Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Calvero (Charles Chaplin), kdysi všemi obdivovaný klaun, se pokouší vyrovnat s tím, že má svá nejlepší léta za sebou. Jednoho dne zachrání mladou tanečnici Terry (Claire Bloomová), která si chtěla vzít život, a nastěhuje ji k sobě. Péče o ni náhle opět dodává smysl jeho životu. Vrací jí sebevědomí a obstará jí divadelní angažmá. Terry se do Calvera zamiluje, on však její city odmítá. Přeje jí totiž šťastný život po boku mladého spisovatele Nelvilla. Tajně mladou ženu opouští a protlouká se jako tuctový pouliční klaun. Když Terry Calvera po několika letech náhodou záhlédne při pouličním výstupu, uspořádá pro něj vzápětí velkou benefici.

Tento tragický dojímavě sentimentální dozpěv za jednou kariérou je Chaplinův snad nejosobnější film - paralela mezi životními osudy Calverovými a Chaplinovými je zjevná. O to osudověji působí, že po tomto filmu byla Charlesi Chaplinovi zakázána další práce v USA: po pobytu v Evropě mu byl - ještě před uvedením jeho filmu SVĚTLA RAMP - znemožněn návrat do Spojených států, údajně pro neamerické smýšlení. Chaplin, rozhořčený jednáním Ameriky, vzápětí přesídlil do Velké Británie. (Quentin T.)

(více)

Diskuze

jozor

jozor (hodnocení, recenze)

čo má tetnto film spoločné s komédiou?? Len preto že tam hrá Chaplin?..je to dlhá nudná stará dráma...

Patrick_VI.

Patrick_VI. (hodnocení, recenze)

Tak jsem si konečně udělal čas podívat se na tento film znova a ještě ve mně doznívá ... Je mi jasné, že když jsem ho viděl poprvé a naposledy někdy ve 12 (?), tak jsem ho neměl šanci docenit. V hlavě mi zůstaly jen scény "u opony" a finále (abych víc nenapovídal) a přimíchala se mi tam scéna odjinud s potrhanými stehy po omlazovací kůře ... No a hlavní hudební motiv filmu, který byl během let v hlavě "přiživován", protože se neomrzí a bude se asi všemožně využívat ještě dlouho.
Génia Chaplina asi není třeba více glorifikovat, to byl těžko překonatelný všestranný démon ...

Ale úžasný je i výkon Claire. Pokud jí to nešlo od srdce, tak mě dostala, sbaštil jsem jí všechno (.-))

Když uvážím, že v té době měli omezené filmové prostředky, tak klobou dolů. Dobrý střih, dobrá kamera, třeba ten nadhled se změnou scény, žádné velké přehrávání, kde to nesedí a divadelní gesta, která mi vadí na většině takto starých filmů.

No a příběh sám o sobě je silný natolik, že musí dojmout každého, kdo nemá rád happy endy, i když vlastně kdo ví ...

Ladeo

Ladeo (hodnocení, recenze)

Tento film od Chaplina mě prostě nějak neoslovil. Stará éra je prostě stará éra.

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama