Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto případě se jedná o klasické drama - moc i bezmoc panovníka, uplatňované bezpráví pramenící hlavně z intrik církve a šlechty, touha Jindřicha po mužském nástupci, ovlivňování proradnými rádci při sňatcích (i popravách), svědomí a nesvědomitost, krutost středověku. Umírající panovník na smrtelném loži vzpomíná na svůj život s šesti manželkami a chce se vyrovnat se svým svědomím. Vynikající výkon zde podal  hlavní představitel Keith Michell. (dasary)

(více)

Recenze (7)

Aky 

všechny recenze uživatele

Není to komedie, ale jedno z mnoha dramat, která se snaží uchopit známý příběh anglického krále bojujícího s osudovou smůlou při snaze splnit povinnost poskytnout své zemi následníka. Staletí setřela spolehlivá fakta, čímž se všem tvůrcům, kteří se tímto námětem kdy zabývali, otevřely nekonečné možnosti, kterou stránku příběhu akcentovat. Zde z něj Jindřich vychází jako drsný, ale lidský a nešťastný muž, který, byť kolem sebe cestou rozsévá neštěstí, jedná zcela pochopitelně, přičemž výsledkem nikdy není to, co zamýšlel, ale další zklamání, zdrada a nakonec osamělost. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Neomluvitelná obludnost. Jeden z nejzajímavějších fragmentů britské historie z hlediska církevních postojů, státních spojenectví a osobního života britského panovníka proměněný v duchaprostou frašku. Celé by se to dalo natočit vážně, se strhujícími dialogy a střihy, ale místo toho sledujeme tlachání obludy, která na smrtelné posteli vzpomíná na "svoje sňatky". Kdykoliv se vážnost filmu vytratí ve scénách tance, zpěvů a (dokonce) recitování, měl jsem chuť (někomu) trhat vlasy. Nesedl ani původní český dabing, ve kterém jindy skvělý Petr Haničinec vyzdvihl komediální stranu Jindřicha. Z postav trochu zaujal jen Donald Pleasance (namluvený Jiřím Bruderem) v roli Thomase Cromwella. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a nekrvavé (čo ma prekvapilo a trochu sklamalo) stvárnenie života Henricha VIII. a jeho "manželstiev". Britská produkcia už tradične nesklamala. ()

Reklama

Reklama