Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nacistickém Německu byla roku 1943 natočena výpravná rekonstrukce námořní katastrofy z roku 1912. Kvůli silně zaměřené propagandě zde ředitel společnosti White Star Line Bruce Ismay (Ernst Fritz Fürbringer) vystupuje jako zákeřný Žid, který havárii zaviní svou chamtivostí. Film se snaží ukázat rozpínavost britských kapitalistů. Snímek natáčel režisér Herbert Selpin, který však byl uvězněn, o dokončení se tedy postaral Werner Klingler. Promítal se pouze v okupovaných zemích včetně protektorátu Čechy - Morava. (mahler)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čo na tejto verzii veleznámej námornej katastrofy zaujme najviac, je výborne napísaný scenár, dejové línie ( a aj tá ,,hlavná,, katastrofická ) sú strhujúce a niekoľko vedľajších motívov, si ´´požičal´´ aj o vyše 50 rokov neskôr beťár Cameron do svojho oscarového opusu. A verte mi, tie motívy sú neprehliadnuteľné. Čo je takisto neprehliadnuteľné, je vizuálna stránka diela, ktorá je vďaka štedrému rozpočtu od Goebbelsa ( 4 milióny ríšskych mariek, čo v tej dobe predstavovalo jednu z najväčších súm poskytnutých na film a to celosvetovo ) perfektná. Výprava, triky, kostýmy, akčné scény. To všetko je na veľkej profesionálnej úrovni. Náckovia si teda dali naozaj záležať. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

V poradí tretie filmové spracovanie o najznámejšej námornej katastrofe. Inak ako propagandou o nabubrelosti Britov, príp. posmievaním sa z chudobných Nemcov (v tomto prípade nemeckých vedcov) to v čase vrcholiacej 2. svetovej vojny od Nemcov ani dopadnúť nemohlo. Opak by asi Fuhrer neschválil. Hlavne v prvej polovici filmu je to badateľnejšie (spolu so záverečným epitafom), druhá sa už venuje nastupujúcej katastrofe a tak išiel prvotný plán filmu na druhú koľaj. Katastrofa je vzhľadom na rok zvládnutá ale dobre, modely i atmosféra sú celkom fajn, čakal som slabšie spracovanie. Samozrejme, o 10 rokov mladší americký kúsok o katastrofe Titaniku je po technickej stránke o level kvalitnejší. Herecky je to slabšie a o obsadení ženských úloh škaredými Nemkami ani nehovorím - až to pri pozeraní kriví ústa. Nemilo prekvapili aj niektoré nápisy v nemčine na (britskej) lodi. Na svoju dobu film ale ujde. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tahle nazi verze Titanicu mi dlouho unikala, naštěstí to konečně nějaká dobrá duše nahrála na ulož to i když jsem to musel zkousnou v tý proklatý Němčině, takže jsem moc nezachytil. Spíš jsem se soustředil na technický detaily který nebyli nejhorší stejně jako obstojná výprava. Když sledujeme plující loď, tak je jasný, že to není žádnej parníček do vany. Samotný potopení pak v rámci doby vzniku solidně zmáknutý, víc se asi čekat nedalo. Hodnotím to jako celek lehce nadprůměrně, škoda že k tomu asi nikdo neudělá titulky.60% ()

JohnnyBane 

všechny recenze uživatele

Nacistická propaganda, řeknete si. Nicméně vypadá to, že Herbert Selpin do filmu vložil i částečnou kritiku 3 říše.Jestli to byl úmysl, nebo jen přirozený sled věcí se již nedozvíme. Ve filmu mě zaujala tajemná a pro všechny nedostupná postava Sigrid Olinské, samozřejmě postava Johna Jocoba Astrora (který dostal ze všech filmových verzí nejvíce prostoru právě zde) a naprosto neuvěřitelný Hans Nielsen. V porovnání z prvním důstojníkem Petersenem je Mirek Dušín nevychovaný fracek co po nocích vykrádá letní chatky a z nudy je podpaluje. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na dobu a okolnosti vzniku po technické stránce solidně natočený, ovšem nacistickou propagandou nechutně zprasený katastrofický film, jenž vykresluje Brity jako ziskuchtivé úplatkářské zlosyny, kteří jsou pro libru schopni jít přes mrtvoly. Samozřejmě jediným kladným hrdinou je skálopevný a spravedlivý německý důstojník, vybavený kamennou tváří a propagandistickými průpovídkami. Bohužel i když se člověk snaží oprostit od tohoto přesvědčování a jen sledovat příběh, děj snímku není postaven vůbec poutavě a polovinu scénáře se řeší akcie, dluhopisy, peníze a šperky, což diváka zrovna dvakrát nechytne - katastrofické události jako by se poté děly jen na pozadí jakéhosi finančního dramatu. Celkově pak tedy nacistický Titanic představuje spíše filmovou kuriozitu než skutečný divácký zážitek. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Trikové sekvence z toho filmu byly převzaty do britské verze z roku 1958. (Rocky62)
  • Režisér Herbert Selpin během natáčení kritizoval Hitlerovu politiku a "kvality" německé armády. Ironií osudu je, že ho udal jeho bývalý přítel a scenárista filmu Walter Zerlett-Olfenius. Selpin byl pouhý den po zatčení nalezen oběšený ve své cele - ovšem jeho smrt dodnes není uspokojivě objasněna. (Robbi)
  • Pro natáčení byla vyrobena šestimetrová maketa Titaniku. V některých záběrech pak parník představovala německá zaoceánská loď Cap Arcona. (Nach)

Reklama

Reklama