Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eddie Murphy a Richard Pryor zvádzajú nerovný boj s mafiou. Kriminálne ladený film, odohrávajúci sa v nočných harlemských kluboch. Vlastniť známu reštauráciu, herňu či bar – to je sen nejedného podnikavého muža. Sugar Ray (Richard Pryor) mal to veľké šťastie, že si v rodnom černošskom mestečku Harlem otvoril vlastný podnik. Tu si žil roky spokojne so svojím adoptívnym synom Quickom. Jedného dňa začne mať o jeho úspešné ilegálne kasíno záujem gangster Bugsy Calhoune, ktorý sa vôbec netají tým, že na jeho získanie použije akékoľvek prostriedky. Triezvo uvažujúci Ray s Quickom (Eddie Murphy) a partiou zamestnancov vymyslia plán, ako Calhouna prekabátiť a zároveň vyviaznuť so zdravou kožou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Doposiaľ jediný film, kde si kormidlo režiséra vzal Eddie Murphy. „Harlemské noci“ je taký „old school“ kúsok zo žánru „gangsterovka“, ale z tej komediálnejšej roviny. Miestami vážnejšie, miestami neskutočne ľahké. Dobrá kolaborácia dvojici E. Murphy / R. Pryor. Scéna, kde trojica „gangstrov“ prenasleduje Quicka s cieľom ho zlikvidovať, je v duchu „komédii“ typického E. Murphyho. Režisérky debut E. Murphyho nedopadol až tak zle. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Na konci osmdesátých let Eddie Murphy docela překvapil. Napsal si scénář pro gangsterský film, který si sám i natočil a sám sebe obsadil do jedné z rolí. Něco jako 'Kmotr' (1972), později 'Mafiáni' (1990) či 'Příběh z Bronxu' (1993), samozřejmě nelze očekávat, i když daleko od nich zase tolik nemá. Eddie tu zohlednil známou filmovou charakteristiku afroameričanů, což znamená jejich typickou až neuvěřitelnou užvaněnost, nadhled a smysl pro zábavu. Vizuální stránce a hlavně atmosféře svému příběhu věnoval ohromnou pozornost, což je vidět v každé scéně. Gesta, mimiky, veškeré výroky jsou takřka stejně tak nebezpečné jako zbraně. Žánrově nevynechal v podstatě nic. Sem tam přijde i nějaká ta akce, která spíše vyznívá jako nutný doplněk. Nechybí ani určitý druh romantismu, což drsnou náturu gangsterů příjemně osvěžilo. Celé dějství je kompletně vyrovnané, což slibuje příjemný filmový zážitek. Tento Eddieho počin je však kupodivu u nás poměrně neznámý a je to škoda. Rozhodně je o co stát. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Po docela svižné první půlhodině film znudněl. ..                                       .                                    .                                                                                  .                                      .                                    .                                                                                  .                                      .                                     .                                                                                   .                                     .                               .                                                                                  . ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že to tu nemá žádné hodnocení a že je to považováno za propadák. Podle mě se jedná o stylovou černou gangsterku, Eddie Murphy i Richard Pryor se drží docela na uzdě a nedělají z toho frašku, líbila se mi výprava, hudba i klasický příběh o odrbání většího gangstera a špatná nebyla ani dvojice padouchů. Pro mě výborný film. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Ide o klasicky namet. Gangsterka, v ktorej naraficia podfuk na mafianskeho sefa, ale cele sa to odohrava v Harleme, cize cernosskom prostredi. Velmi musim pochvalit Eddieho Murphyho, pretoze sa do postavy hodil a navyse si to poprvykrat cele zreziroval a napisal aj scenar a treba povedat, ze na prvotinu odviedol skvelu pracu. Naopak sa mi do postavy sefa klubu moc nehodil Richard Pryor, lebo sa snazil tvarit moc vazne, ale neslo mu to...je to predsa len rodeny komik! :) Davam 4 kvoli nepochopitelnemu hodnoteniu tu na CSFD, ale skor je to takych 3,5! ;) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikl kvůli touze Eddie Murphyho být režisérem i hercem zároveň. (D3VIL)
  • Slovo "fuck" či jeho různé tvary zazní 133x. (D3VIL)
  • Snímek byl oceněn Zlatou malinou v kategorii nejhorší scénář. Nominaci na stejnou cenu si vysloužil také v kategorii nejhorší režie. (Geriel)

Reklama

Reklama