Reklama

Reklama

Svědek na zabití

(TV film)
  • Velká Británie I'm the Girl He Wants to Kill
všechny plakáty
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1974, 70 min

Obsahy(1)

Londýnská policie marně pátrá po sériovém vrahovi. Mladá Američanka Anne (Julie Sommars), pracující v Anglii, se při návratu domů srazí na schodech se spěchajícím mužem. Že šlo pravděpodobně o vraha pochopí vzápětí, když objeví oběť vraždy před svými dveřmi. Při výslechu Anne policii poskytne dobrý popis podezřelého. Po několika měsících bezvýsledného pátrání a dalších vraždách se Ann a muž náhodou potkávají, ona poznává jeho, on poznává ji... (MI-380)

(více)

Recenze (47)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejsem z generace, pro kterou je Svědek na zabití kultovním filmem, ale řeknu vám - tenhle thriller šlape perfektně, i když ho vidíte poprvé až dnes, v roce 2009. Začátek je sice trochu protahovaný, ale když se budova konečně vyprázdnila a zůstali v ní pouze hrdinka a vrah, z napětí se o mne pokoušela mrtvice. Vynikající podívaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celých 70 minut není zrovna bůhví jak objemný čas. Za tu dobu takových 20 minut se neděje skoro nic. Divák se tak nějak seznamuje s příběhem a s postavami, což není úplně nejjednodušší. Vypadá to totiž dost jalově a místy jak kdyby se do natáčení pustila nějaká baráčnická amatérská skupina ochotníků z Horní Dolní. Pak se ale rozjede napětí takové, že kdejaká jiná kriminálka by ji mohla závidět. V tu chvíli jsem nejenom nedejchal, ale stejně tak si užíval naprosto skvělej a zároveň jednoduchej nápad. A na těch zbylejch 50 minut to bohatě stačilo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Když se přenesu zpátky o čtyřicet let, tak palec nahoru. Sedmdesát minut, kde jsem byla od odchodu všech lidí z práce napnutá jak kšandy, se musí ocenit. Robert a Julie se nemusí rozhodně za své role stydět. Já jsem z Langa měla husinu i za monitorem. K tomu některé vymakané momenty, například finta s pátým patrem byla dokonalá a přitom tak jednoduchá. A pak jsem se docela bavila u titulků, kde jsem občas četla : kecy, kecy(není důležité) nebo šťastný kec a podobně. Jo jo, za mě si ten čtverec Svědek na zabití zaslouží. Viděno v rámci Saeson Challenge Tour. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tak nejen s ohledem na pověst, co tenhle film v našich končinách předchází, se musím smát. Vrah a ženská se jak dva malí haranti honí dvěma výtahama sem a tam. Trochu málo i na těch skromných 70 minut. Za socíku muselo v kinech a televizi běžet fakt naprostý kulový, když někoho vyděsilo tohle. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Být zavřený v heremticky uzamčeném věžáku s psychopatem a sám..? Myslím, že většina z nás by vzdala, ale ta malá část by urputně bojovala o život, jako ústřední hrdinka tohoto počinu. Moc příjemné na usnutí, ale ne pro děti!! :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dva výtahy, dvanáct pater, schodiště, tenisky a vyděšená žena s šílencem v patách. Potkat se s vrahem nebylo pro Ann to nejšťastnější, avšak když ho uviděla podruhé, pochopila, že smrt si začíná brousit kosu. I po letech zdárně fungující thriller, přesto jsem jednu hvězdu z původního hodnocení odebral. A ač jsem film viděl v dávných dobách, pamatoval jsem si konec, což je škoda, páč ten je nejlepší. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tak, jak říká Altamir, kult kultů. Bílé tenisky a sípavý dech plešouna mě dlouho strašily:-)) nedávno jsem to sehnal a znovu dal a, i když to už není tak strašidelné, dobré je to pořád! ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Zeptejte se generace narozené v šedesátých letech na nejděsivější televizní zážitek z dětství. Spousta z nich odpoví. "Bílý tenisky." Nevím, jestli by mne to dnes tak vyděsilo, ale tenkrát byl Svědek na zabití tak napínavý, mrazivý a dechberoucí.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dvanáctipodlažní budova, bílé tenisky a Robert Lang stačí k atmosféře strachu, který neokoral ani po několika desítkách let. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Žánrově čistý a přímočarý thriller, který by si zasloužil regulérní filmovou podobu. V rukách Hitchcocka, De Palmy a jim podobných by měl na to stát se nestárnoucí dokonalou klasikou (a hlavně by se zbavil toho laciného televizního zpracování). Výtahové "hrátky" jsou však i přesto strhující... 80 % ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Některými uživateli, překvapivě nadhodnocený thriller, který v určitých případech překvapuje jen v rámci TV produkce. Jinak se jedná o průměrný TV thriller s lacinou výpravou a ještě lacinějšími hereckými výkony. I v době vzniku existovala řada daleko lepších filmů a v dnešní době raději nemluvě. Díky krátké délce, to však je snadno stravitelné. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nestáva sa často, aby televízia uviedla do vysielania ako samostatný film jeden príbeh zo série ako sa to stalo Československej televízie v 70-tych rokoch. Svedok na zabitie je druhá epizóda z tretej série britského celovečerného krimi seriálu Thriller, ktorý sa v krajine vzniku tešil veľkej popularite. Z nášho pohľadu je azda doležitý fakt, že otcom myšlienky bol scenárista, ktorý sa o pár rokov neskor podielal na legendárnych Profesionáloch... Tento samotný snímok nesie v sebe všetky záludnosti rýchlej televíznej produkcie, herecké výkony sú podpriemerné, výprava ak sa o nej dá hovoriť je lacná, dialógy primitívne. Navzdory všetkému je to napínavé a v čase vzniku to bol dychberúci thriller ako sa patrí. Keď som na tento film natrafil po všetkých tých rokoch, spomenul som si na "biele tenisky" a musel som si to zase pozrieť. Pravdou je, že dnes už posobí trochu naivne a archaicky... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno tohle možná pecka byla, dnes se tomu divák už jen zasměje. On ten film není špatný jako celek, ale má několik slabších pasáží a místy až nelogické momenty (nebo spíš nereálně přehnané - nebo to předfinální nahánění okolo pultíku ochranky a máchání nožem, zatímco se policajti dobývali dovnitř - to už zavánělo spíš parodií). Začátek filmu je přitom docela solidní až do chvíle, kdy se vrah ukryje na hajzlíkách a čeká půldne na svou oběť. Během té doby je to těžká nuda. Pak se začnou nahánět po patrech buď pěšky, nebo si hrají s výtahy, aby přišel kouzelnický únik z budovy do auta – to by ten borec v reálu nestihl, ani kdyby se chtěl pos…herecké výkony těch dvou hlavních protagonistů, jakžtakž slušné – z Langa šel místy až strach…lepší průměr nic víc, já naštěstí nehodnotím podle nostalgie, protože v té době můj fotr končil teprve základku…Určitě se ale podívám, jestli se někde nedá sehnat celý ten seriálový cyklus, protože věřím, že některé epizody budou povedenější než tohle…60% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak konecne mi kaskader Mike odporucil nieco, cim sa mi trafil do vkusu. ;-) Ale k samotnemu filmu. Je to dokonale odvedene old school remeslo, ktore bezchybne funguje aj v sucasnosti. Hlavny plus. Tempo nie je vrazedne uspavacie ale solidne dynamicke. Atmosfera je postupne budovana pomocou drobnych detailov. Hudba obsahuje jednoduchy ale napinavy motiv. Postavy su zaujimavé. Hlavna hrdinka je sympaticka a rozumna, vedlajsie postavy ma tiez zaujali (chudak straznik) a zaporak je spravne slizky ale aj komicky. Miestami mi ho bolo luto pretoze to chvilami vyzeralo, ze hlavna hrdinka terorizuje skôr jeho ako on ju. Co vsetko si musel kvôli nej vytrpiet. V tomto smere mi pripominal zaporakov zo serie Vreskot. :-) Jedina vec ktora mi niezeby priam vadila ale trochu mi jej bolo luto, je obrazovy format. V televiznom formate 4:3 vsetky tie hratky s kamerou, ktore maju budovat napinavu atmosferu nevyzneju tak dobre ako v poriadnom kinoformate 2,35:1. Vysledok je skvely thriller, ktory kazdemu staromilcovi urobi radost. 8/10. ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Pro generaci mých rodičů prý kultovní film. Takový ten, který za dob hluboké totality viděli snad všichni, ale jen málokdo z nich si vzpomene na jeho název. Napínavý je „Svědek na zabití“ dokonale, na dnešního diváka ale bude působit místy spíš komicky. Chopit se této chytré látky někdo jako Alfred Hitchcock a obsadit film kvalitními herci, mohlo být zaděláno na další nesmrtelnou klasiku. Takhle snímek zapadá prachem a za chvíli si na něj nevzpomene vůbec nikdo. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Bohužel tomu chyběl patřičný konec. To že vrah zemře těsně před tím, než zabodne svojí oběť,kterou hledá celý film, to se mi jeví trošičku směšné. A filmu to ubralo. Kdyby jí na tvrdo v tom autě podřízl, tak by to mělo daleko větší šťávu a já bych nemohl hodnotit jinak než za 5. Ale to se prostě v takovýchto filmech příliš neděje. Proč si tolik lidí myslí, že dobrý konec je ten nejlepší možný? ()

Dawe.zs 

všechny recenze uživatele

přesně tak obut v lehké batovy tenisky s gumovou podešví ...ještě ted mi běhá mráz po zádech,tady jsem se opravdu tenkrát bála:-) ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Moje noční můra v dětství, po shlédnutí jsem měl několik bezesných nocí. Zub času zahlodal a z tehdejšího dětského strachu notně ubral. Není to špatné, trochu z toho sice čouhá televizní zpracování, ale znovu mě to pobavilo a z nostalgie dávám jednu hvězdičku navíc tedy dohromady čtyři. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Tohle vidět za "totáča", když to kdysi dávno běželo u nás v televizi, tak seru maggi v kostkách. Parádní televizní napínač, klaustrofobická naháněčka s psychopatem v bílých teniskách. Vintage kultovka, která na mě funguje i dnes. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Maminka mi pár let zpátky vyprávěla, jak se kdysi bála u jednoho filmu, co dávali v TV když byla ještě malá a pamatovala si, že vrah měl na sobě bílé tenisky a honil hlavní hrdinku po opuštěném obrovském baráku. Tak se mi po nějaké době podařilo zjistit název filmu a nyní jsem ho i našel a konečně se na něj mohl podívat. A plně chápu, že se mamka bála, protože kdybych v cca desíti letech viděl tenhle film, tak spím u rozsvícené lampičky. Hudba jde na nervy (v dobrém myšleno) , Lang jako vrahoun je odpornej na pohled a atmosféra je parádní. Na místě hrdinky by se spousta lidí nervově zhroutila tak dávám palec hore, že to zmákla a bojovala o svůj život. Velmi příjemné překvapení. ()

Reklama

Reklama