Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nacistickém Německu byla roku 1943 natočena výpravná rekonstrukce námořní katastrofy z roku 1912. Kvůli silně zaměřené propagandě zde ředitel společnosti White Star Line Bruce Ismay (Ernst Fritz Fürbringer) vystupuje jako zákeřný Žid, který havárii zaviní svou chamtivostí. Film se snaží ukázat rozpínavost britských kapitalistů. Snímek natáčel režisér Herbert Selpin, který však byl uvězněn, o dokončení se tedy postaral Werner Klingler. Promítal se pouze v okupovaných zemích včetně protektorátu Čechy - Morava. (mahler)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čo na tejto verzii veleznámej námornej katastrofy zaujme najviac, je výborne napísaný scenár, dejové línie ( a aj tá ,,hlavná,, katastrofická ) sú strhujúce a niekoľko vedľajších motívov, si ´´požičal´´ aj o vyše 50 rokov neskôr beťár Cameron do svojho oscarového opusu. A verte mi, tie motívy sú neprehliadnuteľné. Čo je takisto neprehliadnuteľné, je vizuálna stránka diela, ktorá je vďaka štedrému rozpočtu od Goebbelsa ( 4 milióny ríšskych mariek, čo v tej dobe predstavovalo jednu z najväčších súm poskytnutých na film a to celosvetovo ) perfektná. Výprava, triky, kostýmy, akčné scény. To všetko je na veľkej profesionálnej úrovni. Náckovia si teda dali naozaj záležať. ()

sator 

všechny recenze uživatele

V době kdy Němci pili kafe s pampelišek utratil Goebls 180 milionu dolaru za film Titanic. Rusové si film jako trofejní, v roce 1945 odvezli z Německa a byl v v jejich zemi promítán,stejně jako v dalších zemích východního bloku.Proti západní propaganda ve filmu se hodila. Film byl pro Evropu znovu objeven v roce 1949, ale ve většině západních zemí byl rychle zakázán.Pokud byl promítnut, tak vždy bez scén které cenzoři označili jako propagandistické. V roce 1992 byla v Německu vydána cenzurovaná kopie VHS nízké kvality. Tato verze odstranila nejsilnější propagandistické scény, které nesmírně oslabily její kontroverzní obsah. V roce 2005 byl Titanic zcela obnoven a poprvé byla necenzurovaná verze vydána ve speciálním vydání DVD. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

V poradí tretie filmové spracovanie o najznámejšej námornej katastrofe. Inak ako propagandou o nabubrelosti Britov, príp. posmievaním sa z chudobných Nemcov (v tomto prípade nemeckých vedcov) to v čase vrcholiacej 2. svetovej vojny od Nemcov ani dopadnúť nemohlo. Opak by asi Fuhrer neschválil. Hlavne v prvej polovici filmu je to badateľnejšie (spolu so záverečným epitafom), druhá sa už venuje nastupujúcej katastrofe a tak išiel prvotný plán filmu na druhú koľaj. Katastrofa je vzhľadom na rok zvládnutá ale dobre, modely i atmosféra sú celkom fajn, čakal som slabšie spracovanie. Samozrejme, o 10 rokov mladší americký kúsok o katastrofe Titaniku je po technickej stránke o level kvalitnejší. Herecky je to slabšie a o obsadení ženských úloh škaredými Nemkami ani nehovorím - až to pri pozeraní kriví ústa. Nemilo prekvapili aj niektoré nápisy v nemčine na (britskej) lodi. Na svoju dobu film ale ujde. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky náleží dobově výborným efektům. Jinak za propagandistické ztvárnění podlých britských kapitalistů, kteří jsou ochotni obětovat životy své i druhých, jen aby získali cenu za nejrychlejší loď, a skvěle nordického, spravedlivého a všelijak jinak rikitanského německého důstojníka, tedy za toto ztvárnění dávám odpad. - - - Přidávám dobový článek: Z kultury - Nový film o tragedii „Titanicu“. Režisér Herbert Maisch skončil přípravné práce k zfilmování historie zkázy kdysi největší transoceánské dopravní lodi, jejíž tragický zánik při první přeplavbě Atlantiku s dvěma tisíci lidmi na palubě vzrušil na jaře roku 1912 celý civilizovaný svět. Maischův film, ohlašovaný v rámci nové produkce Tobisu, chce odhalit zločinné pozadí této tragedie s více než patnácti sty oběťmi a ukázat poprvé zcela otevřeně na ony rejdy burzovních spekulantů a kořistníků, kteří tuto luxusní loď vehnali s trestuhodnou lehkomyslností do záhuby. (Telegraf, Moravská Ostrava, 8. 11. 1941, str. 4) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film, který radši v Německu moc do kin nešel, protože , německý divák koukal na ječící strachy na potápějící se lodi , aby šel domů z kina taky ječící strachy, když začaly anglické nálety, které srovnávaly celá města. Jediný paradox je, že loď Wilhelm Gustloff , která představovala Titanic, byla loď kterou pak spojenci potopili a zemřelo tam daleko více lidí (9.000 lidí ) než na Titanicu (1.500). ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Trikové sekvence z toho filmu byly převzaty do britské verze z roku 1958. (Rocky62)
  • Film byl ostře namířen proti Britům a Židům. Když režisér Herbert Selpin odmítl přístup změnit, byl zavřen do vězení a film dokončil Werner Klinger. (Puyi)
  • Podle poválečných výslechových protokolů herečky Adiny Mandlové byla táž oslovena Tobisfilmem s nabídkou role ve filmu Titanic. Mandlová roli odmítla, prý pro „proněmeckou tendenci filmu“. (Přemek)

Reklama

Reklama