Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S nejmodernější počítačovou technikou, dosud neuveřejněnými archívními materiály a nejnovějšími poznatky vědců celého světa je dokument Planety nejobsáhlejší a nejpozoruhodnější zprávou o vesmírném výzkumu a objevech, jaké kdy lidé učinili. Seznam jednotlivých dílů:

1. Jiné světy
Je začátek minulého století a astronomové touží najít novou planetu. Zatím jich znají jen osm. Počáteční kroky v objevování vesmíru. První cesty do kosmu a objevování posledních planet. První pohled na zakulacenou planetu Zemi. Úvodní kapitola dokumentárního seriálu představuje celou 'rodinu' planet naší sluneční soustavy, asteroidy, komety, planetky a další kosmické jevy. Stručný úvod do tématu původu a utváření jednotlivých složek vesmíru (mlhoviny, supernovy, vývoj planet).

2. Pevná zem
Příběh průkopnických misí k našim sousedním světům. S nejmodernější počítačovou technikou, dosud neuveřejněnými archivními materiály a nejnovějšími poznatky vědců celého světa je dokument Planety je nejobsáhlejší a nejpozoruhodnější zprávou o vesmírném výzkumu a objevech, jaké kdy lidé učinili.

3. Giganti
Objevte tajemství okolních obrovských planet naší sluneční soustavy. S nejmodernější počítačovou technikou, dosud neuveřejněnými archivními materiály a nejnovějšími poznatky vědců celého světa je dokument Planety je nejobsáhlejší a nejpozoruhodnější zprávou o vesmírném výzkumu a objevech, jaké kdy lidé učinili.

4. Měsíc
Odpověď na jednu z největších záhad sluneční soustavy - proč má Země Měsíc? S nejmodernější počítačovou technikou, dosud neuveřejněnými archivními materiály a nejnovějšími poznatky vědců celého světa je dokument Planety je nejobsáhlejší a nejpozoruhodnější zprávou o vesmírném výzkumu a objevech, jaké kdy lidé učinili.

5. Hvězda
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Obsahuje 99 procent hmotnosti celé soustavy. Je mohutným zdrojem energie, kterou vyzařuje ve všech oblastech elektromagnetického záření, čímž ovlivňuje všechna tělesa sluneční soustavy. Je to obrovská žhavá plazmová koule. Není to ale netečná koule plynu, dějí se tu neuvěřitelné věci. Od prvních pozorování Slunce po pochopení, jak funguje. Jak pomohla spektroskopie, využívající rozkladu světla, zkoumání celého vesmíru.

6. Atmosféra
Atmosféra je tenká vrstva, která obaluje některé planety. Moc často se o ni nemluví, ale bez ní by neexistoval život a celý svět by vypadal úplně jinak. Atmosféra je rozhodující v otázce objevování a prozkoumávání vesmíru. S ní je planeta zajímavá, bez ní nudná. Samozřejmě, velcí plynoví obři mají více než jen tenkou atmosférickou vrstvu. Na Jupiteru jsou velmi často bouřky, které trvají často po celé generace. Ale nejen planety mají vlastní atmosféru: Titan, měsíc Saturnu, který obklopuje vrstva mraků, je nyní nejzáhadnějším a nejzajímavějším tělesem sluneční soustavy, má atmosféru s převažujícím dusíkem (ano, jako na Zemi) a s řadou organických chemických látek (opět stejně jako na Zemi). Co se na něm děje?

7. Život
Odpověď na jednu z největších záhad sluneční soustavy - proč má Země Měsíc? S nejmodernější počítačovou technikou, dosud neuveřejněnými archivními materiály a nejnovějšími poznatky vědců celého světa je dokument Planety je nejobsáhlejší a nejpozoruhodnější zprávou o vesmírném výzkumu a objevech, jaké kdy lidé učinili.

8. Budoucnost
Odpověď na jednu z největších záhad sluneční soustavy - proč má Země Měsíc? S nejmodernější počítačovou technikou, dosud neuveřejněnými archivními materiály a nejnovějšími poznatky vědců celého světa je dokument Planety je nejobsáhlejší a nejpozoruhodnější zprávou o vesmírném výzkumu a objevech, jaké kdy lidé učinili. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Reklama

Reklama