Reklama

Reklama

Znamení čtyř

(TV film)
  • Velká Británie The Sign of Four (více)

Arthur Conan Doyle ve své povídce – a Desmond Davis ve stejnojmenném filmu – vysílá Sherlocka Holmese na pátrání po zmizelém vzácném pokladu indického mahárádži. Součástí pokladu je i Velký Mogul, druhý největší diamant na světě. (NFA)

Recenze (17)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Velice solidní detektivka. Z neuspěchaného představování Holmese a Watsona soudím, že v plánu bylo natočit s Ianem Richardsonem víc Sherlocků než jen Znamení čtyř a Psa baskervillského. Škoda, že k tomu nedošlo. Richardson je skvělý. Vžité stereotypy této postavy zlidšťuje humorem a empatií vůči ostatním postavám, takže je mi mnohem sympatičtější než někteří příliš akademičtí Holmesové před i po něm. Překvapivě zdařilý je i dabing s Dalimilem Klapkou (Holmes) a Iljou Prachařem (Watson). Jen jedna věc mi brání udělit pět hvězdiček. Zvolený způsob vyprávění ukazuje střídavě jednání zločinců a Holmesovo pátrání. Tu a tam se stává, že Sherlock příliš zpožděně přichází na něco, co už víme, protože jsme takříkaje "byli při tom" a tyto momenty trochu zpomalují děj. Jiné výhrady ale nemám. 80% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden ze tří nejlepších herců Sherlocka v dějinách filmu, z asi dvaceti dalších představitelů tohoto neexistujícího génia literatury. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělého původního dabingu, nezaujalo by mě na tomhle televizním zpracování vůbec nic. Není to nuda, ale taky ani žádný napínák, všechno tak nějak víme dopředu. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Stejný představitel Sherlocka Holmese jako u Psa baskervillského z téhož roku a stejně kvalitní zpracování knižní předlohy. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NIKDY NEHÁDAM. TO JE PRE LOGIKU ZNIČUJÚCE:" __ Oproti slávnemu ,,Psovi baskervillskému" z rovnakého roku, ktorý má dosiaľ vyše 1000. hodnotení je toto ,,pokračovanie" s podobnou ústrednou dvojicou (Dr. Watsona hrá iný herec) predsa len výrazne v jeho tieni a môžeme iba polemizovať, prečo je to tak. Ako už naznačil Oskar je pravdepodobné, že ak by vzniklo viacej častí, séria by sa stala známejšou a ,,Pes" by dostal konkurenciu. ,,Znamenie štyroch" som videl na TV obrazovkách len raz, pred mnohými rokmi a okrem zubatého Tonga som si z neho už mnoho nepamätal. Pri repríze na DVD po mnohých rokoch som sa utvrdil v tom, že Richardson patril medzi najlepších predstaviteľov Holmesa a zároveň sa presvedčil, prečo je ,,Pes" predsa len lepším kúskom, a to nielen pre jeho väčšiu popularitu. Film má peknú výpravu a celkovo príjemne pôsobivú atmosféru a približne do polovice som silne uvažoval o vyššom hodnotení. Neskôr sa však začali vyplavovať aj nedostatky v podobe slabej réžie v dramatických sekvenciách, nedotiahnutosti istých línií a určitému skostnateniu príbehu, ktorý nemá také obrátky, aké by si zaslúžil a v závere mu naozaj dochádza para. Hudbu, ktorá si v napínavých momentoch vypožičala slávne Herrmannove vrešťavé husle zo ,,Psycha" už do kritiky nezaraďujem. Pre fanúšikov Holmesa a detektívok povinnosť a pre väčšinu ostatných tiež nie úplná strata času. (95. hodnotenie, 8. komentár k filmu) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace klasického románu, která sice nepřekvapí, protože děj je dobře znám, ale má to správnou holmesovskou atmošku viktoriánského Londýna a Ian Richardson je docela solidní Sherlock. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem se dobře bavila, ačkoliv příběh znám. Výkon Iana Richardsona byl excelentní a myslím, že i trochu vyčníval nad své herecké kolegy, ale budiž. A kromě toho bych chtěla pochválit také skvělé exteriéry se vším všudy i s pravou, nefalšovanou londýnskou mlhou! :-))) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Psa Baskervilskeho som tiez videl, ale ten netocil tento reziser Desmond Davis. Ian Richardson ako Serlok a David healy ako Wotsn. Strieda sa Serlokovo patŕanie s tym ako konaju zlocinci. Kazdopadne slusne na Desmonda Davisa : 74 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První ze dvou adaptací Holmesových případů s Ianem RIchardsonem v hlavní roli. Po mnoha letech se mi konečně poštěstilo a já tak můžu ohodnotit i Znamení čtyř. Zatímco známější Pes baskervillský ze stejného roku je tou vůbec nejlepší adaptací tohoto románu, Znamení čtyř (mj. s jiným doktorem Watsonem) je naopak adaptací nejslabší. A přitom ani nedokážu pořádně vystihnout, co mi na ní vadilo, ty další jsou prostě lepší :) Richardson je naprosto fantastický (na Bretta a Rathbonea se ale samozřejmě nechytá) a je velká škoda, že se v načaté sérii už dál nepokračovalo. Tradičně úžasně vystihnutý viktoriánský Londýn s pořádnou mlhou a příznačnou atmosférou, případ věrný předloze... Jen pachatel je nám tentokrát známý od začátku (takže divák ví všechno dřív, než Holmes) a na následujícího Psa se to prostě nechytá. I přesto je to výborný film, ke kterému se rozhodně budu rád vracet. Výtečný český dabing. 75%. ()

Grafito 

všechny recenze uživatele

O ždibec horší než Pes baskervillský, natočený s Ianem Richardsonem ve stejném roce, ale to je spíš dáno samotnou literární předlohou, která nedosahuje kvalit Psa baskervillskýho.. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Ian Richardson ako Sherlock Holmes, jeden z najlepších filmov o Holmesovi. Rovnomenný film s Jeremy Brettom sa absolútne nechytá. V porovnaní týchto dvoch hercov dávam určite prednosť Ian Richardsonovi. ()

magic0 

všechny recenze uživatele

Ian je dle mého názoru nejlepší představitel Sherlocka a bohužel jen ve dvou epizodách, což si myslím, že je velká škoda.Davis ukázal jak jde udělat film se surovým napětím od naprostého začátku do konce a neodchýlit se od knižní předlohy.(22.1.2013) ()

Zupan_ 

všechny recenze uživatele

Nie tak dobré ako silno atmosférický hororovo ladení Pes Baskervilský.Tiež tomu chýbal taký parádny soundtrack ako skorej zmienenému. Ale ajtak sa jedná o stále nadpriemernú zalezitosť a najlepšie obsadeného Holmesa. ()

Reklama

Reklama