Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starověká Čína. Ani Velká zeď nedokázala zadržet hordy bojovných Hunů, kteří napadli mírumilovnou Říši středu. Moudrý a mezi lidem oblíbený císař proto vyhlašuje mobilizaci - jeden muž z každé rodiny musí vstoupit do armády, která má v rozhodující bitvě odrazit vojska dobyvatelů. Mezitím se v jedné zapadlé vesničce připravuje poněkud rozjívená dívka Mulan na své první setkání se svatební dohazovačkou. Nejsvatějším úkolem každé mladé ženy jsou totiž vdavky a oddaná služba manželovi. Jedině v této roli přinese Mulan své rodině radost a úctu celé vesnice. Naneštěstí Mulan je na tuctovou nevěstu trochu divoká a tak její setkání s dohazovačkou dopadne zcela katastrofálně. Tuhle holku si nikdo nikdy nevezme! A k dovršení rodinného neštěstí přijíždí do vesničky císařští verbíři. Starý otec Mulan bude muset nastoupit do armády, protože v rodině není žádný jiný muž. Ještě téže noci se Mulan rozhodne. Aby zachránila otce, ostříhá si vlasy, převlékne se za chlapce a narukuje. V nastávajících nebezpečných dobrodružstvích naštěstí nebude sama. S pomocí duchů rodinných předků a rodinného draka strážného zachrání Mulan Čínu před krvelačnými hordami divokých Hunů a pro sebe a svou rodinu získá úctu celé země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Disneyho pohled na kung fu. Ale proč ne. Legenda o Mulan se příjemně sleduje, divák se pobaví a dobře zrelaxuje. Zasloužené 4*. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Spousta písniček, veselá zvířátka, výborná animace (především útok Hunů), prostě disneyovka jak má být. Kvalit třeba takové "Kráska a Zvíře" sice nedosahuje, ale pokud má někdo rád atraktivní prostředí Číny, určitě si v hodnocení ještě přisadí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalšia vydarená Disneyovka, tento krát s čínskym nádychom. Opäť nechýba fajn príbeh, postavy, humor, akcie a či skvelá hudba Jerryho Goldsmitha. P.S.: Ten červený drak je najlepší :-) Obľúbené soundtracky: Overture, Main title, The Huns Ride, Honoring Mulan. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na Mulan jsem se těšil opravdu hodně, ale má očekávání byla nakonec snad ještě překonána. Opět se naplno potvrdilo, že jestli má animák představovat nějaký úsek lidské historie, tak jedině té asijské- její kultura a tradice jsou totiž pro evropského i amerického diváka přitažlivé sami o sobě, natož pak v nezaměnitelném disneyovském balení, které zajišťuje krásnou animaci, jímavou hudbu a nepřeberné množství skvělého humoru pro děti i dospělé. Jako vždy jsem neměl sebemenší problém dostat se blízko ke všem postavám a zcela s nimi sympatizovat, ať už to byl neodolatelný Murphyho Dráček, který mluví tak moc, až si ho divák zamiluje, nebo samotná Mulan, jejíž charakterní vývoj z prosté dívky ve válečného hrdinu je sice klišovitý až hanba, ale to je u těchto snímků přece povinností. Navíc velmi pěkný a z historického hlediska zajímavě upravený příběh a výborné akční vsuvky, které dokáží přilepit do křesla. Sečteno a podtrženo, Lví král se mi líbil trochu více, ale ani ten mi nepřinesl takovou porci královské a inteligentní zábavy, jakou disponuje tohle úžasné dobrodružství. 100% ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Klasická Disneyovka s pro mě iritujícími hudebními čísly. Srovnávat s tradiční verzí z roku 1964 nemá smysl, protože to jsou dva odlišné světy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mulan mi tenkráte těsně před miléniem a doby obav, že nepůjdou po roce 2000 díky Y2K počítače nějak unikla. Tak jsem ji viděl až nyní a to jen v rámci ,,escort mission'' s omladinou. A je mi to líto, ale byl jsem zklamán. Ne ani tak příběhem, ale animací. Bylo tam pár úžasných momentů např. když hordy Mongolů se ženou zasněnženou plání... Ale celkově mi to přišlo takové televizní, z hlediska kresby a animace nedysneyovsky chudé. Příliš mnoho velkých barevných ploch a jen jednotlivé kontury postav. Snad to byl záměr, ale řekl bych, že i starší kousky z dílen WD byly detailnější... A nesedl mi ani dabink. Kříž jako vtipný hlas dráčka mi úplně nesedl. Co vyzdvihuji do nebes je překrásný hlas Jany Mařasové, která navíc dokonale zpívá a bez níž by naše dabované pohádky byly jak Hajaja bez hlasu pana Brodského. A radost jsme měl i z česky zpívaných původních písniček. Nicméně co jsem já. Já byl jen doprovod. Omladina se sem tam usmála, ale ,,slabost'' pohádky prozradilo jedno nevyřčené přání. Po každé hezké pohádce slýchám . ,,to chi vidět ještě jednou'' a já se chytám za hlavu, protože z jednou je leckdy i 50x... Tady to naštěstí nezaznělo. Dávám tedy za 3 rachejtle. * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zábavný animák, ktorý síce nevyužíva všetok potenciál čínskeho prostredia, ale po pomerne nudnej prvej polhodinke (od nástupu Eddieho Murphyho, ktorý na seba strháva všetku pozornosť) je to riadna zábava so skvelým "cross-dressing" motívom. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější disneyovka, která převedla na plátno čínskou legendu. Dokonce mi ani nevadí český dabing, na který jsem stejně zvyklá od dětství, co jsem Mulan dostala na videokazetě. Teprve nedávno mě napadlo si pořídit soundtrack - všem, co se tahle disneyovka líbí, ho vřele doporučuju (Jerry Goldsmith - dělal hudbu například i k Mumii, jak je vidět, jde mu hudba v egyptském i čínském stylu :D) ~(5,0)~ ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Rozprávky kde sú hlavné postavy ľudia mi až tak moc nehovoria a myslím, že nič lepšie ako Pocahontas nebude. Ale inak pekná rozprávka no nie úžasná. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hezká Disneyovka. Aby Mulan mohla do armády, musí se přestrojit za muže. To se jí podaří dostat a vydá se do války proti Hunům. Nakonec je sice odhalena, ale jako všechny pohádky i tato končí šťastně. :) Jsou tu i super písničky a fóry. Hraná verze už takovou díru do světa neudělala... "Klid, kobylo!" :D ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Klidně za plný počet. Mulan je jedna z mála novodobých disneyovek, která nepůsobí strojovou vyleštěností. Celek má své mouchy, ale z filmu sálající sympatické nadšeni mnoho urovná. Scenáristům se podařilo z legendy vytáhnout osobní příběh bez "bájných" artefaktů, jehož konec sice i nezasvěcený odhadne okamžitě po nastínění celé story, což ale vůbec nevadí, protože to má tempo, šarm, a hlavně skvělé postavy (včetně těch vedlejších). Trademarky Disney studia se také vyjímečně zadařily. Hudební montáže mají údernost songů těch nejlepších sportovních béček 80.let, komická dvojka drak Mushu a Cvrček je pak možná ta nejvtipnější. Vlastně žádné možná, ona je nejvtipnější. Plus jedna epická "téměř bitva", neprvoplánová práce s barevností scén, osobní kouzlo filmu... a je z toho jediná disneyovka, kterou můžu vidět okamžitě znovu. Mushu je nezapomenutelný! ( "- Ach, moje malá holčička jde poprvé zabíjet lidi...") ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Krásná animace ale na můj vkus poněkud plytký a nepříliš zajímavý příběh. I tak se jedná o jeden z lepších snímků, které nám WD přinesl do roku 2000. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda, že Disney rezignoval na klasickou animaci a dnes dělá jen do cgi. Protože v dnešní záplavě počítačových animáků snímek tohoto typu a podobných kvalit evidentně chybí :-/ ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hned po zhlédnutí hrané verze Mulan (2020) jsem se rozhodl, že si rozšířím obzory a podívám se i na původní animovaný film, kterému jsem se dlouhou dobu vyhýbal. Původní Mulan mě zaujala především svým příběhem, který je sice na jednu stranu jednoduchý, ale předává jasné poselství - jak o hledání sebe sama, tak o rovnoprávnosti mezi lidmi nehledě na to, jakého jsou pohlaví - jedná se tedy o nadčasová a stále aktuální témata. Vedle vážnější a akčně-válečné roviny jsem se u Mulan rovněž královsky bavil, na čemž má mamutí podíl maličký dráček Mushu, jehož hlášky a pózy byly vskutku humorné ("Kdybych byl velkej, tak ta tvoje kráva chcípne strachy."), přičemž mu skvěle sekundovali cvrček, kůň a babča ("Až zas bude příště válka, půjdu já!"). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Skoro až protivně naplněné schéma disneyovek o outsiderovi, který nakonec zvítězí za pomoci legračních postaviček, s nějakou tou elegantně sterilní písničkou. Výtvarně tentokrát inspirované čínskými malbami. Tenhle koncept animáků už se přežil. Pořád je to ale film na slušné profesionální úrovni a potěší několika silnými scénami - bitva s Huny v průsmyku a dojemným poděkováním hrdince. /7. 12. 12./ ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Milá Disneyovka, která mě zanesla trochu dál od domova, až do středověké Číny. Tam, kde se ženami pohrdá a dcera v rodině je pokládána za neštěstí... Seznámila mě s rozvernou Mulan, která vykročila ze stínu předsudků a tradic, na cestě za uznáním a možná i láskou. Připoutala mě, zaujala mé oko i ucho, a když jí docházel dech, vždycky mě nějakým vtípkem vytrhla z letargie. Na disneyovské poměry se honosí malým množstvím zvířátek a schopností zaujmout i odrostlé dospělé dítě. Ale ty poklesy tempa jí neodpustím... ()

Související novinky

Mulan sehnala záporáka

Mulan sehnala záporáka

27.07.2018

V chystané hrané adaptaci disneyovské pohádky Legenda o Mulan si postavu záporáka Khana zahraje Jason Scott Lee (Dračí život Bruce Lee, Tygr a drak: Meč osudu). Film už nějakou dobu chystá režisérka… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Princ Krasoň dostane vlastní film

Princ Krasoň dostane vlastní film

08.07.2015

Minulost i budoucnost patří disneyovským princeznám. Došlo na ně v Popelce i v Čarovném lese, v Krásce a zvířeti nebo v Mulan pak brzy uvidíme další. Mezi filmy o odvážných dívkách ale u Disneyho… (více)

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

25.09.2013

Dobrá zpráva pro všechny příznivce filmové hudby: Pražský filmový orchestr připravuje pro letošní podzim velikou sérii koncertů v celé republice, dvakrát zavítá i do Bratislavy. Orchestr, zaměřený… (více)

Reklama

Reklama