Reklama

Reklama

Charlie zlodějem

  • USA Police (více)

Obsahy(1)

Charlie (Charles Chaplin) je propuštěn z vězení a okamžitě podveden falešným farářem a je bez peněz. Jeden bývalý odsouzený přesvědčí Charlieho, aby mu pomohl vloupat se do domu, ale majitelka domu (Edna Purviance) je chytí a zavolá policii. (sator)

Recenze (15)

anais 

všechny recenze uživatele

Průměr. Chaplin je propuštěn z vězení, a neustále svádí boj s touhou něco ukrást. Po setkání s bývalým spoluvězněm se oba vydají vykrást honosně vyhlížející dům. Do toho se připlete policie, takže není nouze o kopance, pády atp. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dobrý zlodej Charlie a jeho cesta priamo k vykúpeniu. Nieje však v jeho priamej ceste pánbožkár, ako pánbožkár. Veď všetci to vieme, už vyše 2000 rokov. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Policie je umělecky povedeným rozloučením Charlieho Chaplina s filmovým studiem Essanay. Sociálně kritická rovina filmu má zcela zřetelné obrysy, nezapomíná na akrobacii pohybu a dychtivost cirkusového klauna. Charlie přestává být hračkou fyzicky bolestivé zábavy, pere se se životem navzdory husté spršce zákeřných ran cynického osudu a uspokojivé zakončení bylo nutností trhu a doby. Vedle osudem zmítaného čerstvě propuštěného kriminálníka Charlieho zaujme také křehká žena a pohotově obratná oběť vykrádaného domu (Edna Purviance), Charlieho bývalý spoluvězeň a jeho obratně nebojácný druh kriminálního skutku (Wesley Ruggles), aktuálním stavem zmožený opilec (James T. Kelley), jeden ze zasahujících policistů (Leo White, též v rolích pohoršeného hokynáře a neústupného provozovatele noclehárny), při vykrádání nechtěně asistující policista (John Rand), další zasahující policajt (Fred Goodwins, též v roli odmítnutého kazatele), vykutálený kazatel čestné a rovné cesty životem (Billy Armstrong), či třetí zasahující policista (Harry 'Snub' Pollard). Policie aneb Charlie zlodějem mává satirickým praporem cirkusového klauna a film hned nabízí komplexnější prožitek. ()

sator

všechny recenze uživatele

Charlie (Charles Chaplin) je propuštěn z vězení a okamžitě podveden falešným farářem a je bez peněz. Jeden bývalý odsouzený přesvědčí Charlieho, aby mu pomohl vloupat se do domu, ale, majitelka domu (Edna Purviance), je chytí a zavolá policii. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výborná groteska. Viděl jsem sestříhanou verzi, takže tam občas některé věcí nedávají moc smysl (hlavně s Ednou), ale pobavil jsem se, děj je výborný, vtipy fungují, Charlie je naprosto klasický, scénka s policajtem u vchodových dveří je pak naprosto geniální. Jsem tedy spokojen, povedená záležitost. 75%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chaplin s kriminálnou zápletkou v celkom podarenej groteske s príbehom. Kopancov a pádov nie je príliš, ale tak akurát. –––– Let me help you to go straight. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Charlie je ako vždy vtipný, rovnako aj tieňohra, zdatne mu sekunduje aj herec v úlohe kazateľa. Využíva však priveľa jednoduchých, predvídateľných nehôd, ktoré nedosahujú takú kvalitu humoru, ako jeho lepšie filmy. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Let me help you to go straight."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá je z tých dejovejších, so zaujímavým príbehom s prekvapivým dejovým zvratom. Nájdu sa tu síce aj trochu slabšie pasáže (predbiehanie sa v rade), celkovo sa ale jedná o grotesku vysokej úrovne, ktorá hýri výbornými nápadmi (zápletka s falošným kazateľom, nečakané správanie pani domácej). Highlightami sú hlavne skvelá scéna v nocľahárni (doslova neodolateľná je tá zberba pri platení a rovnako aj židovský majiteľ v podaní Lea Whitea, ktorý tu inak vystupuje hneď v trojrole), distingvovaní policajti, z ktorých vyžaruje neskutočná pohoda (kávička, cigarka) a samozrejme nemôžem opomenúť ani výbornú Ednu Purviance. Videná verzia s výbornou orchestrálnou hudbou Roberta Israela (1999).     "He is my husband!" ()

everlong 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný snímek. Charlie tentokráte jako nepoučitelný zlodějíček, kterému se opět nic nedaří:) takže nezbývá nic než zavolat policii a párkrát si oběhnout dům: DÁLE HRAJÍ: James T. Kelley (Drunk) Leo White (Fruit Seller /Flop House Proprietor/ Policeman) John Rand (Policeman) Fred Goodwins (Fake Preacher) Billy Armstrong (Dubious Character) Bud Jamison (Dubious Character) Paddy Maguire (Man in Flop House) George Cleethorpe (Policeman) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to taková chaplinovská standartka. Nevyčnívá, ale ani není úplně hrozný. Úsměvné momenty se mísí s těmi slabšími a totéž platí o hudbě. ()

mistrKadó 

všechny recenze uživatele

Tento Chaplinův film byl radikálně sestřihán (o celou třetinu) společností Essanay a v této podobě uveden do kin. Vystřižené části a i některé stávající se později objevily ve filmu Triple Trouble, do kin uvedeného dva roky po tom, co Chaplin tuto společnost opustil. Doporučuji shlédnout rekonstruovanou verzi, která je součástí dokumentu o tomto filmu „The Chaplin Puzzle“. V ní se například dozvíte, proč Edna Purviance tak pohotově přijala Charlieho jako zloděje ve svém vlastním domě a nakonec ho zbavila viny, což jinak působí nelogicky. ()

Reklama

Reklama