Reklama

Reklama

Chaplin se žení

  • USA A Jitney Elopement

Obsahy(1)

Charlie (Charles Chaplin) a Edna (Edna Purviance) se tajně milují, ale Ednin otec hodlá svou dceru zasnoubit s bohatým hrabětem. Edna však s Charliem vymyslí lest a svého otce obalamutí - Charlie se vydává za hraběte a vše zamilovanému páru krásně vychází, dokud se neobjeví pravý hrabě. Charlie se však nevzdává a o svou lásku bojuje. (Los)

(více)

Recenze (16)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chaplinem hodně často používané vetření se do ctihodné rodinky v hávu hraběcím funguje docela dobře a Chaplin se může znovu projevit jako nepříliš vychovaný balík. Dále je ještě zajímavé, jakým způsobem Charlie reaguje na výzvu k souboji a jak zneuctí ctěnou rukavičku. Jedna z nejstarších automobilových honiček - a určitě vyvedenější než ve Skále. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chaplin se žení nedosahuje kvalit pozdějších Charlieho snímků, ovšem i přesto zde je již možno vidět jednoznačný koncept, kolem kterého se vše točí. Chaplin vydávající se za hraběte dokáže pobavit, zajímavá je také automobilová honička, ale celkově vzato jde spíše o průměrný počin. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Scény, kdy se Chaplin snaží vydávat za někoho/něco kým/čím není, mu jdou prostě nejlépe a já se u nich vždy pořádně bavím. Zde se jednu třetinu grotesky vydává za hraběte a je fakt k sežrání. Kromě tohoto groteska obsahuje ještě dvě věci, pro něž stojí za to do ní jít - Edně to tady neobyčejně sluší a na závěr se odehraje nejstarší filmová automobilová honička, co jsem kdy viděl. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Pokud byste někomu chtěli pustit co nejtypičtější grotesku, pak vyberte Chaplin se žení. Je v ní prostě všechno: láska s překážkami, typická chaplinovská rvačka, hloupí poldové, parádní automobilová honička, ale i několik inteligentních gagů (Charlie předstírající hraběte a následné stolování), i závěrečné „Pravá láska vítězí!“ I když Chaplin, Keaton, Lloyd a mnozí další později natočili spoustu lepších a propracovanějších filmů, tak já si klasickou grotesku představuju přesně takhle. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: honička v autech zbytečně dlouhá, zato postavy policajtů v parku jsou dobré a skoro bych za ně dala hvězdu navíc. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Útěk v Jitney dává zuřivosti cirkusového klauna pohybově estetický řád hravosti a zápletka se vyžívá v záměně. Mimochodem, Jitney je druh sdíleného taxi Spokojených států amerických, obvykle kopíruje celé trasy městské hromadné dopravy, ale vydává se i na meziměstské linky, bývá to levná doprava a je rozšířena a oblíbena pod jinými názvy v mnoha státech světa. Víření lásky a romantického ideálu potřebuje k rozhodujícím krokům naplnění drzou odvahu, stálou míru ostražitosti a bojovou pohotovost. Vedle zamilovaného Charlieho prostého původu upoutá také jeho nadšeně mladá a přesvědčivě ideální láska života Edna (Edna Purviance), její zásadový a s jiným druhem nastávajícího zetě do budoucnosti počítající ctihodný otec (Ernest Van Pelt), Ednín předpokládaný snoubenec a povýšený hrabě Chloride de Lime (Leo White), svérázně poslušní sluhové Ednina otce (Lloyd Bacon a Paddy McGuire, oba též v rolích honících policistů v parku), či další policista s pokusem o zjednání nápravy (Bud Jamison). Útěk v Jitney aneb Chaplin se žení v žádném případě nepatří mezi chloubu Chaplinovy tvorby, přesto potěší svým uspořádáním. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Charlie a Edna prožívají na plátně svá dobrodružství. Klasické divadelní "lazzy" (ustálené a přesně nacvičené komické situace profesionálních herců) se prolínají s exteriéry (park) a záverečnou ztřeštěnou honičkou. Vtipy se stolováním, pády přes lavičky - groteska provádí syntézu dřívějšího, aby pak na těchto základech mohla postavit něco nového. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Opravdu typická groteska, ve které se spojuje mnoho nápadů, které chaplin již použil (V parku) nebo ještě někdy použije (Chaplin falešným hrabětem). Pro mě příjemná oddechová záležitost, která pobaví a potěší. 7/10 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Strašidelně stará groteska s klasickou zápletkou Chaplinových filmů, která má všechny příklade typické grotesky, protože tohle opravdu je klasická a typická groteska. První polovina, kdy se Charlie vydává za hraběte je vcelku originální a má spoustu nápadů, ale v té druhé to začne - honičky klasické i automobilové (a ta je opravdu výborně natočená), kopance,urážky, zběsilé tempo a i po sto letech skvěle fungující humor. A ta automobilová honička je vážně skvělá! Já jsem se bavil, ale z Chaplinových filmů je to zatím nejslabší, jaký jsem viděl. A vůbec to není stářím toho filmu. Každopádně mi to nezabrání hodit tomu pěkných 80%, ten film si to opravdu zaslouží. Skvost. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Groteska s príbehom a trochu jemnejšími gagmi, ako bolo zvykom predtým. Názov je preložený celkom zle, nikto sa tam nežení, ide len o únos dcéry pred nechceným ženíchom. Niektoré scény sú zbytočne naťahované, vrátane automobilovej naháňačky, ale tá je viackrát točená aj v rýchlosti priamo z idúceho auta, čo asi nebolo celkom jednoduché. Páči sa mi, ako sa všetci vždy pekne zoradia do záberu statickej kamery, hoci je to napríklad pri stole absolútne nepohodlné. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Charlie aj jeho súper predvádzajú slušné výkony v snahe získať krásnu Ednu, dočkáme sa aj automobilovej naháňačky, no na tie lepšie kúsky táto groteska nemá. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "My Hero: Father wants me to marry Count Chloride de Lime. Won't you be a good knight and save me?"     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay) s celkom zaujímavou zápletkou, založenou na dojímavej a ťažko skúšanej láske medzi Ednou a Charliem. Obaja sú tu roztomilí (Ednin žiarivý úsmev rozpúšťa všetky ľady), tvoria sympatický pár, ktorému divák proste musí fandiť. Z dalších postáv stoja za zmienku ešte gróf (Leo White), ktorý je parádnou karikatúrou s fúzikmi až k očiam a priam neskutočne nahlúply policajt (Paddy McGuire). Svojím humorom táto groteska veľmi nevyniká - v prvej časti je humor založený hlavne na Charlieho neotesanom spoločenskom správaní (najmä pri stolovaní) a veľmi vtipný nie je (skôr úsmevný), druhá časť v parku je na tom o niečo lepšie, hoci je nakrútená v takom "keystoneovskom" šibnutom štýle. Rytier Charlie sa teda rozhodne vie pobiť o dievča svojho srdca a pritom aj tie kopance konečne dávajú zmysel a dokonca aj pobavia (len tie tehly si tu Charlie mohol odpustiť). Film končí veľkolepou automobilovou naháňačkou, ktorá miestami pôsobí ako trochu naťahovaná. Videná čiernobiela i krásne kolorovaná verzia so skvelou orchestrálnou hudbou Roberta Israela (1999). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V této grotesce mě hned zaujalo úvodní obsazení, což jsem zatím v jiné neviděl. Groteska jinak vypadala celkem snesitelně, ovšem sáhodlouhá automobilová honička to vše zabije a unudí. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších Chaplinovek. Ale zase se tu odehrává snad první automobilová honička na filmovém plátně.) ()

Reklama

Reklama