Reklama

Reklama

Suwíto hómu

  • Japonsko スウィートホーム (více)

Obsahy(1)

Do starého zámku přijíždí televizní štáb, aby prozkoumal fresku na zdi, kterou před několika desetiletími namaloval majitel zámku Ichirou Mamiya. Objevují tam však ještě několik dalších fresek, včetně jedné, na které je zobrazeno hořící dítě. V zámku se začínají ozývat záhadné zvuky, reportérka se chová velmi podivně a stíny jako by žily vlastním životem. První úmrtí tak na sebe nenechají dlouho čekat. (hladass)

(více)

Recenze (12)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Budu dělat, že KONEC JSEM NEVIDĚL. Protože po předchozím atmosférickém peklu je to tak ledová sprcha, že jsem měl chuť na celý film zapomenout. Ale nejde to. Sweet Home je totiž kus poctivého hororového řemesla, co si diváka připravuje dobrých 40 minut, aby pak spustil vlnu intenzivního strašení. Drtivá většina filmu se odehrává v příšeří, a právě ve tmě se ukrývá největší nebezpečí. Neposední duchové, oživlé stíny a v neposlední řadě výborné gore, které finišuje v naprosto fantastické scéně detailního rozkladu jedné z postav. Jenže ten konec, TEN KONEC...!!! (Pokud se ho budete chtít vyvarovat, film doporučuji vypnout přibližně 8 minut před úplným závěrem, ale jak tušim, stejně vám to nedá...) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Sweet home je asi môj prvý čistokrvný klasický japonský horor, predsa len mám skôr skúsenosti s ich novšou žánrovou tvorbou, ktorá mi celkom vyhovuje, či už zápletkami, ale aj atmosférou a keďže režisér o viac, než dekádu neskôr natočil Kairo, ktorý považujem za atmosférický skvost, bol som zvedavý, ako dopadla táto jeho klasika osemdesiatych rokov, no teda o výraznejšej spokojnosti určite hovoriť nemôžem. Už z celej úvodnej rozbehovej fázy som nemal dobré pocity, celé mi to prišlo až príliš idilické a atmosférou a postavami mi to pripomenulo hong kongské dobrodružné filmy tej doby, čo teda od tohto žánru rozhodne nechcem, ale samozrejme sa cez to dá preniesť, keďže je jasné, že to hlavné ešte len príde. Ale nanešťastie mi to moc nevyhovovalo ani následne. Síce sa to už naplno rozbehne a prakticky stále sa niečo deje, ale atmosféra mi vôbec nesadla a celé to išlo nejak mimo mňa, o postavy som sa vôbec neobával a dokonca ani toho, čo sa skrýva v temnotách. A ten úplný záver si teda tvorcovia mohli odpustiť, to mi už prišlo úplne mimo. Čo sa týka samotných hororových scén, určite musím pochváliť efekty, ktoré sú v klasickom štýle, ktorý mám rád, je to nielen vizuálne kvalitne zvládnuté, ale aj celkom nápadité, drsné a morbídne, pričom potešia aj masky, len škoda, že inak mi to nesadlo, vôbec mi to neprišlo napínavé a bolo mi jedno, ktorá postava zomrie. Obsadenie je síce neznáme, ale celkovo nie je najhoršie, len ako som už spomínal, skôr by mi vyhovovalo v nejakom dobrodružnom filme a nie v horore. Takže celkovo nebudem zbytočne kritický, nenudil som sa a nájde sa tu viacero kladov, ale od kvalitného režiséra a z tohto obdobia som čakal podstatne viac. 55% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poněkud zvláštní sledovat vpodstatě gotický horror odehrávající se v Japonsku. Kromě řady filmů o strašidelných a prokletých domech či zámcích neb jiných budovách se mi vybavily ještě dva: Evil Dead a Noční můra z Jilmové ulice (kotelna, dítka vylézající z matičky aj.). A třešinkou byla dětská rakev, kterou snad vyráběl sám H.R.Giger (kteréhožto Japonci zbožňují). Velmi dobrá kamera předkládá obrazy poetické (umývání vlasů), šerosvitné (až barokní) i hrůzné (brutální smrti). Triky jsou na dobré úrovni (jistě, kromě malovaných blesků v 80.letech tak populárních). Přímo fascinující byla smrt Asuky, která se po rozpolcení lebky promění v rozžhavenou tekoucí hmotu podobnou lávě... Vůbec mechanické efekty opět triumfují. Tam, kde by dnes proběhlo několik počítačových snímků, můžeme sledovat detailní scény rozkladu a zhouby. Zpočátku pomalý rozjezd má divoký dojezd. Doporučuji vydržet závěrečné titulky, malou odměnou bude... ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Hodně kvalitní duchařský horor, s velmi povedenou vizuální stránkou, se kterou se režisér nejspíše inspiroval u samotného maestra Argenta... Škoda jen některých ne zcela povedených speciálních efektů (různé barevné jiskření, které mě tentokrát hodně rozptylovalo) a zpočátku pomalého tempa, protože příběh je solidní (nemohu si pomoci, ale dosti inspirovaný Poltergeistem), herci až překvapivě dobří (na Japonce), maska na konci potěší a atmosféra od poloviny filmu naprosto parádní... Samozřejmě, mám pocit, že mohl být film ještě o něco děsivější, ale co už, i tak je to hodně dobrý kousek, u kterého jsem se dobře bavil... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo svojej domovine rozhodne nadpriemer žánru. Kto sa chrochtá blahom nad horormi, bude zadosťučinený. Špikové gore, dobrá atmoška ( film z rokov 80. ) a nejaký ten humor. Má to nádych OLD DARK HOUSE, či MAMA a ešte niekoľko veľkých hororových hitov, ale aby som neprezrádzal, tak budem radšej držať hubu ( resp. klepať do klávesnice ). ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V rámci oldschool béčkoidního žánru je to velmi silný a příjemný nadprůměr.. Japka zde sice tak trochu(docela dost) potlačujou veškerou svou japkovost, ale to je spíše zajímavé než na škodu. Atmosféru to má až skoro pohádkově del Torovskou a všechny ty vymazlené triky a masky jsou jako nostalgické pohlazení po duši tvrdého jádra hororových fanoušků. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný snímek s pekelně temnou atmosférou! Duchové kam se jen podíváš a co teprva, až zjistíš, co se skutečně na zdi ukrývá?! 75% ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Japonci dokážou být občas prkenně tragikomičtí i ve vážných situacích. Ale dobře, když si odmyslím asi dvě tři takové lehce ztřeštěné scény, kdy se zmatkující herci chovají jak idioti, tak je to velmi vydařený horor. Ze začátku jsem si říkala, kdy se to teda konečně rozjede, a když se to teda konečně rozjelo, tak jsem nevydechla až do konce, na který jsem pak ovšem zírala jak na zjevení. Být na místě té mrtvé matky já, tak to rozhodně dopadne jinak. Ale nad tím se dá mávnout rukou stejně jako nad tím třeštěním s halapartnou a nezbyde než konstatovat, že Sweet home je výborná duchařina. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Velmi oldschoolové představení charakterů, které překvapí svou teatrálností připomínající spíš komediální inscenaci však nenápadně vybuduje solidní atmosféru a skutečný horor na sebe nenechá dlouho čekat. Co v tom poměrně excentrickém snímku obzvlášť vyrazí dech jsou naprosto špičkové gore efekty, zejména jedna scéna ala Dobyvatelé ztracené archy. Film bohužel trpí typickou hororovou chorobou, kde když přijde na finální lámání chleba veškerá atmosféra je ta tam. Není to však tak zlé a hororová prvotina Kurosawy stojí přesto za to. Pozdější režisérův rukopis by se zde sice hledal ještě jen velmi obtížně, ale Sweet Home je ale přesto zajímavým projektem. Současně s ním byla vyvíjena i hra stejného názvu slavného studia Capcom pro japonský Famicom. Na vývoji se podílel i sám Kurosawa a hra je dnes považována za praotce celého herního survival horror žánru, plus jde o přímou inspiraci pro samotný Resident Evil. ()

KUFI 

všechny recenze uživatele

Nejvic ze vseho to pripomina ty italsky gore sracky ze 70tejch let. Jediny proc sem to protrpel az do konce, ze sem chtel videt co stalo za predlohou k Resident evil na PSX a defakto mohlo za vznik horror survival her. A co to je do psi kundy za preklad Suwíto hómu? Ani se to tu nedalo najit.. ()

Reklama

Reklama