Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Vejplata pracuje Charlie jako zedník na stavbě, kde ho terorizje šéf, doma ho otravuje manželka a ještě neustále řeší nedostatek peněz. Jeho jedinou radostí je pořádně se po vejplatě opít... (oficiální text distributora)

Recenze (16)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"That night - solving the peace problem."     Vynikajúca posledná Chaplinova krátka groteska, ktorá je doslova prepchatá skvelými humornými nápadmi. Pritom je mimoriadne vyrovnaná naprieč všetkými svojimi scénami - od práce na stavbe (Charlieho skvostný nástup do práce, jeho ekvilibristika s tehlami, či obedná prestávka, v ktorej hraje významnú rolu výťah), cez skvelú opileckú partiu a problémy s cestovaní električkou ("Fare, please.") až po peripetie s hrozivo pôsobiacou manželkou. Videná 22-minútová verzia s výbornou hudbou samotného Charlieho Chaplina z roku 1973. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Klasická, gagy nabitá groteska, v níž si jde tulák vydělávat na stavbu. Po výplatě se opije, a vyvádí po městě různé neplechy. Po návratu domů se marně snaží zabránit probuzení své manželky, která je ihned připravená mu dat pořádnou nakladačku. Nejlepší jsou na tomhle filmu dvě věci – scéna, v níž Chaplin chytá na lešení cihly, a tulákova příšerná manželka, která obohacuje jinak celkem ustálené Chaplinovo universum postaviček o nový, zajímavý prvek. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vejplata je jednou z těch Chaplinových grotesek, u níž již vidíme povedený námět, resp. dějovou linii, které jsou podřízeny veškeré vtipy. Diváka pobaví Charlieho chytání cihel a jistě může ocenit i nápaditost s výtahem, se kterým si vystačí dlouhou dobu. Pasáž po výplatě dokáže také zaujmout, neboť opilecké eskapády Chaplin zvládá tradičně skvěle. Scény s manželkou mají také svůj půvab. 4* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Filmový výtvor Vejplata jsou zkušeně protančené hrátky cirkusového klauna. Exprese satirizujícího odlehčení se v lihovém výparu a propustných škvírkách spořádaného manželského stavu elegantně proplétá přes všechny nástrahy posvátného svazku a útrap života, vynalézavost přizpůsobuje realitu daným podmínkám a cirkusová akrobacie je nutným předpokladem pro klaunův vzlet ke hvězdnému nebi. Hlavním středem vesmíru je Charlie Chaplin v roli zednického pomocníka s akrobatickou průpravou a z donucení také nadmíru obratného manžela stereotypu života, rozverná šaráda si zakládá na dokonalých pohybech cirkusových dovedností a radost ze života je dokonána. Vedle Charlieho ve výplatní den zaujme také jeho nekompromisně náročná a akurátně přísná manželka (Phyllis Allen), lehce šikanující zednický mistr (Mack Swain), mistrova mladá dcerka (Edna Purviance), zedník s problémovým obědem a Charlieho pijácký kumpán večera (Syd Chaplin), či roztržitý Charlieho kolega pijatiky po výplatě (Henry Bergman). Film Vejplata je povedenou zábavou cirkusového klauna, milujícího pohyb i výraz expresivního zurčení klaunského sdělení. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čo k tomuto filmu napísať? Charlie ho natočil po svojom dlhometrážnom počine Kid a ak existuje obdobie, ktoré dosahovalo v jeho tvorbe vrchol tak to bolo práve toto obdobie od roku 1921. Výplata si berie to najlepšie z jeho minulých grotesiek a pridáva tam aj žieravú kritiku spoločnosti, ktorej sa nikdy nevyhýbal a v neposlednom rade tuláka, ktorý v tomto filme, ako obvykle, exceluje. Na ploche 20 minút, vytvára neuveriteľné gagy na ktorých som sa skutočne pobavil. Charlie Chaplin tak ako ho mám rád. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama