Reklama

Reklama

Kam nelétají supi

  • Česko Kde supi nelétají (více)

Obsahy(1)

Dobrodružný barevný film z východní Afriky. Robert Payton, správce v úřadu pro ochranu zvěře, vidí, jak je systematicky pro zisk a zábavu vybíjena zvěř ve východní Africe, a proto usiluje o prosazení svého plánu na zřízení Národního parku, kde by byla africká zvěř chráněna před lovci". Po překonání různých intrik se mu to podaří. Bezpečnost zvěře v reservaci, která se rozkládá na území 1000 čtverečních mil v Ambosetě, je však zajištěna teprve tehdy, když se Paytonovi podaří odhalit skupinu pašeráků slonoviny, kterou z domorodců zorganisoval fotograf zvěře Mannering. Děj filmu, který byl v Československu uváděn na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, byl vzat ze skutečného boje o vytvoření Národního parku v Kenyi.(FILMOVÝ PŘEHLED 30 / 1953) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ripo

všechny recenze uživatele

Historie založení Národního parku ve východní Africe a vylíčení překážek, které se stavěly v cestu jeho zakladateli, jsou jistě vhodným námětem pro dobrodružný barevný film, zvláště je-li natáčen přímo v Africe. Autoři filmu „Kde supi nelétají", a zejména kameraman, plně využili všech možností, které jim dávala bohatá příroda východoafrická, což se projevuje především v bohatství snímků divoké zvěře. Námět filmu byl vzat ze skutečné události, postavy filmu jsou však vymyšleny. I když film je velmi zajímavý a dobře natočený, přece způsob řěšení hlavního problému je velmi laciný, a proto nelze film vyzdvihnout nad úroveň běžné produkce západních dobrodružných filmů. Filmový přehled 30/1953 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

O čem to Pacco píše netuším, ale jestli je lepší nakrmit supy masem slonů, kteří hynou kvůli kousku klu, než zoo, pak jsem asi vedle. Napůl dobrodružný, napůl dokumentární film. Narace je trochu naivní, ale některé scény /triky jsou natočené slušně, Bob je klaďas s veskrze opálenou tváří a jeho žena srandistka, co ho vítá škorpiónem. Jenom synek se za léta života v divočině nenaučil, že mláďata se zásadně nechytají do náručí, obzvláště jsou-li to malí lvi... Solidní film, který sice nedosahuje poetičnosti Volání divočiny, přesto zasluhuje pozornost milovníků přírody. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu rodinne pôsobiaca dobrodružná dráma. Ale nie zlá, minimálne s dobrým námetom o ochrane africkej fauny a beloškom živote v africkej divočine. A keď vypichnem iba zábery so zvieratami, tak sú určite lepšie ako napr. tie v tarzanovkách, ktoré sú o 10 i viac rokov mladšie. Nenachádza sa v nej jediná štúdiová scéna, čo slúži tvorcom ku cti a hoci s malými skúsenosťami s natáčaním divokej zveri, vyťažili vzhladom k svojim možnostiam asi maximum. Ucelenejší dej chýba, ale napriek tomu film stojí za pozretie. ()

Reklama

Reklama