy z dřívější doby. Film je pohybově náročnější, škodolibý a neštítí se vhodně používat fyzické násilí. Charlie touží po vnitřním i vnějším blahobytu, plane po volání lásky i drobnostech příjemného žití. Vedle Charlieho s násilnickými a romantickými sklony zaujme také mužskou pozornost přitahující mladá chůva (Edna Purviance), sebevraždu volící ublížený ješita a ctihodný elegán (Leo White), jeho okradená partnerka (Leona Anderson), sebevědomě neoblomný nápadník chůvy (Bud Jamison), nenapravitelný poberta a zloděj dámské kabelky (Lloyd Bacon), zloděj buřtů (Billy Armstrong), či prodejce párků v parku (Ernest Van Pelt). Chaplin v parku si stále uchovává výraz efektně podané kabaretní zábavy, ale zdokonalování průchodnosti množství průtoku děje se ubírá tím správným směrem. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Ranná groteska je variací na commedii dell´arte v reálném prostředí. Máme tu záletné pány, koketující i staropanenské ženy a Chaplina jako tuláckého Harlequina, který hledá něco k snědku a taky tu svoji Colombinu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Park ako najnebezpečnejšie miesto na svete. Pre mužov, ženy, predavačov párkov aj pre deti v kočíku. Pády, saltá, tehly do hlavy a ďalšie chuťovky nasledujú bez vydýchnutia. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Like it? You can have it."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (štúdio Essanay), ktorá je vlastne akýmsi remakeom (alebo ak chcete variáciou) keystoneovskej grotesky Twenty Minutes of Love (1914). Je to taká šibnutá somarinka, ale celkom úsmevná a dobre nakrútená, úrovňou to už pomaličky speje k Charliemu, ako ho mám rád. Hoci tu ešte sú nejaké pozostatky keystoneovskej doby, ako neskutočná vtieravosť a zlomyseľnosť Charlieho postavy a nechýbajú tu ani moje "obľúbené" tehly (keď treba, vždy sú naporúdzi), ale v tomto prípade sú aspoň pomerne nápadito použité (to uspanie milencov na lavičke je celkom vtipné). Okrem Chaplina je lákadlom filmu Edna Purviance, ktorá je tu obzvlášť roztomilá a priam neodolateľný je i bradatý pajác v cylindri v podaní Lea Whitea. Najvtipnejšie scény sú podávanie si taštičky trojicou mužov po príchode policajta, kopanie zo spánku a Charlieho návod, ako účinne zbaliť neznámu krásku v parku. Videná verzia z roku 2014 s vynikajúcou hudbou od mojich obľúbencov The Mont Alto Motion Picture Orchestra (autor Rodney Sauer).     "Please help me to die." ()

everlong 

všechny recenze uživatele

strašně ukopaná a poměrně nepřehledná záležitost. Z In the Park se sice neposadíte na zadek, ale neurazí: DÁLE HRAJÍ: Leo White (Elegant Masher) Margie Reiger (His Fancy) Bud Jamison (Edna's Beau) Billy Armstrong (Thief) Ernest Van Pelt (Policeman) ()

Reklama

Reklama