Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

hans500 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson je dobrý, ale na Gabina zdaleka nemá, Geoffrey Rush je jako Javert skvělý, ostatní obsazení je průměrné. FIlm má temnou atmosféru, to je však málo. První polovina filmu je zpracovaná dobře (i když i tam pár scén chybý, a jsou zkrácené), ale druhá polovnina je značně horší, moc zkratkovitá, spousta scén chybý, jsou odlišné atd. Kdyby byla druhá polovnina alespoň tak dobrá jako první možná by to bylo na 4*. Co tuto verzi hodně kazí je ovšem neprosto katastrofální závěr. Jinak - toto téma si zaslouží mnohem delší stopáž (minimálně o 30 minut) než v této verzi. Stačilo by film prodloužit a zlepšit závěr a mohlo to být výborné, takhle ovšem bohužel, jen za 3*. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že něco takového můžu nějakému příběhu vytknout, ale tohle bylo až příliš osudové. Ano, je to velký příběh z jiného století, ale to ho neomlouvá. Vyhrocený kontrast mezi Valjeanem a Javertem a propletenost jejich osudů ale není jediná vada na bídné kráse Bídníků. Ještě větší problém představuje postupně se snižující kvalita filmu, kdy začínáme na něčem výtečném a propadáme se až do hluboké stoky zklamání (a výkalů) jménem Seina. Uvěřitelnost charakterů i přes klasicky dobré (nic víc, nic míň) výkony Neesona a Rushe úpí a já si jakožto neznalý předlohy kladu otázku, může-li za to hlavně nutnost smrsknout mamutí román do dvou hodin. Nejspíš ano. Na závěr můžu dodat jen jedno. Naštěstí se tam nezpívá. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejslabší verze a přesto je na plný počet, což mnohé vypovídá nejen o filmu, ale také o příběhu Bídníků jako takovém. Sice je tam dost pozměněný konec, což mě docela naštvalo, ale jinak tomu není moc co vytknout. Je to samozřejmě zkrácené, ale tak nějak elegantně, s grácií, bylo tam vše podstatné. A i když jsem ještě neviděl verzi s Jackmanem, troufám si říct, že Geoffrey Rush je nejlepší Javert ze všech, lépe ho snad ještě nikdo nezahrál. Ta fascinace a posedlost Valjeanem je naprosto geniální a skvostná, opravdu síla. Zato Liam Neeson, ačkoliv taky výborný, jako je on ostatně vždycky, je nejslabší Jean Valjean a kvalit Gabina nebo Ventury ani trochu nedosahuje, tím ho ale nechci hanit, naopak ho pochválit, že to zvádl. Herecky tedy výborné, to se týká i Umy Thurman, po strance vizuální taky skvělé, atmosféra parádní, hudba výborná, jen ten konec mě trochu zklamal. Za mě tedy spokojenost, ale tím Hollowoodem to smrdí docela dost, ten z toho prostě poznáte. Jinak se ale tito Bídníci nemají za co stydět, rozhodně povedená adaptace, ale ostatní jsou prostě lepší a proto "jen" 90%. ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Bídníci mě ultimátně položili do kolen - toto není film, to je herecký koncert, kterému vévodí výkony úchvatného Liama Neesona a Geoffreyho Rushe a hudba hudebního mága Basila Poledourise. Celý příběh pak krásně ukazuje, jak to vypadá, když jsou ti zlí vlastně dobří a ti dobří zase zlí. Více takových úžasných filmů, více takových filmových skvostů :) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě jsou tohle "první" Bídníci, knižní předlohu jsem nečetla (stydím se... leč je v tom pro mě málo sci-fi:-)), starší verzi viděla až později (beztak nemám slabost pro J. Gabina, L. Venturu a další francouzské herce z éry ČB filmu) a tak mě mamčiny protesty "ale tak to přece nebylo!" nijak neochudily o příjemný zážitek. Liam Neeson je pro mě přesvědčivý a sympatický Jean Valjean, Geoffrey Rush skvělý záporák-úporák, ženy krásné, kompars nerušil:-). Kostýmy i výprava slušné a čtvrtou hvězdičku vybojoval Basil Poledouris nádhernou hudbou. Hezký film, spokojenost. 75 % EDIT: Setkání po bezmála třinácti letech přineslo poznatek, nakolik můj cynismus za tu dobu pokročil a citlivá dušička ztvrdla na jízlivý balvan. Přesně vím, co se mi tehdy líbilo, ale momentálně to pro mě byla levičácká bajka s těžce nevěrohodnými černobílými charaktery. Ty čtyři hvězdičky nechám, protože nostalgie, protože výborní herci, protože krásná hudba a protože dobré řemeslo, ale znovu to vidět nechci. 70% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Victora Huga. (Terva)
  • Herci se připravovali s režisérem na své role před počátkem natáčení na soustředění v Los Angeles (USA) po několik dní. (Lynette)
  • Když se sešel Hans Matheson na castingu v New Yorku s Billem Augustem, nabídl mu August roli mladého revolucionáře Mariuse, ale americká filmová studia si nepřála, aby Matheson roli ztvárnil protože byl v té době neznámý. Nakonec ale roli získal. (Lynette)

Reklama

Reklama