Reklama

Reklama

Mary Poppins se vrací

  • USA Mary Poppins Returns (více)
Trailer 3

Film se odehrává kolem roku 1930, v období ekonomické krize v Londýně (v období, ve kterém se odehrávají i původní knihy) a předlohou mu bylo dalších sedm knih od P. L. Traversové. Ve filmu jsou děti známé z původního filmu, Michal (Ben Whishaw) a Jana (Emily Mortimer), už dospělé. V Třešňové ulici žije Michal se svými třemi dětmi a vychovatelkou Ellen (Julie Walters). Poté, co Michal prodělá osobní ztrátu, objeví se v rodině Banksových opět tajemná chůva Mary Poppins (Emily Blunt). Za pomoci veselého lampáře Jacka (Lin-Manuel Miranda) a svých jedinečných kouzelných schopností pomůže rodině znovu nalézt ztracenou radost a štěstí. Mary Poppins rovněž seznámí děti s celou řadou barvitých a svérázných postav, včetně své výstřední sestřenice Topsy (Meryl Streep). (Falcon)

(více)

Recenze (137)

nash. 

všechny recenze uživatele

Do některých řek je lákavé vstoupit po druhé. Vypadají čisté, plné ryb, a slibují osvěžující zážitek plný zábavy. Stejně jako druhý příchod kultovní Mary Poppins. Jenže, když si zujete boty a vstoupíte, zjistíte, že je to jen takové brouzdaliště. Sice příjemné, ale hodně mělké. Stejně jako druhá Mary Poppins. Všechno je tu na první pohled na svém místě, písničky, lampáři i animace, Emily Blunt je dobrá volba, byť není tak rozkošná jako Julie Andrews, a první půlka dokonce i funguje. Jenže pak se ukazuje, že tvůrci natočili film podle dvoustránkové synopse, ke které zapomněli dopsat scénář. Takže je to stále prázdnější a dokonce i ta Mary je tu víceméně zbytečná. Možná, kdyby to bylo kratší, nestačil bych si toho všimnout a ušlo by mi, že vedle takové tematicky shodné Kouzelné chůvy McPhee, druhá Mary vyznívá jako velmi chudá příbuzná. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Konečne som spoznal, kto to tá Mary Poppins vlastne je. Vlastne nie konečne, skôr nanešťastie. Ako každý muzikál je to film veľmi dlhý a dosť sa tam spieva, nič prekvapujúce, ale ten fúzatý mladík spieval strašne, v divadle by ho nezobrali ani za šepkára. A kúzelná Mary nemala v podaní Emily Blunt žiadne kúzlo. No deťom sa môžu páčiť aspoň animované postavičky, ktoré sa miestami ukážu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Původní Mary Poppins moc nemusím, přestože jí uznávám jako velkou Disneyho klasiku, ale mám rád Emily Blunt a i díky ní, jsem se na novou verzi Mary Poppins docela těšil. Bohužel ani Emily Blunt, ani cokoliv jiného mě moc nezaujalo a přestože je film určený hlavně pro menší publikum, nemyslím si, že daný příběh, dokáže současnou generaci zaujmout. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V původním oscarovém filmu se děti potýkaly s příliš zaneprázdněnými rodiči. Teď už dospěly, dcera se věnuje charitě, syn má vlastní potomky a topí se v dluzích i ve smutku po rodinné ztrátě. Ale jinak vše zůstalo na svém místě. Jednak špičkové muzikálové řemeslo, jednak nálada londýnské mlhy s plynovými lampami. Dobový posun do 30. let shrne text písně s nadějí, že „krize brzy ztratí dech“, děti jsou praktičtější a svým způsobem dospělejší než jejich zlomený otec či letitá hospodyně, nicméně starosvětský rámec se nemění; ani nemůže. Pouze Mary Poppins má trochu jiné zadání: vyléčit pozůstalé ze stesku a slz, jimiž se na úvod brodí. Od chvíle, kdy honba za papírovým drakem vyvrcholí jejím příletem, se snímek prozáří. Emily Bluntová v titulní roli odpovídá přesně charakteru postavy: rezervovaná, lehce kousavá, důsledná, přitom hravá. Kdykoli Mary Poppins křísí představivost svých svěřenců, plátno se mění v pohádkovou říši, ať se hrdinové přenesou z vany do oceánu mezi delfíny, nebo v nakřáplé porcelánové míse bojují v takřka strašidelné honičce s únosci. Hrané prvky s animovanými se opět propojují s naprostou samozřejmostí. Vyloženou hitparádu překladatelského umu pak předvede výstup lampářů, tvořící zároveň i choreografický vrchol – byť je to pořád více méně divadlo z jiných časů. Prakticky jedinou, ovšem podstatnou slabinu představuje scénář, jenž téměř opisuje nedávného Kryštůfka Robina: jak terapií dospělých zapomenutou dětskou fantazií, tak v postavě zlého kapitalisty a jeho spasitelského otce. Skoro to vypadá, že britskou klasiku točí umírněné křídlo labouristů pod vlajkou výchovy k finanční gramotnosti. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čoho sa chytí, to pokazí, lebo Rob Marshall je jeden z najväčších, filmových - Kazisvetov VI. v Hollywoode , ktorému by mali úplne zakázať : nakrúcanie snímkov, pretože jeho režisérska práca je hotová - fušerina !!! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pôvodný rozprávkový muzikál z roku 1964 je kúzelnou spevavou záležitosťou, tento pokus o návrat legendárnej postavy vychovávateľky Mary Poppins je len smutným potvrdením, že súčasnému filmu mnohokrát stačí zrecyklovať nápad a je postarané. Nie je, ani nebude. Tento zbytočný film zapadne prachom a kto si spomenie na Mary Poppins, siahne po starej klasike. Slabý priemer. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Už úvodní písnička mě srala a věděl jsem, že tohle se nepovedlo. Příběh je mdlý, není v něm vůbec nic, co by mohlo zaujmout. Mně to vůbec nebavilo. A písničky stály za starou belu. Tohle se tedy hodně nepovedlo. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že remake klasického velkého muzikálu budu považovat za lepší film, než je originál. Jenže původní Mary Poppins je výjimka na výjimky a já jsem rád, že Mary Poppins se vrací nejde tak úplně ve stopách svého zdrogovaného a děj zcela postrádajícího bizarního předchůdce. Naopak, Mary Poppins se vrací je veskrze průměrným a obyčejným muzikálem, se vším dobrým i špatným, co k takovému označení patří. Songy nejsou příliš zapamatovatelné a po technické stránce nevybočuje film z hollywoodského průměru. Ještě horší je to s postavou otce (v původním filmu postava chlapce), který pro mě byl natolik odpudivým a sebelítostivým ztroskotancem, že jsem momenty v jeho přítomnosti doslova nesnášel. Naopak musím ocenit zpracování charakteru samotné Mary Poppins. Ta je v novém podání Emily Blunt mnohem sympatičtější a zábavnější postavou. Oproti původní Mary Poppins Julie Andrews je ta současná aktivním hybatelem děje a nepůsobí namyšleným a narcistním dojmem, nýbrž zábavně ironickým. Zdá se to jako malý rozdíl, ale v celkovém kontextu to pro mě osobně mění pohled na celou postavu a její přínos pro děj filmu. Ve výsledku je tak třeba ocenit, jak se s celým tím soustem tvůrci popasovali, protože jak už bývá zvykem, málokdy se vůbec stane, aby novodobý remake nějaké filmové klasiky vůbec obhájil důvod své existence. To se myslím nové Mary Poppins povedlo. 6/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Disney. Spoločnosť, pod ktorou si každý predstaví pozitívne, morálne a hlavne nekritické filmové predstavenie. Ono, vlastne ani oni sami nechcú byť prezentovaní ináč. Natočili pokračovanie snímku, ktorý nemá v dnešnej dobe šancu na blokbasterovský úspech ( aj keď nejaké tie doláre sa predsa len točia ). Dôvod? V kine vedľa mňa sedelo dievča ( 11-12 ), ktoré počas 75% filmu, odovzdávalo svoju dušu mobilnému telefónu ( snímok, ktorý neobsahuje žiadne technologické vymoženosti a odohráva sa dokonca až v prvej polovici minulého storočia - takže pre podobných ´´užívateľov´´ neprijateľná kulisa ). Čiže, skupina pre ktorú je tento snímok stavaný hlavne, bude trpieť ( teda ak sú sociálnosieťoví zombies ) a naopak tí, ktorí majú Mary radi ( staršia generácia, teda pokiaľ niesu sociálnosieťoví zombies ), budú mať o zábavu postarané. Je mi naozaj ľúto, že sa dnešná mládež ( 85% ) nechce pobaviť na starosvetskom dobrodružstve, ktoré akoby naozaj vypadlo z inej doby, a ktoré ponúka okrem vizuálneho opojenia aj pocit lásky a porozumenia. P.S. Som rád za každého obyvateľa tejto planéty ( bez rozdielu veku ), ktorí si stále uvedomujú, čo sú hlavné hodnoty ľudského bytia. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

To čo fungovalo v roku 1964 žiaľ v roku 2018 nefunguje. A príčin je viacero. Predovšetkým nechápem ako štúdio môže dať takúto látku režírovať Marshallovi pre ktorého sú pojmy výpravný, epický a veľkolepý španielskou dedinou. Zvládol by točiť divadelné muzikály ale s filmovou výpravou a trikovou stránkou si absolútne nerozumie čo dokázal už v minulosti s Pirátmi z Karibiku 4. Celá vizuálna stránka je umelá, štúdiová a choreografia na úrovni divadelnej inscenácie. Pri niektorých piesňach a hereckom prehrávaní mi bolo až trápne. Navyše všetky pesničky boli na jedno kopyto ani jedna nedokázala nadchnúť a zaujať. Emily Blunt mám ako herečku veľmi rád ale do tejto úlohy sa nehodila hoci sa snažila. Pár dojemných disneyovských scén sa nájde ale celkovo je to v mojich očiach dosť veľké sklamanie. Ak ste nevideli originál s Julie Andrews odporúčam ten, toto dielko s kľudným svedomím môžete vynechať a o nič podstatné neprídete. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Na tuhle Mary Poppins jsem původně vůbec neměla v plánu jít do kina, originál jsem totiž neviděla a pokud ano, tak si to nepamatuji. Originál tedy nemá na mé hodnocení vliv, otázkou ovšem je, jestli je to dobře. Pro někoho, kdo originál viděl jako malý, se zajisté jedná o skvělý návrat do dětství tak jako pro Michaela a jeho sestru, a ten někdo je pak z filmu nadšený (viděno na vlastní oči). Já se ovšem jakožto zástupce mladší generace neměla kam vrátit, přece jenom jsem vyrůstala na trochu jiných věcech. Mary Poppins se ovšem snaží zaujmout i mladší generace - ve filmu to lze vidět na vztahu Mary Poppins a tří Michaelových dětí, které jsou k jejím kouzlům ze začátku skeptické podobně jako nejspíš většina diváků mladší generace (včetně mě) k tomuhle filmu. Ani moje oblíbená Emily Blunt mě však nedokázala zbavit skepse a já se nejspíš podobným filmům budu vyhýbat i nadále. Ne, že by mi nějak vadil příběh, tam se jede na jistotu, ale ty na sílu dosazené písničky mi poměrně úspěšně celý dojem kazily. 6/10 ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Moc hezká podívaná, stejně kouzelné, jako původní film. Herecké výkony úžasné, příjemná choreografie a jednoduchý příběh. Přesně, co jsem čekala. 4* ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězda hodně těsná a v podstatě zachráněná tím, že jsem si na Spotify našel originální soundtrack. Jednička je jednoduchá, rozjuchaná a kouzelná. Pokračování se snaží být příběhové, vážné a dramatické. A výsledek je (hlavně v první polovině) poněkud depresivní. Více v recenzi. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

V první řadě oceňuji, že se tvůrci vyhnuli modernizaci a film je natočen v duchu a stylizaci původního filmu. Pak také potěší cameo kominíka a vlastně i majitele banky z prvního filmu, Dick van Dykea. Emily Blunt byla super a vlastně celé obsazení je dobře zvládnuté. Ať děti vidí, jaké krásné filmy se dříve točili. Za mě jo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem sledovat film hodinu, pak už jsem jela jen z jakési podivné setrvačnosti. Tohle dílo je pro mě velkým zklamáním. Písničky byly jedna jako druhá. Ani z jedné jsem si nezapomatovala jediný motiv, který bych si mohla alespoň pobrukovat. Chybí tomu šťáva. Vždyť to byl takový zváštní slepenec, který pohromadě vůbec nefungoval. Jednu hvězdu dávám jen za Streepovou, Firtha a "Flečrovou". Díky jejich odvaze se v tomhle ukázat. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Dávám stejné hodnocení jako původní Mary Poppins, protože už v původním filmu mi příšla jako postava otravná a přechytralá. Julie Andrews aspoň líp zpívala. Podobné nudná a otravná jsou muzikálová čísla s tím, že v pokračování není žádná chytlavá melodie. Dějově to není žádná sláva, ale musím ocenit sympatické původní sourozence v podání mých oblíbených herců Bena Whishawa a Emily Mortimer. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Kde začít. Myslím, že původní Mary Poppins je fajn a ve své době fungovala, její mladší verze ale jako by se do dnešního světa vůbec nehodila. Bylo to zvláštní, až divné, ujeté a moc rozjuchané, a přece nudné. Písně byly nezapamatovatelné a děj neposouvaly. Ono to vůbec mnohdy působilo jako sled volně seřazených, nesouvisejících scének... Nezachrání to pak bohužel ani skvělá Emily Blunt a plejáda vynikajících herců se svými epizodními roličkami. ()

hygienik odpad!

všechny recenze uživatele

V tom filmu strašá, aj jaj jaj, tam strašá... Protože režisér diváky uktrutně tejrá a nudou moří! A to stašání těch otravných pěsniček a přeplácanejch retro scén s nulovými hereckými výkony, bylo natolik k nevydržení, že sám čort rozkázal Robu Marshallovi, aby prestal už konečně točit filmy, lebo inak pojdu šicky děcká po smerti do neba (šak peklo mňaly už v kině) a ich rodičové utečú do světa šírýho a nechajú multikina napospás kulichum a netopejrum. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

91. ročník Oscarů vyhlášen

91. ročník Oscarů vyhlášen

25.02.2019

V noci ze 24. na 25. února 2019 byly vyhlášeny 91. ceny americké Akademie filmových umění a věd. Od roku 2002 se udílí v Dolby Theatre, a letos tomu nebylo jinak. Jedna výrazná věc se ale přeci jen… (více)

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama