Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Američan Homer (Jules Dassin) přijíždí do Řecka, aby poznal v čem je tajemství jeho antické podoby. Potkává svéhlavou rozmařilou prostitutku a smyslnost Řecka začne vidět v ní. Z toho důvodu se z ní snaží udělat "lepšího" člověka a dostat ji od jejího řemesla k učení a kultuře. Později se však ukáže, že to, co se zdá být logicky správným činem, nemusí vždy správným být. (prsvl)

(více)

Recenze (8)

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi prosty film, kdy americky sulin prijede do Recka mezi burany a zamiluje se do prostitutky. Melina Mercouri sice ma neco do sebe, jeji postava me ale neskutecne iritovala. Nevyrazny film, ktery muze zaujmout jen v te dobe nezvyklou reckou koprodukci a dvojici Mercouri-Dassin v hlavni roli, ktera se o sest let pozdeji vzala. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

S Melinou Mercouri po boku se Dassin zkrátka zbláznil, jinak se to vnímat nedá. Že mu z finančních důvodů nevyšel Lemmon a ani Fonda (a pak ani Perkins) a musel to zahrát (naprosto příšerně) sám, se ještě pochopit dá, ale že pořád obsazoval Melinu, která tak strašně moc neuměla hrát (věřím, že víc iritující herečky na světě nebylo a není), už ne (ta ho musela mít pod pantoflem). Je smutné, že právě tahle špatně napsaná a zahraná laciná taškařice je jeho nejoceňovanějším filmem. Další Dassinovy filmy s Melinou už budu muset sledovat pod vlivem, jinak se zblázním i já. ()

Reklama

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu vyzařovala naprosto přirozená a uvolněná atmosféra nejen díky dobré výpravě a kameře, ale hlavně díky způsobu natočení snímku a napsání příběhu, který bez kázání a bez nějakých očekávaných dějových zvratů ukazoval svým způsobem čirou radost ze života, který má každý vžitý. Rovněž kvituji parádní výkon herečky Meliny Mercouri, která z prosté komedie uměla udělat i lehce dramatické filosofické zamyšlení. I ostatní casting nebyl špatný, leč se občas přehrávalo, když srovnáváme právě s rolí prostitutky. Největší radost mě ovšem udělala autentická řecká hudba ...86%! ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Pygmalion naruby, alebo (ne)Obrátenie jedného Američana na mediteránsku filozofiu. Kolízia dvoch idealizovaných predstáv o Grécku - krajiny hedonistickej zaháľky a kolísky európskej civilizácie s vysokou filozofiou a vznešenou kultúrou. Zaujímavé sú súvislosti s Dassinovým vlastným životom - na rozdiel od svojej postavy v Grécku zostal a Melinu si vzal za ženu on a nie dajaký poloTalian Tonio (ostatne, bola to pedsa len slávna heeečka asi viac než živelná pobehlica). V pamäti utkvel vtípek o kapitalizme z úst ruských námorníkov, ktorý pripomenie, že Dassin bol ako jeden z "10 červených" vyštvaný z Hollywoodu. Možno aj dobre pre neho - stredomorská uvoľnenosť a láska k životu sa o politiku nestará... ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Píseň - "Never on Sunday" + 4 nominace: Režie, Herečka HR - Melina Mercouri, Kostýmy ČB, Scénář . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film stál 150 000 amerických dolarů a byl velmi úspěšný, vydělal na tržbách 6 milionů dolarů. (Zetwenka)
  • Hlavní postava neprovozuje své řemeslo jedině v neděli, odtud název filmu. (Zetwenka)
  • Film napsal, režíroval a produkoval Jules Dassin, přední hollywoodský producent a režisér, který emigroval z USA do Francie potom, co byl na černé listině kongresového Výboru pro neamerickou činnost, který v 50. letech pořádal štvanice proti sympatizantům s komunismem. I po deseti letech procesů zůstal „nezaměstnatelný“. (Zetwenka)

Reklama

Reklama