Reklama

Reklama

Pulgasari

všechny plakáty

Obsahy(1)

Místodržící jedné provincie středověké Koreje krutě panuje tamějšímu lidu. Když lidem zabaví všechny nástroje a rozkáže z nich ukovat zbraně pro svou gardu, starý kovář ho odmítne uposlechnout. Stařík je tedy vsazen do vězení, kde před svou smrtí vytvoří figurku z rýže. Jeho dcera pak figurku oživí a vzniká tak Pulgasari - monstrum požírající všechno železo. Pulgasari se pak postaví do čela lidové revolty za svržení samotného krále. (Ertai)

(více)

Recenze (27)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Pulgasari jako monstrum, které vede lidové povstání proti nemilosrdnému vladaři, nicméně posléze svým "majitelům" tzv. i doslova přeroste přes hlavu a pro záchranu lidu se musí jedna z hlavních postav téměř obětovat. Zjevný inspirační zdroj hledali našli v japonské Godzille, přičemž Pulgasari lze vnímat jako metaforu boje proti útlaku, kdy hrdina vzejde z lidu a ostatní ho bezmyšlenkovitě následují. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Každý izmus, či krajina s politicky nadneseným prednesom, má svoju propagandu. Amíci majú RAMBO 2, či ROCKY 4, sovietská kinematografia bola sama o sebe, Čína zrejme TAKING TIGER MOUNTAIN BY STRATEGY ( 1970 ), Československo Husitskú trilógiu, Nazis TITANIC ( 1943 ) resp. KOLBERG, no a Severná Kórea má zase PULSAGARI. No a každý z nich ma niečo do seba. Ale kým ostatné kinematografie aspoň na okamih svojím dietkom upútali, toto ide mimo misu. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Poslední film letos je víc než podivná severokorejská... pohádka? Asi ano. Kim Čong Il mohl mít opravdu všechno, tak i tohle. Věnoval na film značnou část rozpočtu neprosperující země, nahnal na něj rozsáhlý herecký ansámbl, který umně přehrával. Obávám se, že výslednou taškařici z toho udělal režisér snad i naschvál, aby pokazil dílo, na kterém byl donucen (únosem jeho a manželky) pracovat. I ty zadní projekce nemohly být takhle špatné náhodou... Příběh je vlastně poetický a opravdu pohádkový, ale nad většinou dějových výkrutů a jednotlivých rozřešení situací mi poklesávala čelist (jestli jsem stejný živočišný druh jako Korejci). Všichni milovníci chlapa v latexové masce velké příšery, co rozšlapává a pěstmi zpracovává modely staveb, musejí tento film zbožňovat. A taky milovníci asiatů s účesy z Vinetoua... ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

No to byla mela :) Vždycky jsem měl rád fantasy příběhy, a tak mě Pulgasari nečekaně potěšilo. Když to vezmu z hlediska fantasy filmu, je vcelku v normách, příběh nepřestřeluje, triky jsou obstojné (pokud jste ještě z mojí generace), na svoji dobu - a exotiku země vzniku - radost pohledět. Co se týče hlubších rovin, řekněme ideologických, samozřejmě Pulgasari oplývá stejnou dávkou propagandy jako americké filmy, takže pokud vnímáte, ucítíte z něj jasnou zprávu, že v jednotě je síla. Ale to opravdu není, alespoň pro mě, smysl filmu. Já viděl pěkný fantasy film, a je mi jedno kdo koho unesl. Tady se hodnotí film, ne politika země a únosy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Pulgasari“ lze vnímat jako snaho Severní Koreji natočit si vlastní kaiju snímek. V tomhle směru se to podařilo. Ale kromě toho, je to snímek, který je relativně dobrý a podařilo se do něj vměstnat příběh, který je zajímavý, a to mimo jiné i proto, že ta politika z toho přímo neprýští a není to doslova propagandistický film, ale spíše film poplatný svému žánru. Takže v konečném součtu vlastně dobré. ()

Zajímavosti (4)

  • Pulgasari byl sedmým a posledním filmem Sang-oka Shina natočeným v Severní Koreji. Ještě před jeho dokončením se však režisérovi i jeho manželce Choi Un-hee podařilo ve Vídni utéct svým věznitelům a emigrovat do USA. Film tak musel dokončit jiný režisér. (Raztubyl)
  • Na speciálních efektech se podílelo i japonské studio Toho, jež stojí za sérií filmů o Godzille. V kostýmu Pulgasariho se ve filmu objevil Kenpachiro Satsuma, jenž hrál Godzillu v letech 1984 až 1995. (Raztubyl)
  • Jedním z producentů filmu byl i severokorejský vůdce Kim Čong-il. Ten také nechal unést jihokorejského režiséra Sang-ok Shina, jenž Pulgasari režíroval. (Raztubyl)

Reklama

Reklama