Reklama

Reklama

Mstitel s píšťalou

  • Severní Korea Hong Kil-Dong (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Čhun Som je milenkou ministra Chona a matkou jeho syna Hong Kil Tonga. Tuto někdejší služku Chonova zákonná manželka ponižuje a ráda by se půvabné dívky zbavila. Když ministr dostává příkaz, aby odjel do provincie Fenjan likvidovat bandu zločinců, Čhun Som je věrně připravena následovat ho i se synkem. Po cestě jí přepadnou bandité, objednaní Chonovou žárlivou ženou. V nerovném boji oba zachraňuje stařec jménem Mu On. Chlapec, kterého nadchlo starcovo bojové umění, prosí, aby se mohl stát jeho žákem. Dostane od dědy píšťalku (aby člověk zvládl umění osobního boje, musí být citlivý na sebetišší zvuky) a začíná namáhavé desetileté cvičení. Poté začíná samotný příběh Mstitele s píšťalou, který bohatým bral a chudým dával. (TO)

(více)

Recenze (78)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že tohle je hodně nostalgická záležitost, ovšem odmítám dávat hvězdičky jen z nostalgie. Mstitel s píšťalou není zase tak skvělý film, aby si zasloužil plné hodnocení, ale na druhou stranu navzdory všem úlitbám se mi tenhle film opravdu líbil a kupodivu i teď líbí. Přestože jde v podstatě o pohádku o boji ochránce chudých proti nespravedlivým a krutým bohatým, která je docela nabitá komunistickou propagandou se severokorejskou příchutí (historický resentiment vůči Japoncům ztělesněný zlými černými ďábly). Bral jsem to tedy jako (trošku brutální) pohádku a podle toho to taky hodnotím. Snad si za dalších patnáct let nebudu ty čtyři hvězdičky vyčítat...:-)) P.S.: Mezi hodně velkou úlitbu řadím hlavně výroky typu "...to by znamenalo, že ovládají taoismus..." Lao-C' se musí obracet v hrobě.... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Rozpravkovo naijvne, no napriek tomu pribehovo putave, choreograficky vynimocne prevedene a preto divacky stale atraktivne. Kil Dong je proste spravny hrdina bojujuci za spravnu vec a to sa pocita. Vzhladom na prepracovanu choreografiu a vobec nesporne kvality sa cudujem, ze z tejto krajiny nevzislo viac podobnych snimkov (teda aspon k nam sa nic podobne zrejme nedostalo). (8/10) ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem se na stará kolena začal učit hrát na irskou flétnu, dospěl jsem k závěru, že je třeba se na tento snímek po letech (vlastně dokonce po desetiletích) znovu podívat. Myslím si, že do žánru by se mohla místo fantasy dát spíše pohádka. Máme tady kouzelného (létajícího) dědečka, zlé loupežníky, přitroublé venkovany i lásku čelící mnoha protivenstvím. Celé je to natočeně v takovém naivním duchu a několikrát jsem si přitom vzpomněl na Mrazíka. Nicméně v poslední půlhodině se s příchodem nočních ďáblů trochu přitvrdí a krev místy stříká proudem. Žádnou velkou propagandu komunismu jsem ve filmu nezaregistroval, rozhodně ne větší, než třeba v jakékoliv pohádce. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že původních severokorejských snímků máme na ČSFD jenom velmi málo, byla docela vzácnost vidět právě jeden z nich a zrovna ten nejznámější. Kromě toho ale na tomto filmu nic dalšího zajímavého není. Podle komentářů soudím, že většina z vás tento film viděla za totality, kdy těchto bylo u nás ještě minimum, takže se vám něco tak odlišného nutně muselo líbit, ale nejspíš byste byli překvapeni, kdybyste jej viděli ted' s odstupem času. Není to nic víc, než nudná natahovaná fantasy wu-xia, plná otřesných dialogů a průměrných bojových scén. Nic víc, než špatně natočená socialistická pohádka pro odrostlejší. Slabší 2*. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tento film mě nijak zvlášť nezaujal, a to ani z formálního hlediska, ani z hlediska příběhu, který je zcela předvídatelný a v němž je za účelem dokonalé srozumitelnosti hned na začátku jasně definované dobro a zlo (však ona to je vlastně taková bojová pohádka). Na druhou stranu mě zaujala kvalitní choreografie soubojů, která hodně čerpá z čínského žánru wuxia – postavy tu mají nadpřirozené schopnosti a nenechají se omezovat fyzikálními zákony. Zvuky např. střelby z pistole, které doprovázejí jednotlivé kopy a údery pěstí, mi pak přišly dosti úsměvné (uvědomuji si však, že se jednalo o tradiční postupy v rámci žánru – viz např. filmy s Bruce Lee) ()

Zajímavosti (2)

  • Akční režii měl na starost Sang-ok Shin. (Epistemolog)
  • Hong Gil-dong (洪吉同) je především skutečná postava korejské historie – film, i když jde v první řadě o akční podívanou, se v mnohém drží faktů. Narodil se kolem roku 1443 nebo 25. roku vlády krále Sejonga jako nemanželský syn aristokrata a vedl jednu z mnoha povstaleckých skupin bojujících proti tyranii Yeonsan-guna. V roce 1500 byl zajat za své loupeže. Údajně zemřel kolem roku 1510. (chamonix)

Reklama

Reklama