Reklama

Reklama

Dobrý synek

  • USA The Good Son (více)
Trailer

Obsahy(1)

Henry Evans je rozpustilý a hravý klučina, za jehož andělským úsměvem se skrývá temné tajemství a láska ke smrtelným hrám. Jeho milující rodiče a rozkošná sestra nemají ani potuchy, čeho je Henry schopen. Pouze jeho bratranec Mark, který k němu přijíždí na návštěvu, vidí zlo, které se skrývá za Henryho úsměvem. Zlo, jenž může ohrozit život celé rodiny. Mark se je snaží varovat, ale bezúspěšně a brzy se on stává tím špatným. Dokud nebude Mark schopen ukázat pravou tvář jejich „dobrého synka“, musí proti němu bojovat sám v zápase dobra proti zlu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (201)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zatímco tehdejší herecká hvězda Macaulay Culkin (v tomhle filmu poněkud nepřesvědčivý) je už dnes zcela "out", jeho herecký protějšek Elijah Wood se veze na vrcholku vlny jménem Sláva, hlavně díky Pánovi prstenů. A i tady se mi zdá být Wood lepším z obou dětských herců, i když ještě neukázal, co v něm je. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Maculay Culkin se jednou v životě hodně dobře rozehrál, ale k jeho smůle dostal jako protihráče Elijaha Wooda, který ho strká do kapsy všemi deseti, i když naopak neukazuje vše,co v něm vězí. Kromě hereckého duelu je film i duelem obou postav, Henryho, jehož hry začínají dostávat hodně nebezpečný rozměr a Marka, který začíná chápat, že tohle hraní přestává být legrace, alesamozřejmě nikdo nevěří jemu, ale andělsky se tvářícímu Henrymu... Napínavé rodinné drama ani chvíli nenudí a přestože je plné žánrových klišé a není moc originální, je dobře natočené a rozhodně stojí za shlédnutí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Praktická ukázka hororové krize devadesátých let, v níž se i orůměrný The Good Son musí ocenit alespoň pěknými třemi hvězdami. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ked som mala 11 rokov, videla som tento film v Australii, ked som mala len priemerne znalosti anglictiny. A bola to pecka a rada si tento film tak zapamatam :) ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Malý psychopat v podání Macaulaye Culkina (ten podle mě hraje velice přesvědčivě) je v pravdě démonický, příběh kolem něj je vážně zajímavý a dramatický. Celkově se mi zdá, že nemám důvod tomuhle slušnému dílku míň jak 4 hvězdy. (Ano, jsem v dobrém rozmaru, až přestanou drogy působit, možná trochu snížím) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Dívala jsem se na to ještě jako puberťačka a měla jsem z Culkina docela strach... dlouho jsem to už ale neviděla.. a můžu říct, že mě to docela zas láká.. pro náročné diváky to určitě nebude šálek kávy.. ale jinak si myslím, že je to průměrné dílo, na které se dá koukat i víckrát ()

tron 

všechny recenze uživatele

V Hollywoode často žijú detské hviezdičky (o tom, koľké z nich prekročia v dospelosti vlastný tieň, raz napíšem smutný článok), ale len málokedy sa staneme svedkami zázraku, akým je DOBRÝ SYNČEK. V ňom totiž tvorcovia proti sebe postavili Macaulayho Culkina zo SÁM DOMA a Elijaha Wooda z NAVŽDY MLADÉHO. Bolo to odvážne rozhodnutie, pretože toto naozaj nie je komédia, toto nie je ani čierna komédia, toto je "skutočný" triler. No, skutočný... je to riadne čudný a rozpačitý „detský triler“, ktorému nepomôže ani balansovanie nad priepasťou (ani David Morse). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Bylo by zajímavé, kdyby se stejného scénáře chopil nějaký režisér s výrazným rukopisem či expresivnějším stylem. "Dobrý synek" totiž má natolik unylé ztvárnění, až jeho nenápaditě účelový styl paradoxně strhává pozornost sám na sebe. Následkem toho film působí jako epizoda z "Alfred Hitchcock uvádí", což nicméně není úplně špatně. Ostatně právě díky obyčejnosti ztvárnění více vyznívá zdejší pojetí zla. Ačkoli ve filmu zazní i otázky po povaze zla, příznačně je vyřkne dítě, které ještě může být takto naivní. Jak se ale ukazuje na druhé hlavní postavě, k níž odkazuje název, zlo zde není něčím mystickým, ale prostě vnitřně lidským a má původ v emocích i racionalitě, v tomto případě vycházející z umanutého egocentrického kluka, který si uvědomuje moc, kterou mu statut dítěte dává nad jeho okolím. V souladu s tím představuje geniální castingový tah do této role, obsadit Macaulaye Culkina, a dokonce lze jako domnělý efekt filmu konstatovat, že po jeho uvedení přestali všichni tomuhle all-American andílkovi žrát jeho image. Právě díky popsanému pojetí zla, nepředstavuje "Dobrý synek" horor, ale spíš psychologický thriller vystavěný na tématu dětské nevinnosti, přesněji řečeno její domnělosti a zneužitelnosti. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela solidni a hlavne napinavej film, kterej ale klidne moh misty trochu vic pritlacit na pilu, takle to hororovy obstaravaj asi 3, 4 sceny a zbytek je spis takovy drama o dvou kamaradech. Nicmene jelikoz ma film jen 80 minut, tak po celou dobu dobre zaujme, nenudi a jak Macaulay, tak Elijah tady podavaj hodne slusny vykony. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nedotažené. Mohlo to být vážně něco, námět skýtá lecco, ale provedení bohužel pokulhává. Navíc Culkin ani Wood nejsou moc dobří herci. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Přijde mi totálně šílené, že to natočili na opravdovém útesu s opravdovými dětmi visícími doopravdy dolů, s tím, že Macaulay i část toho pádu doopravdy natočil padajíc z toho útesu, sice na laně, ale udělal to. Mno, k filmu samotnému: Je trošku podezřele filmařsky zmanipulované, že to eskaluje tak rychle, ale i teď po letech si myslím, že je to dobrý film. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"NEVĚRÍM NA ZLO." - "MĚLA BYSTE." Výborně pohrocený scénář, pod kterým je podepsaný Ian "Macabre" McEwan a který bych si od něj moc rád přečetl zpracovaný knižně (bohužel v té podobě neexistuje). SPOILERY: Zpočátku nevinné dětské hry přitvrzují, až se hlavní hrdina musí utkat s manipulátorským psychopatickým vrstevníkem s tváří neviňátka a to právě když je sám traumatizován ze smrti své matky a kdy mu právě proto nikdo nevěří hrozná obvinění. A zároveň mu hrozí, že ho psychopat připraví i o zástupnou matku, na kterou se mezitím upnul, a že si tak prožije své trauma podruhé. A zástupná matka si taky během filmu projde slušným psychickým peklem, když přijde o dítě, pak málem o druhé, a nakonec se dozví, že třetí dítě zabilo první (takhle to zní trochu komicky) a musí podstoupit Sofiinu volbu. K tomu přesvědčiví dětští herci, takže je sakra škoda, že režijně je to tak uondané. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hm, Macaulay Culkin jako ten zlý a Elijah Wood jako ten hodný. A vlastně proč ne? Musím se přiznat, že Elijaha Wooda jsem viděl pouze ve filmech Pána prstenu, takže jsem byl mile překvapen. A u Culkina, který je netypicky zápornou postavou, musím říct bohužel stop! (tohle je totiž poslední film, kde ještě zahrál obstojně-bohužel). Jinak film se mi líbil, takže hodnotím 4*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Elijah a Macaulay sa ukázali ako slušná voľba a v niektorých momentoch im nestíhali ani dospelí herci. Scenár občas trošku zamrazil, ale to zvykne každý slušnejší thriller, takže k horroru mal film tak blízko ako 'Psycho' ku komédii. Predvídateľnosť sa dala čakať, občas trochu klišonudné, ale inak celkom slušné. Ešte by som vytkol hrozné nasvietenie v tmavých scénach, kde som len ťažko rozoznal o čo ide. 60%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tuctový thrilerík, ktorý má však skvelú atmosféru a pár silných momentiek. Macaulay Culkin sa úplne stotožnil so svojou úlohou a Elijah Wood mu vynikajúco sekunduje. Tiež musím spomenúť nadmieru uspokojivú hudbu doplňujúcu tiesnivú atmosféru, ktorá mi aj teraz po dlhšom čase rezonuje v ušiach. 70% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Dětská psychologie je jako nepospaná knížka se slepenýma stránkama. Nejdřív se musíte dostat mezi ně a pak teprv zjístíte jestli jsou opravdu prázdné a nebo se tam skrývá něco temného. Dobrý synek se netváří a doufám že ani nechce tvářit jako thriller první kategorie, ovšem v té své, videopůjčovňácké hraje celkem slušnou divizi. Malý cimprdlík Elijah Wood jako se snaží spíše než se smrtí své filmové matky vypořádat s ďábelským likvidátorem domácích lupíčů Macaulayem Culkinem. Dobrým tahem bylo zasazení děje do chladné zimní krajiny, jenž psychologickému sobouji dvou děstských světů dodává potřebnou chladnost. Nesmíte ale očekávat šokující a velkolepé finále, které prostě tenhle jídelníček nenabízí. Ovšem ta jednohubka chutná celkem slušně, doplněná slušnou hudnou a překvapivě hodně kvalitní invencí nápadů. Takže v druhé kategorii dobrý thriller a plnoprávné tři hvězdičky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Macaulay Culkin razantně změnil žánr a s andělskou tváří páchá zlo. Jenže to je možná právě ten největší problém filmu: Culkin totiž sází na stejné výrazové prostředky jako u Kevina, co byl hned dvakrát Sám doma. Roztomilý kukuč, avšak ďábelské činy. Jeho bratranci (talentovanější Elijah Wood), který zrovna přišel o milovanou mámu, chvíli trvá, než pochopí, co se skrývá za jeho drobnými lži, nevyzpytatelným výrazem a nešťastnými náhodami. Zrovna totiž tráví vynucený pobyt v domě svého strýce, protože jeho táta musí pracovně odcestovat mimo Spojené státy, aby sobě a synkovi zajistil lepší příští. Jen to přeci jen na 14 dní. Navíc syn bude v rodině, kde je stejně starý bratranec. Hoši šplhají po stromech, vymýšlejí klukoviny. Jenže Macaulay pak samostřílem odkrouhne psa. Prý nechtěl. Vzápětí způsobí dopravní nehodu. A co teprve, když se v jeho hledáčku objeví mladší sestra? Ajaj, na potíže je zaděláno. Navíc dětem se přeci nevěří. Dítě jako objekt ohrožení i nositel zla je pro filmaře dvojnásob lákavou záležitostí. Joseph Ruben solidně uchopil kupříkladu drama Noci s nepřítelem, kdy do Julie Roberts bušil a systematicky vyhrožoval vlastní manžel, či morální drama o přijmutí zodpovědnosti za hříchy z minulosti Poprava. Potěší kamera Johna Lindleyho, samotné finále mě nijak zvlášť nenaštvalo. Solidní kousek. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Macaulay Culkin sa v roku 1990 ocitol "Sám doma". O rok nato spoznal čaro, ktorému sa hovorí "Moja prvá láska". V roku 1992 bol "Stratený v New Yorku". Neskôr zostal "Sám doma a bohatý". Mal nejaké "Kšefty s otcom" a spoznal aj kto je to "Pán kníh". Vždy vedel presvedčivo stvárniť roztomilých, šikovných a veselých nezbedníkov. No v roku 1993 sa predviedol v inom svetle. Zahral si zápornú postavu malého sociopata v kinder thrilleri "Dobrý synček". Výborne mu pri tom sekundoval budúci hobit Elijah Wood. **** ()

Reklama

Reklama