Reklama

Reklama

Chaplin v opojení jara

  • USA Recreation
všechny plakáty
Komedie / Krátkometrážní
USA, 1914, 7 min

Obsahy(1)

Když v době natáčení Chaplinových jednocívkových grotesek u Keystone Film Company zbyl čas po natočení plánované grotesky, využilo se situace, že štáb již byl v exteriéru a natočila se krátká groteska bez scénáře, založená na improvizaci. Tato groteska je jednou z nich. Chaplin se dvoří v parku neznámé dámě, což však rozhodně nedělá dobře dalšímu nápadníkovi. Začnou si s Charliem dělat naschvály, které přivolají policisty. Po několika rvačkách a honičkách končí všichni aktéři v chladných vodách nedalekého rybníčku. (Weissik)

(více)

Recenze (14)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Obvyklé Chaplinovo přetahování se o dámu svého srdce. Tentokrát je mu soupeřem dámin námořník a do potyčky se připlete i kolemjdoucí policista. Létají ostrá slova (těch si pochopitelně neužijeme) i pádné cihly - ty jsou lepší. Typické chaplinovské nijaké začátky - naštěstí dost krátké a poměrně živé. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zotavení nedokáže ničím překvapit, ani potěšit. Charlie Chaplin usilovně plnil svou smlouvu u filmového studia Keystone a chrlil v rychlém sledu jeden krátký film za druhým. Charlie byl ještě stále mladíkem a všechno již dříve ten samý rok použil, neuchvátí detailem, motivací, ani strukturou. Vedle z trudné melancholie probuzeného Charlieho lze spatřit mladou flirtující dívku (Helen Carruthers), jejího přítele a námořníka (Charles Bennett), či dva zasahující policisty (Edwin Frazee a Edward Nolan). Zotavení aneb Chaplin v opojení jara nedokáže vyvolat žádný náznak shovívavosti s následným hodnocením. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

První kroky Ch. Chaplina.¬         Rok 1914 byl úvodním rokem Chaplinovy tvorby filmové. Na třicet pět krátko- případně středometrážních grotesek plus jeden dlouhometrážní snímek ve směs postrádaly větší kvalitu, žertéřství rovnalo se sotva tak jednomu a půl míčku artisty, místy bylo až rozpačitě trapné. Je zřejmé, že společnost "Keystone Studios", s níž měl Chaplin uzavřenu roční smlouvu, si spíš než na kvalitu potrpěla na množství.¬                 Podobně tomu bylo i následujícího roku a počátkem roku 1916, kdy Chaplin pod hollywoodskou společností "Essaney" natočil svých dalších patnáct krátko- příp. středometrážních snímků. Ač v té době už znám a oblíben natolik, že mohl diktovati podmínky producentům a vybírati z nich, nebyla úroveň Ch. snímků ve směs vysoká, ze jména hledíme-li na ně nedobovýma očima.¬                 Není však třeba odsunouti tyto první filmové krůčky a kroky někam do zapomnění, svou kvalitou spolu s vkusností se vyrovnají řadě nynějších zábavných pořadů tak jistě, jako že Ch. Chaplin natočil později taková díla jako "Moderní doba" či "Diktátor".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

V tomto filme asi vznikol obľúbený Chaplinov filmový šport - hod kusom obrubníka do hlavy súpera v láske alebo policajta. A tiež obľúbený záver, keď všetci skončia oblečení v jazere. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

V podstatě milostný trojúhelník, ve kterém je ta největší baba a zároveň bábovka právě Charlie Chaplin, jak už to tak ostatně i v jeho dalších "filmech" bývá. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Akoby nestačilo, že Keystone chrlil jednu krátku grotesku za druhou (čo sa logicky prejavilo na ich chabej kvalite), ešte k tomu keď zvýšil čas, tak nakrúcali takéto improvizované kúsky. Nemohlo to, samozrejme, dopadnúť inak ako tým. že vzniknuté dielo je odvarom z odvaru, niečím, čo nemá hlavu ani pätu. Zápletka je nekonečne obohraná (dvorenie dáme v parku a eliminovanie rivalov) a "humor" je založený takmer výhradne na fackovaní a hádzaní predmetov do hlavy (v tomto prípade tehál). Jediný trochu úsmevný moment je Charlieho "leštenie" tehly pri objavení sa policajta. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Podle "imdb" hraje dívku jakási Helen Carruthersová, dle knihy "Věčný tulák Charlie" pak Mabel Normandová. Dle fotek se zdá, že má pravdu spíše internet. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Taková klasická groteska, která ale ničím není příliš zajímavá. Za sedm minut se toho ostatně moc zažít nedá. Ale ke cti Chaplinovi slouží, že začínal a navíc je to čistě improvizační záležitost bez nějakého hlubšího uvažování. Ovšem ta kvalita ve které jsem to viděl já byla hrozná. ()

Reklama

Reklama