Reklama

Reklama

Recenze (6)

Artran 

všechny recenze uživatele

Tato zpočátku komická společenská sonda mající jistý noirový charakter mi připomněla raného Škvoreckého. A to nejenom svým jazzovým doprovodem, který podtrhuje poválečnou atmosféru, ale hlavně zručným vykreslením lidské přízemnosti. Možná, že Danny Smiřický by si měl co říct se studentem Nišidou, který se zamiluje do krásné servírky (femme fatale), aniž tuší, že se tím postaví do cesty hejskovskému gangsterovi Joovi (hraje ho známý Tacuja Nakadaj), který je zvyklý brát si, co si usmyslí. Pro Kobajašiho je asi také příznačné, že se v jeho filmu objeví i sociální motiv prezentovaný bojem nájemníků slumu proti devastaci jejich obydlí, včetně postavy dobrého komunisty. Obrazová kompozice i střih jsou do detailu propracované (dokonce i gangsteři se dokáží těšit z mise-en-scène), agresivní motiv trubky umí vpadnout přesně v pravou chvíli a herci odvádějí své výkony na jedničku. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Lasky hra saliva v povalecnem japonskem slumu ocima skveleho Masakiho Kobayashiho. Presne tak vyhranene, romanticke a soucitne jak by jsme to od tohoto rezisera cekali. ()

Reklama

tigre 

všechny recenze uživatele

stylovy cernocerny film od masaki kobayashiho, rezie ani kamera sice asi nekouzli tolik jako v jeho chambarach, a on stejne tak jako tatsua nakadai pro me zustane asi navzdy spojen s harakiri, ale kvality tomuto snimku nelze uprit. socialni pribeh zasazeny do slumu v sousedstvi americke zakladny - kde situace roztaci pribehy plne zoufalstvi, apatie, stejne jako zloby. v podstate jde o spolecenskou kritiku vsazenou do milostneho pribehu, odehravajiciho se na okraji jak mesta tak spolecnosti. mistami to preci jen trochu vazne, cas se preci jen na tom trochu podepsal a na svou dobu jiste dulezita spolecenska vypoved uz tak nejak moc nefunguje, ale celkove je to film, ktery bezesporu stoji za videni. btw zaverecna scena je naprosto genialni. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Smutná a přesto velmi zábavná záležitost plná absurdního humoru, zasazená do prostředí ubytovny obývané umně vykreslenou chudinou. Zdůrazňovat nějak zvlášť Kobayashiho režisérské, či Nakadaiovi herecké, schopnosti, není patrně třeba, typický je i režisérův důraz na propracovanost malých rolí. Při sousedském sporu o pěstování zeleniny (a její hnojení;)) jsem slzel smíchy, což u tvorby MK není zdaleka běžné a už jen to je skoro důvodem ke shlédnutí. S komentáři Artrana i tigreho se mohu víceméně ztotožnit, takže nemá cenu abych jinými slovy opakoval napsané. Dobré i pro nejapanofily! ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Divný film. Nemám pro tohle Kobajašiho dílo jiné, výstižnější pojmenování. Jakási podivná pitoresknost postav (a jejich motivace), podivná provinčnost prostředí blízko americké základny, nemožnost diváka se ztotožnit s jednáním postav a postavami samotnými, romance, respektive milostný trojúhelník jak ze žurnálu a hlavně neustále zpřítomněná a intenzivní ambivalence, která se stane dokonce hlavním katalyzátorem pro závěrečný čin Šizuko (hlavní hrdinky). S tím vším se divák musí popasovat a těžko říct, kterým prvkům přičítat význam větší a kterým menší, a jak vlastně film jako celek vnímat. [==] Více o Černé řece zde: http://sensesofcinema.com/2009/cteq/black-river/ ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama