Reklama

Reklama

Chaplin v kabaretu

  • USA A Night in the Show

Obsahy(1)

Pan Rowdy (Charles Chaplin) se vydává do kabaretu a když po počátečních trampotách s hledáním správného místa konečně zasedne, sám se stává pro zbytek publika více zábavným než samotní aktéři kabaretu. (Los)

Recenze (18)

Radko 

všechny recenze uživatele

Chaplin v dvojúlohe diváka vaudevilleovej show (zahŕňajúcej tance, akrobaciu, komikov, hltača ohňa, hudobné čísla, spevy), odohrávajúcej sa v noblesnom divadle, plnom hostí z lepšej spoločnosti. Raz je drzo-všetečným opilcom, ktorému sa napriek konfliktu s trhačom lístkov podarí prepašovať sa dovnútra. Následne spôsobuje zmätky medzi snobsky upätými divákmi i účinkujúcimi. Nechýba šľahačková obhadzovačka v závere. Druhý Charlie, s mrožími fúzami, je na balkóne. Oblieva pivom pod ním sediacich divákov, nespokojnosť s dianím na javisku dáva obhadzovaním účinkujúcich umelcov rajčiakmi, tortami a nakoniec prúdom vody. Gagy rannej Chaplinovky, vtesnané do jednej návštevy divadla, v sebe komprimujú množstvo nápadov, odsýpajúcich jeden za druhým. Neskoršie grotesky obdobnej minutáže si často iba vyberali niektoré z tu predvedených kúskov, no ani zďaleka nie v takej kadencii a rytme. A čo sa týka kvality predvedených kúskov - vzhľadom na ich množstvo sa pohybujú v škále od zúfalo nudných po výnimočne srandovné. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem poněkud víc. Chaplin v kabaretu nabízí méně povedeného humoru, avšak zase si tu střihl dvojroli, což potěší a radost se tímto násobí. V porovnání s jinými groteskami je to za 3*, avšak pro fanoušky Charlieho jde o povinnost. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Charlie na malou chvíli zapomněl na svého tuláka a vrátil se ke svým začátkům. V roli pana Rowdyho je naprosto k nepoznání :) Tato groteska je hodně pomalá a až na pár poměrně dobrých gagů celkem nudná. 6/10 ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Chaplin ve dvojroli. Celkově by tahle groteska u mě patřila k těm Charlieho slabším, kdyby zde nebyla jedna z jeho rolí a to Pan Rowdy. V téhle roli je Chaplin prostě frajer a bavil mě celou dobu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Noc na představení je Chaplinovou vzpomínkou na své vlastní začátky, a vaudeville je pojítkem mezi groteskou a cirkusem. Otevřené hulvátství a spontánní bezprostřednost projevů jsou základními prvky ironického nadnesení. Klaunské zběsilosti vévodí Charlie s dvojrolí opilství a narušování pořádku Pest a Rowdy, ostatní jsou jeho exhibicionismu pouze dobrovolně přihlížejícím komparsem. Zaujme tancující hroší víla a zaříkávačka hadů (May White), rozzuřený dirigent varietního orchestru (John Rand), trpělivý uvaděč (Lawrence A. Bowes), členové orchestru a s nevděkem přijmutí zpěváci (James T. Kelley a Charles Inslee), iluzionista s ohněm (Paddy McGuire), či půvabná dáma v publiku (Edna Purviance). Noc na představení aneb Chaplin v kabaretu je vkusnou ukázkou výchozího uměleckého prostředí Charlieho Chaplina, rozjívená zuřivost cirkusového klauna má zde své trvalé opodstatnění. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Klasická komická situace: opilec ve společnosti, zde v kabaretu. Bohužel není tu nic, co by Chaplina odlišovalo od typické produkce tehdejší doby na toto téma. ()

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Na takový kabaret bych šel a velmi rád. Chaplin zde hraje dvojroli a přesto je to jeden a týž člověk. Tuto grotesku mám opravdu rád. Nejlepší dvě scény: nuzák (Chaplin) polévá vodou nejdříve "umělce" a poté i diváky z vyšší společnosti + had v trumpetě. Kdo neviděl, neví o čem mluvím, proto by se měl podívat. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Poněkud slabší kousek, ale přecejenom se zde najde mnoho vtipných okamžiků a i bez kostýmu tuláka se Charlie chytne. 7/10 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedna z vůbec nejlepších Chaplinových grotesek. Charlie je tady ve fantastické dvojroli (tradičně jako Tulák, ale také jako pan Rowdy, v kteréžto netypické úloze je opravdu famózní). Děj je přehlídka různých kabaretních triků a velmi nápaditých filmových efektů, které úžasně fungují a ohromují i dnes. Tato groteska je naprosto neuvěřitelnou smrští nápadů, nejen co se týče kabaretních kousků, ale i těch, které tady provádí samotný Charlie. Jeden z těch případů, kdy stopáž mohla klidně být i dvakrát taková, a pořád by bylo na co koukat. Můj oblíbený kousek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výborná groteska s množstvom vydarených gagov a počas tých 23 minút sa neobjavilo ani jedno hluché miesto. Návštevníkovi divadla Chaplinovi nie je žiadne ponúknuté miesto dosť dobré a aj to neustále presúvanie pomedzi sedačky je zvládnuté k pobaveniu diváka. Všetko vedie, samozrejme, ku kolosálnemu chaosu a keď sa zdá, že nič väčšie ako bitka šľahačkovými tortami už nemôže prísť, tak to príde. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Charlie ako snob je vtipnejší ako tulák, čo dokázal aj vo filme The Cure. Neodorozumenia, posmešky a bitky vytvárajú tradične veľkú salvu smiechu. Jeho postava svojím potmehúdstvom a napínaním diváka, ktorý vie, čo ide spraviť, si kradne ako skoro vždy všetkú pozornsoť pre seba. Zamrzí časť s rozmaznaným deckom či hádzanie jedla, inak ide o veľmi slušne stupňovanú grotesku, čo sa týka diania v divadle. V časti divadla pre chudobných si nejde nevšimnúť belocha natretého na čierno, čím ukazuje vtedajšiu situáciu Afroameričanov vo filme. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     Krátka groteska z Essanay obdobia Charlieho Chaplina, ktorá v rámci jeho ranej tvorby výrazne vyčnieva svojou vtipnosťou a nápaditosťou gagov (je tu síce aj nejaké to klasické okopávanie sa a ohadzovanie sa, čo v groteskách veľmi nemusím, ale je to v celkom znesiteľnej miere). Charlie tu vystupuje hneď v dvoch odlišných rolách (elegantný pán Pest a vandrák pán Rowdy) a v oboch je výborný. Z gagov ma najviac pobavila interakcia pána Pesta s rôznymi hudobníkmi, jeho flirtovanie s Ednou Purviance (ešte len jej druhá rolička), strašidelná žena a tlstá tanečnica. Videná krásne zreštaurovaná 25-minútová verzia z roku 2014 s veľmi dobrou hudbou Timothyho Brocka, ktorá sa k tejto groteske perfektne hodí. ()

everlong 

všechny recenze uživatele

vynikající kousek z Chaplinova období v Essanay ve kterém Charlie navštíví kabaret a samozřejmě ztropí poprask, kterému není rovno. DÁLE HRAJÍ: Charlotte Mineau (Lady in the Stalls) Dee Lampton (The Mischievous Fat Boy) Leo White (Man in Stalls and Conjuror) John Rand (Orchestra Conductor) James T. Kelley (Musician and Singer) Paddy McGuire (Musician) May White (Fat Lady in Foyer/ Snake Charmer} Bud Jamison (Edna's Husband /Singer) Phyllis Allen (Lady in Audience) Fred Goodwins (Gentleman in Audience) Charles Insley (Gentleman in Audience) Carrie Clark Ward (Woman in Audience) Lawrence A.Bowes (Ticket Taker/ Spectator in Balcony) Frank J.Coleman (Spectator) George Cleethorpe (Spectator) ()

Rapaport 

všechny recenze uživatele

Příjemná groteska a Chaplinem v dvojroli. Pan Pesto arogantní opilý návštěvník kabaretu a pan Rowdy taktéž opilý návštěvník sedící na balkoně. Groteska není jedna z tulákových,ale přesto pobaví dostatečně. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin hrající chlápka, který chce dostat ženu a proto předstírá, že je boháč. Zápletka vcelku dobrá, ale jinak zaujmou hlavně kopance do zadku a velké množství textu. Název je mírně zavádějící, protože se nejedná o skutečný kabaret a ani obsah od Losa není vypovídající. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Moc dobrá groteska, kde jsme se na rozdíl od ostatních jeho kousků z této doby smáli od začátku do konce. Památná je scéna s hady a stříkání s hasičskou hadicí na obecenstvo v závěru. ()

FandaF 

všechny recenze uživatele

Skvělá groteska s množstvím vychytávek, které postřehne pouze pozorný divák (nebo na poněkolikáté shlédnutí). Hodně jsem se nasmál, jednak gagům, ale také hodně mě pobavily také záběry na chechtající se diváky, dokonce konkrétně jeden (většinou uprostřed záběru) ten se vždycky tak řehtá, až jsem myslel, že mu upadne brada :) ()

Reklama

Reklama