Charlie ChaplinScénář:
Charlie ChaplinKamera:
Roland TotherohHrají:
Charlie Chaplin, Edna Purviance, Wesley Ruggles, Lloyd Bacon, Bud Jamison, Leo White, Phyllis Allen, Charlotte MineauObsahy(1)
Pan Rowdy (Charles Chaplin) se vydává do kabaretu a když po počátečních trampotách s hledáním správného místa konečně zasedne, sám se stává pro zbytek publika více zábavným než samotní aktéři kabaretu. (Los)
Výborná groteska s množstvom vydarených gagov a počas tých 23 minút sa neobjavilo ani jedno hluché miesto. Návštevníkovi divadla Chaplinovi nie je žiadne ponúknuté miesto dosť dobré a aj to neustále presúvanie pomedzi sedačky je zvládnuté k pobaveniu diváka. Všetko vedie, samozrejme, ku kolosálnemu chaosu a keď sa zdá, že nič väčšie ako bitka šľahačkovými tortami už nemôže prísť, tak to príde. ()
3,5 Krátka groteska z Essanay obdobia Charlieho Chaplina, ktorá v rámci jeho ranej tvorby výrazne vyčnieva svojou vtipnosťou a nápaditosťou gagov (je tu síce aj nejaké to klasické okopávanie sa a ohadzovanie sa, čo v groteskách veľmi nemusím, ale je to v celkom znesiteľnej miere). Charlie tu vystupuje hneď v dvoch odlišných rolách (elegantný pán Pest a vandrák pán Rowdy) a v oboch je výborný. Z gagov ma najviac pobavila interakcia pána Pesta s rôznymi hudobníkmi, jeho flirtovanie s Ednou Purviance (ešte len jej druhá rolička), strašidelná žena a tlstá tanečnica. Videná krásne zreštaurovaná 25-minútová verzia z roku 2014 s veľmi dobrou hudbou Timothyho Brocka, ktorá sa k tejto groteske perfektne hodí. ()
Chaplin v dvojúlohe diváka vaudevilleovej show (zahŕňajúcej tance, akrobaciu, komikov, hltača ohňa, hudobné čísla, spevy), odohrávajúcej sa v noblesnom divadle, plnom hostí z lepšej spoločnosti. Raz je drzo-všetečným opilcom, ktorému sa napriek konfliktu s trhačom lístkov podarí prepašovať sa dovnútra. Následne spôsobuje zmätky medzi snobsky upätými divákmi i účinkujúcimi. Nechýba šľahačková obhadzovačka v závere. Druhý Charlie, s mrožími fúzami, je na balkóne. Oblieva pivom pod ním sediacich divákov, nespokojnosť s dianím na javisku dáva obhadzovaním účinkujúcich umelcov rajčiakmi, tortami a nakoniec prúdom vody. Gagy rannej Chaplinovky, vtesnané do jednej návštevy divadla, v sebe komprimujú množstvo nápadov, odsýpajúcich jeden za druhým. Neskoršie grotesky obdobnej minutáže si často iba vyberali niektoré z tu predvedených kúskov, no ani zďaleka nie v takej kadencii a rytme. A čo sa týka kvality predvedených kúskov - vzhľadom na ich množstvo sa pohybujú v škále od zúfalo nudných po výnimočne srandovné. 70% ()
Na takový kabaret bych šel a velmi rád. Chaplin zde hraje dvojroli a přesto je to jeden a týž člověk. Tuto grotesku mám opravdu rád. Nejlepší dvě scény: nuzák (Chaplin) polévá vodou nejdříve "umělce" a poté i diváky z vyšší společnosti + had v trumpetě. Kdo neviděl, neví o čem mluvím, proto by se měl podívat. ()
Upraveno v říjnu 2019. Noc na představení je Chaplinovou vzpomínkou na své vlastní začátky, a vaudeville je pojítkem mezi groteskou a cirkusem. Otevřené hulvátství a spontánní bezprostřednost projevů jsou základními prvky ironického nadnesení. Klaunské zběsilosti vévodí Charlie s dvojrolí opilství a narušování pořádku Pest a Rowdy, ostatní jsou jeho exhibicionismu pouze dobrovolně přihlížejícím komparsem. Zaujme tancující hroší víla a zaříkávačka hadů (May White), rozzuřený dirigent varietního orchestru (John Rand), trpělivý uvaděč (Lawrence A. Bowes), členové orchestru a s nevděkem přijmutí zpěváci (James T. Kelley a Charles Inslee), iluzionista s ohněm (Paddy McGuire), či půvabná dáma v publiku (Edna Purviance). Noc na představení aneb Chaplin v kabaretu je vkusnou ukázkou výchozího uměleckého prostředí Charlieho Chaplina, rozjívená zuřivost cirkusového klauna má zde své trvalé opodstatnění. ()