Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student Win Berry pracuje o prázdninách mezi dvěma semestry v jednom luxusním hotelu na pláži v Maine. Tady se setká s atraktivní Mary a zamiluje se do ní. Mladí lidé se vezmou hned poté, co si od Freuda, který odjíždí do Vídně, koupí jeho taneční bar. Vzpomínky na nádherné časy v hotelu u moře však oběma nedají spát. Proto se oba manželé i se svými pěti dětmi nakonec nastěhují do prázdné školní budovy a zbudují z ní jediný hotel ve městě. Tak se zrodí první hotel v New Hampshire. Za nějaký čas dostanou Win a Mary dopis od starého přítele z Vídně, který je zve, aby za ním přijeli... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Problém není ve filmu, ale v Irvingově námětu. Dělá si většinu svého vyprávění legraci, nebo je to myšleno smrtelně vážně? Odporná zdechlina psa, bizarní události v rodině včetně znásilnění a tragédie v letadle, snaha nebránit potomkům v sexuálním vzdělávání se byť s kýmkoliv, rakouská "odbočka", naplnění vytouženého incestu... Irving už je prostě takový, a vy se musíte rozhodnout, jestli tohle přijmete anebo to není nic pro vás. Mimochodem, tu knihu jsem četl dlouho před filmem. Dobrý český dabing (Zedníček, Postlerová, Steinmasslová, Michal Dlouhý...) pro ČT 1994. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Nikdy nesrovnávám knižní předlohu s filmem, jež je podle jejího motivu natočen (tak nízko jsem neklesla :D :D ). V případě Hotelu New Hampshire a autora, kterého jsem v pubertě četla neustále dokola je ale silná spojitost. Oboje je stejně bizarní :) A to je dobře, jelikož tím si z knihy hodně vzal. Jen v rychlosti - pro člověka, který knihu nečetl a neví, co se tam více skrývá, může film být pouhou slátaninou plnou sexu, zvláštních situací a velice zajímavých rodinných vztahů :) Ale ono to v té knize takto opravdu je :) :) Takže - uhrančivý mladý Rob Lowe :) Skvěle hrající Jodie Foster, medvěd kam se podíváš a takových debat o sexu, že by se z toho pomalu mohl stát lechtivý či zakázaný film :) :) Je to opravdu hodně "šílené", ale v takovém zvláštním duchu :) Každý má nějaký sen a někdo ho chce prostě dosáhnout a někdo jen drží hubu a krok - a to nebyl případ nikoho z této zvláštní rodinky :) :) Rozhodně to není jen tak pro každého, ale tohle je pro mě přesně ten film na deštivé sobotní odpoledne na ČT1, kdy vím, že ho s radostí jen vysílali, ale pak vím, že o pár let později ho již vysílala ČT2 po 22.00 :D :D Příjemnou zábavu :) ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tragikomická dráma plná bizarností, nečakaných dejových zvratov, ľahkej psychológie aj hravej frivolnosti, ktorej dej i striedanie žánrov pripomína detský kaleidoskop. Je to príbeh jednej rodiny, poskladaný z farebných sklíčok, pričom divák sa pozerá každú chvíľu cez iné, ale ani na chvíľu mu nie je dovolené zabudnúť na rodinnú súdržnosť, ktorá všetky sklíčka spája. Aj celkový dojem je trochu roztrieštený a ja sa neviem rozhodnúť, či dať 4* za zaujímavú štúdiu patologických bizarností alebo 3* za priemernú potrhlú čiernu tragikomédiu... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Film, který je pro mě synonymem promarněné šance. Skvělá předloha skvělého spisovatele a skvělí herci s Jodie v čele, ale výsledek rozplizlý jako palačinka přilepená ke stropu a zhruba stejně stravitelný. Film se vyžívá v přehlídce ujetých situací, aniž by se je pokoušel nějak propojit nebo vysvětlit, a scénář ze všeho nejvíc připomíná splněný domácí slohový úkol snaživého žáka základní školy. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

A zase jsem u toho: nebudu srovnávat film s knihou. To se prostě nedělá. K filmu mám ale i tak výtky spojené s knihou. Podobně jako další adaptace Irwingova románu The World According Garp i tenhle snímek totiž na můj vkus až nepřístojně počítá s předporozuměním po přečtení knihy. Ok. Nevadí. Knihu jsem četl. Ale nemylím si, že by to mělo být třeba k pochopení filmu. Mám totiž dojem, že bez téhle "teoretické průpravy" vypadají osudy Berryovic rodiny jako laciná groteska. A tomu odpovídá i mělká psychologie postav. Tony Richardson se prostě pokusil říct příliš mnoho na příliš málo prostoru. A nakonec neřekl skoro nic. Ale i přes tenhle problém je The Hotel New Hampshire jedním z mých oblíbených filmů se skvělou Jodie Foster a Nastassjou Kinski. 7/10. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Velké množství venkovních scén bylo natočeno v okolí hotelu Tadoussac v Quebecku. (Terva)
  • Rob Lowe si při jedné bojové scéně zlomil nos. (Terva)
  • O natočení soundtracku k celému filmu byla požádána hudební skupina Queen, později však z projektu sešlo. (Terva)

Reklama

Reklama