Reklama

Reklama

Mary Poppins se vrací

  • USA Mary Poppins Returns (více)
Trailer 3

Film se odehrává kolem roku 1930, v období ekonomické krize v Londýně (v období, ve kterém se odehrávají i původní knihy) a předlohou mu bylo dalších sedm knih od P. L. Traversové. Ve filmu jsou děti známé z původního filmu, Michal (Ben Whishaw) a Jana (Emily Mortimer), už dospělé. V Třešňové ulici žije Michal se svými třemi dětmi a vychovatelkou Ellen (Julie Walters). Poté, co Michal prodělá osobní ztrátu, objeví se v rodině Banksových opět tajemná chůva Mary Poppins (Emily Blunt). Za pomoci veselého lampáře Jacka (Lin-Manuel Miranda) a svých jedinečných kouzelných schopností pomůže rodině znovu nalézt ztracenou radost a štěstí. Mary Poppins rovněž seznámí děti s celou řadou barvitých a svérázných postav, včetně své výstřední sestřenice Topsy (Meryl Streep). (Falcon)

(více)

Recenze (137)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $130miliónov║Tržby USA $171,958,438║Tržby Celosvetovo $349,546,142▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $23,341,190║ Tržby za predaj DVD v USA $8,503,789║ Štúdio Disney produkuje jednu rodinnú umelinu za druhou, čo im šibe, przniť ešte aj takúto klasiku. Toto zveriť ani nie rutinérovi ako je Rob Marshall je teda veľká odvaha, ten je už dosť dlho mimo misu. V podstate z roztomilého námetu vyšiel len takýto otravní paškvíl, kde čiastočne poteší len Emily Blunt ale nemá to šancu utiahnúť. Zbytočný gýč. /40%/ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Muzikály mám rád, původní Mary Poppins si vždycky s chutí připomenu a Emily Blunt bych poslouchal, i kdyby předčítala televizní program, ale tenhle nostalgický remix je tak prázdný, až to bolí. ___ Samotná Mary má ve filmu ostudně marginální roli. Tvůrci s ní nepracují jako s plnohodnotnou postavou vyprávění, ale jako s pouhým symbolem (takže se její stín samozřejmě musí objevit na Big Benu). Pro příběh je přínosná pouze tím, že ve správnou chvíli posune zpátky minutovou ručičku. Jinak by ve filmu vůbec nemusela být. Stejně zbytečných je osmdesát procent děje, tvořených ledabyle seřazenými výchovnými (v lepším případě) písničkami, které zápletku nikam neposunují. Muzikální čísla představují vesměs jen technicky vyspělejší, delší a okázalejší variace scén z původního filmu - namísto tancujících animovaných tučňáků celá Zoo, namísto stepujících kominíků gang lampářů. ___ Jedna z nejvíc postradatelných scén je zároveň tou jedinou pamětihodnou, protože v ní Meryl Streep coby lehce pomatená cikánka odkudsi z východní Evropy zpívá totálně nonsensovou písničku o žábách (Shaimanovy slovní hrátky jsou hlavním důvodem, proč si pustit alespoň soundtrack). Dalším bolestivým příkladem plýtvání talentem je Colin Firth, který hraje - jak originální - zlého bankéře, obohacujícího se na úkor svých klientů, což ovšem není tak hrozný prohřešek jako skutečnost, že v sobě zadusil své vnitřní dítě. Jako kdyby společnost už nebyla dost infantilní. ___ Jde o stejný věšák na nákladná hudební/taneční čísla, jakým byl Čarovný les nebo Nine. Smutné je, že díky výpravě a hudbě bude tenhle bezdějový patvar zřejmě nominován na dost Oscarů a vydělá dost peněz, aby Rob Marshall mohl v páchání kinematografického zla pokračovat (už teď se můžeme „těšit“ na jeho Malou mořskou vílu). ___ Podívejte se s dětmi raději znovu na Paddingtona. 40% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„POUŠTĚL JSEM DRAKA A CHYTIL JSEM NA NĚJ CHŮVU....“ /// Pan Banks je po smrti ženy dost tragickej, takže tady máme exekuci a dům má připadnout bance. Za 5 dní. Přišel čas na návrat té, pro kterou je všechno možný… i to nemožný… Tak ty písničky mě neberou (ale co se dá dělat). Kouzla, divy, zázraky – hlavně pro děti. Dovádí Emilka, dovádí filmaři – animace spolu s herci, barevný písničky…. Těch je vážně moc! (dají se přetáčet…) Nevím, nakolik jsou dnešní děti muzikální… nebo spíš ochotný je všechny poslechnout. Minimálně zdržujou v ději, kterej by se zjevně obešel i bez Mary Poppins. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju stejnojmennou knižní sérii, kterou napsala Pamela Lyndon Travers. 2.) Mám draka a nevím, jestli na něj můžu něco chytnout. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Bylo divné vidět Ben Whishawa jako starostlivého taťku, když víte, že se mrskal na čtyřech s Hughem Grantem v seriálu "Skandál po anglicku" :-) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Už se mi moc nestává, že bych psal komentáře s odstupem času, ale Mary Poppins jsem z nějakého důvodu neohodnotil. Každopádně se dílky tomu po nějaké době setkávám s konceptem toho, že si po dvou letech prakticky nepamatuju, o čem ten film byl a co se v něm dělo - je to mnohem tragičtější, než se zdá, protože původní Mary Poppins byla obrovský trhák a vnímaná od začátku jako nadčasové dílo (ve smyslu: Bude Disneymu vydělávat až do konce světa). Tenhle film zmizel pomalu dřív, než se stihl pořádně manifestovat... Je to smutná reprezentace současného mainstreamu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek bych rád zdůraznil, že jsem tak trošku věděl do čeho tématicky jdu a že nejsem cílovka. Ačkoliv jsem původní film neviděl (a po téhle zkušenosti ani neuvidím), postavu dobře znám z jedné epizody Simpsonů či Guardians of the Galaxy 2 (jedna velká reklama od Disneyho na tento film) a přijde mi strašně otravná. Nicméně platonicky miluji Emily Blunt a doufal jsem tedy v efekt usmíření. Což se, k radosti Američanů, pro něž je film velkým kultem jako pro nás Mrazík, nestalo a nová Mary Poppins je naprosto věrná své předloze. Celkově jsem se, stejně jako u Kryštůfka Robina, vyloženě pekelně nudil a musím říct, že má Disney v tomhle ranku co dohánět (i ten britský Paddington je o několik řádů jinde) a jestli někdy bude sequel, já to už riskovat nehodlám. Nudný film v nádherných kulisách. Krátil bych jako zběsilý. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

54 let vydávala Pamela Traversová své příběhy o Mary Poppins a stejně tak dlouho trvalo natočit filmové pokračování. Na jednu stranu dává takový projekt dokonalý smysl, na druhý je to naprostý nesmysl. Zároveň se jedná o skutečné pokračování (Mary se vrací hlídat děti v další generaci) a stejně tak jde o téměř identickou kopii a zároveň poctu. Je to zacyklené a ne každému takový experiment musí vyhovovat. Tam, kde původní film patří ke klasice, tam asi budou spokojení, tam kde si zamilovali také broadwayský muzikál, budou nadšeni... a my ostatní můžeme tento fenomén nechat zase chvilku u ledu. Protože to skutečně důležité jsme se dozvěděli v životopisném filmu Zachraňte pana Bankse (2013). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Iba krocik od pruseru. Emily Blunt je sice neodolatelna, no strasne tomu chyba srdiecko. Bez snahy zaujat spatlana prehliadka filmarskej profesionality. Fakt som sa na to tesil, no v tejto podobe to naozaj nema co ponuknut. Este aj tie pesnicky stoja za prd. Disney opat neprijemne ustrelil. 5/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kouzelně snobské, či snobsky kouzelné.. Britové jsou zahledění stále do sebe a navždy budou, což jim jednou zlomí vaz, nicméně pohádkové příběhy dělají pěkné! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Emily Blunt je vitálna a rozhodne sa snaží byť dôstojnou nástupkyňou Julie Andrews, ktorá odmietla malé cameo. Akoby vedela prečo. Mary Poppins sa vracia - vychádza z originálu až do tej miery, že svojím spôsobom nejde ani tak o sequel, ako skôr o remake. Navyše taký, v ktorom je všetko na o level nižšej úrovni, čo je pri súčasných technologických možnostiach v skutku nepríjemné. Ďaleko pútavejšie by asi bývalo bolo ísť si svoju vlastnou cestou a urobiť zábavu zo situácií, akých sme sa minule nenazdali. Mary Poppins sa vracia je bohužiaľ celkom gýčovitá prehliadka, ktorá sa za celý čas nevymaní z kŕča. Tvorcom nemožno uprieť snahu, že sa chceli najlepšie vyrovnať originálu (pretože prekonať ho v súčasnosti zrejme nie je možné), lenže to jednoducho nevyšlo. A to nikdy nie je dobré. Navyše vyvoláva nejasnosti ohľadom titulnej postavy, ktoré zostanú nezodpovedané - nejde len o to pochybné vrátenie času. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jednu věc si ujasněme hned na začátek: Dodnes jsem neviděl původní Mary Poppins! A tím pádem nebude můj názor na novou Mary Poppins závislý na té staré a budu tak k nové Mary Poppins milosrdnější možná právě proto, že jsem neviděl originál, který jsem v plánu shlédnout před premiéry dvojky ale časovej pres to prostě neumožnil takže jsem ve výsledku šel na dvojku aniž bych o jedničce nevěděl jenom pár základních informací o čem původní film je, jaké tam jsou postavy a kdo ty postavy hraje. Mary Poppins se vrací ale naštěstí funguje sama o sobě a neměl jsem pocit, že mi něco schází a vůbec se na pokračování nechytám. Problém je možná také v tom, že mám slabost pro muzikály všeho druhu a především pro muzikály se slušnou vizuální stránkou a tam bych se nebál Mary Poppins se vrací zařadit. Režíruje navíc Rob Marshall, režisér mého oblíbeného muzikálu Chicago, dle mého zdařilých Pirátů z Karibiku 4 a dalšího slušného muzikálu jménem Čarovný les. Marshall možná není jeden z nejlepších režisérů světa, rozhodně se ale jedná minimálně o slušného řemeslníka a především se hodí právě k muzikálům. A dle těch ukázek z jedničky jsem měl pocit, že je Emily Blunt perfektní náhrada za Julii Andrews a proto jsem se na Mary Poppins 2 těšil a i když jsem byl poslední dobou spíše negativní a návštěvu kina jsem zvažoval, nakonec jsem do toho šel. A rozhodně nelituju.... Jak říkám vůbec nevím jak na tom je jednička, hodně názorů ale směřovalo k tomu, že Mary Poppins 2 stylem kopíruje původní film a několik materiálů z původního snímku mě v tom utvrdilo. Mary Poppins se vrací opravdu připomíná filmy/muzikály, které se už v současnosti netočí, jednoduše proto, že se žánr přesunul na jinou úroveň a právě v té zastaralosti je jeho kouzlo. Povedená barevná stylizace, kýčová muzikálovost, naivita nebo bezbřehý optimismus jsou jedním ze základních faktorů filmu a upřímně bych řekl, že se jednalo o nejlepší muzikálový zážitek od La La Landu, i když La La Land jde se svou hlavní myšlenkou mnohem výš a ve finále se jedná o hodně dospělejší podívanou, Mary Poppins 2 stále zůstává především dětskou podívanou, ale dětskou podívanou, kterou si užije i starší obecenstvo. Člověk může nadávat na studio Disney co jen to jde, musí se ale uznat,že servíruje to nejlepší možné producentské zázemí a vždycky je minimálně na co se koukat. Ať trávíme čas v nočním Londýně, vodním světě nebo animovaném světě jedná se o vizuálem nádherně vykreslená místa propracované do každého detailu. Klíčový je také pro děj celého filmu fakt, že dvě hlavní dětské postavy z prvního dílu jsou nyní dospělé a musí se vyrovnávat se ztrátou dětství a dospěním. Připomnělo mi to letošní další Disneyovku, tentokráte Kryštůfka Robina, která ale tuto myšlenku rozpracovala trochu víc. Charakterový a dějový vývoj Michaela Bankse v podání Bena Whishawa ale funguje a je uvěřitelný, Whishaw především dokazuje svůj jedinečný herecký talent. Květinou filmu je ale opravdu Emily Blunt! Nedovedu si představit v té roli nikoho jiného, jelikož Blunt hraje Poppins s takovou elegancí a švihem a vytváří tu skutečnou charizmatickou ženskou hrdinku. Čím více Emily Blunt, tím prostě lépe. A když v roce 1965 vyhrála Julie Andrews za roli Mary Poppins v původním filmu Oscara, nezlobil bych se kdyby byla minimálně nominovaná alespoň i Blunt, protože je prostě skvělá. Musím ale pochválit především Lina-Manuela Mirandu. Ten ve filmu hraje druhou hlavní roli jménem Jack a zvládl vytvořit charismatického hrdinu, který si mimochodem ukousne velké sousto, jelikož je to právě on kdo otevře film svojí písní. A už právě perfektním úvodem přesvědčí, že bude o co stát. Především ale stojí za zmínku, že všechny tři hlavní dětské postavy jsou dobře obsazeni a nejenom, že umějí zpívat ale i hrát. A především a to je důležitější, jsou ty postavy dobře napsány a tím pádem ve finále divákovi na těch postavách záleží a přeje jim happy end. Zbytek obsazení rozeberu v rychlosti: Meryl Streep je jako šílená sestřenice Mary Poppins, Topsy fajn a jedná se o úplně jiný typ postavy než Mary což je velice fajn. Colin Firth tu hraje hlavního záporáka, jehož hlavním problémem je, že v sobě zapudil vnitřní dítě a vyměnil ho za peníze a i když se nějakého zajímavého záporáckého vývoje nedočkáme, Firth klasicky hraje perfektně. Cameo Angely Lansbury je fajn. Julie Walters je pořád zábavná herečka. A především.... DICK VAN DYKE NA TO NA TO V 93 LETECH JEŠTĚ POŘÁD MÁ!! Chápu, že si někteří budou stěžovat, že to v té choreografii nešlo na maximum, že tam chyběli břišní tanečnice, plameny a exploze.... každé taneční vystoupení je ale parádní, především scéna kde společně tančí asi 10-20 lampařů je velice působivá a vyhrává si se stíny, plameny a Mirandovým sexy hlasem. Mary Poppins se vrací se především nestydí za svojí pohádkovost a když divák zapne toleranci na maximum dočká se prostě parádní podívané. a obrovské zábavnosti. Snadno se to dá označit jako nestravitelná blbost jelikož se občas jde do full retard modu jelikož se na plátně dějou věci na které každý nebude připravený. Není to úplně film pro milovníky Christophera Nolana, Quentina Tarantina nebo Stevena Spielberga. Jedině co můžete udělat je prostě a jednoduše vypnout mozek a dostat se do poctivě odvypravěného pohádkového světa. Život je svině, jednou je potřeba se u filmu jen tak pobavit což tady především ve finální hudební pasáži funguje na maximum. Věřím, že Mary Poppins se vrací bude ve finále bojovat o pár Oscarů a dost možná některé i vyhraje. A je to rozhodně zaslouženě. Vzpomenu si hned na několik lepších Disneyovek, na druhou stranu si ale vzpomenu na spoustu horších a i v tomhle roce se řadí do té lepší půlky letošních Disneyovek. Celkově překvapená spokojenost a hrdě píšu: #BluntforOscar. PS: Naštěstí bude ve finále v českých kinech možné navštívit film jak v dabingu, tak v originálním znění. A já jsem rád, že jsem film viděl v originálním znění, jelikož český dabing prostě musí polovinu songů a dialogů zabít. A to si prosím neber zle Mončo Absolonová, věřím, že Emily Blunt v písničkách předabuješ na výbornou a celkově ti fandím. () (méně) (více)

Nin 

všechny recenze uživatele

První dojem: Wow, ono se to povedlo. Emily Blunt jako Mary Poppins je naprostá trefa do černýho, má šarm i herecké schopnosti, a i další role jsou hodně dobře zahrány, včetně malých dětí. První hodina je kouzelná muzikálová podívaná, která je technicky skvěle zvládnutá, hlavně vstup do animovaného světa potěší. V druhé půlce filmu se už ale dostavuje únava materiálu a slaboučký příběh. S přimhouřenýma očima je tohle ale pořád velmi slušná pohádka. (7/10) ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Asi měknu, ale opět se mi začíná tenhle typ (zpívajících) rodinných filmů líbit. Co se týče pozitiv, je to kouzelné, je to nenáročné, má to hezké písničky a některé vizuální vychytávky vypadají moc pěkně (například část "v míse"). Co se týče negativ, postava Mary Poppins na mě vždycky působila dost odměřeně až chladně, příběh vlastně vůbec není o ní a je opravdu hodně prostý. Zároveň už mě unavují tu-tam-dát-musíme-role Maryl Streep. Imaginární půl hvězdu si přičtěte za mé britské lásky, tj. Bena Whishaw, Lina-Manuela Mirandu a Colina Firtha. 3,5* a ČSFD opět podhodnocuje... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Mary Poppins jsem doteď znal pouze z doslechu, s jejím prvotním přeletem nad Londýnem jsem se dodnes nikterak neseznámil, nicméně mé první setkání s touto klasickou postavou byl opravdu velmi milý zážitek, takový lék na špatnou náladu pro celou rodinu. A samotná Emily? Překrásná...dokonalá prakticky v každém směru, plus velmi povedné skladby. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvý film niekedy z doby kamennej predstavoval pre mňa ťažko stráviteľné peklo, čím rozhodne patrím k menšine. Malo to ale jednu výhodu, od návratu Mary som neočakával zhola nič, snáď len vyše dvojhodinovú pohyblivú fotogalériu Emily Blunt. Takže som rád, že som sa nenudil, že som sa v tomto uletenom a značne infantilnom svete cítil celkom príjemne, ale okrem zápletky s nejakým dlhom som si nič dejotvorné nevšimol. Len neviem, čo si myslieť o finále, v ktorom Mary buď preukázala riadne čierny zmysel pre humor, alebo záľubu v sledovaní činnosti, pri ktorej sú jej milovaní na hranici smrti, pričom pomôže už keď to smrteľníci nezvládajú. Milostná linka sa rieši iba v prípade jedného páru, pričom tých smutných a osamelých je tu celá plejáda, vrátane chúďatka Mary, ktorá sa ale tvári, že je husto nad vecou. Neverím jej a kľudne môže priletieť ku mne domov, keď jej bude vážne smutno. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Příjemná podívaná. Neříkám, že mi to věčné zpívání nevadí, ale už jsem vůči tomu asi imunní. I tak krásné. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Mary Poppins Returns" je tohtoročným posledným kino filmom. Takže sa opäť uvidíme v kine až v roku 2019. Bol som skutočne zvedavý ako toto zapôsobí. Pôvodný film je podľa mňa nádherná magická jazda od Disney plná krásnej atmosféry, výbornej muziky a v mnohom asi aj revolučný. Nádherne sa na to divá a skvele sa to počúva. Pokračovanie, ktoré vyšlo o 54 rokov neskôr je na tom pre mňa podobne. Vyzerá to, že väčšina divákov je sklamaných, no ja som ako veľký Disney fanúšik spokojný. Podľa mňa má film veľmi dobré herecké výkony. Emily Blunt je podľa mňa vynikajúca ako Mary Poppins a priam by som úplne uveril, že Mary nikdy nezostarla. Čo je na tomto filme skutočne úžasné. Ako keby jej vrátila ten život, ktorý predtým priniesla. Návšteva magických svetov je tu pre mňa skvelá. Cestovanie cez vaňu, návšteva animovaného sveta v porcelánovej váze či obrovské tanečné čislo s lampármi je pre mňa nádherné. Okrem toho som mal pocit, že tie momentky dávajú aj deťom príjemné a dobré lekcie do života. Ako napríklad: "Obal nie je skutočný text." A nie každý kto sa tvári, že je tvojim priateľom je skutočne aj tvojim priateľom. Spojenie animovaného sveta s hraným je pre mňa vždy veľká výzva, no tu som tomu uveril absolútne. Pôsobilo to úplne prirodzene. Hudobné čísla v dabovanej verzii sú pre mňa trošku mix. Viem si predstaviť, že v originále to znie lepšie ako v slovenčine. Niektoré slová boli divné, spevácke výkony boli slabé a dosť to tomu uberalo. Ale skladby boli podľa mňa dobre skomponované, mali dosť pozitívnej energie a bavili ma. Aspoň teda väčšina. Otcov žiaľ nad stratou manželky sme tam nepotrebovali mať. Tanečné čísla sú takisto energické a skvelé. Celkovo som z filmu nadšený, no môj problém tkvie ešte aj v tom, že Disney chcú vytvoriť znovu niečo, čo sa znovu vytvoriť už nedá. A veľa sa tu opakuje. A potom veci pôsobia trošku staro. Ale okrem toho som spokojný. A nevyvraciam ani to, že by som sa k tomu možno niekedy vrátil. Hodnotenie: B+ ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

91. ročník Oscarů vyhlášen

91. ročník Oscarů vyhlášen

25.02.2019

V noci ze 24. na 25. února 2019 byly vyhlášeny 91. ceny americké Akademie filmových umění a věd. Od roku 2002 se udílí v Dolby Theatre, a letos tomu nebylo jinak. Jedna výrazná věc se ale přeci jen… (více)

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama