Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film počátku postupného přerodu zlatého věku grotesky. I tak je možno charakterizovat tento Chaplinův už nesporně zralý autorský počin. Délkou trvání, střídáním "vážných" scén s velmi "nevážnými" prvky, pojetím postav, jejichž sentimentem proráží stále viditelněji tendence k psychlogizaci a k citu ne šustícímu, ale skutečnému. Mravoličné téma se tak výrazně mění v prolnutí dvou tragických životních osudů, lidí vlastně vzdálených, ale v mnohém i blízkých. Zprvu náhodné setkání začíná být oboustranně pociťováno jako zásadní životní mezník. Láska má mnoho podob, jež se zdaleka neomezují na její erotická východiska. Příběh vzájemné adopce dvou strádajících ze společenského dna dává této odvěké pravdě nadčasový tvar. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jde o výborný film, který jede na plné obrátky především v začátku, kdy se valí jeden vtip za druhým a člověk se dokáže i u takto starého počinu upřímně smát. Ve chvílích, kdy ale na "plátně" není alespoň někdo z dvojice Chaplin - Coogan, rychle snímek ztrácí šťávu a především zhruba patnáctiminutovka kolem poloviny, film z mého pohledu značně degraduje. Naopak scény ve veřejné ložnici dojem zlepší, aby ho pak nakonec ještě trošku pošramotil závěr. Ale jinak je to bezproblémové a docela mě to bavilo... ()

Reklama

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Že by tragikomedie? Nebo smutná komedie, která má krásný konec? Či krásný příběh s úžasnými herci včetně malého Jackieho, který byl lepší herec, než jsou dnes ostatní dětští? Stačí si jen vybrat. A abyste si sami vybrali, musíte se na šťastného tuláka s malým tuláčkem podívat. Věřte mi, nebudete litovat... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

1 film, 2 herci, 3 písmena = jedna nestárnoucí klasika. Chaplinův celovečerní režijní debut je stejně dobrou komedií jako tragédií, která s nebývalou otevřeností nejen zobrazuje, ale také kritizuje dobové sociální poměry. Ze dvou dějových linií – “chudinské“ a “buržoazní“ – sice dostala výrazně větší prostor ta první s tulákem (pobavit diváka, o to šlo především), ale obratnost jejich závěrečného protnutí by Chaplinovy mohli závidět mnozí dnešní „bojovníci za práva lidu“. Výhradně situační humor umí překvapit vhodným načasováním i nečekanou pointou. Komediální talent Charlieho i Jackieho je obdivuhodný, prostor jim věnovaný zasloužený. Ve filmu je mnoho scén, kdy oba před někým utíkají, někoho provokují… vzájemně se skvěle doplňují, což je nejlépe zužitkováno v dlouhé scéně jejich úprku před policistou. Málo, opravdu málo filmů mě natolik nadchlo svou upřímností. 95% Zajímavé komentáře: berg.12, Kirké, xmojses, Borec3 ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[původní verze] Nejlepší létající pes v dějinách filmu! Jinak s Chaplinem kamarádi asi nebudeme. Ta jeho postava mi připadá šíleně creepy, k čemuž pomáhá asi i povědomí o komikově osobním životě. Nicméně dát do jeho okolí malé dítě mi nějak z přirozenosti přijde jako holý nerozum. Většina plebsu, kdyby měla k dispozici stroj času, tak ho využije, aby varovala své staré já, zabila Hitlera nebo podobný klišé. Kdo má ale skutečné srdce, tak ten by se přenesl na natáčení Kida a zabránil tomu, aby se Chaplin ocitl na stejném place s Litou Grey. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Jackie Coogan, představitel malého Kida, zahájil tímto filmem poměrně úspěšnou hereckou kariéru, což u talentovaných dětí nebývá vždy pravidlem. (Kulmon)
  • Kvůli Kidovi měl Charlie Chaplin neshody s firmou First National: „Byl to sedmidílný celovečerní film a oni jej chtěli distribuovat jako tři dvoudílné komedie,“ uvedl král komiků v publikaci "Můj životopis". (everlong)

Reklama

Reklama