Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace knih jsou velmi často poměrně problematická záležitost. Zpravidla proto, že i dobré knihy dostanou strašně na frak. Bídníci s Valjeanem Neesonem jsou učebnicovou ukázkou takové brutality. Ač on sám, Fantina - Uma Thurman (kterou popravdě nějak zvlášť nemusím), Marius i Cosette jsou ve svých rolích poměrně přesvědčiví, celkově to je hodně nepovedená adaptace. Do poloviny to ještě jde a člověk si u odchylek od knihy říká - no jo, muselo se to osekat, aby diváci nezemřeli vyčerpáním, od poloviny se film přestává tvářit jako adaptace knihy a začíná nepokrytě být dílem někoho, kdo někdy slyšel, že existují jacísi Bídníci a velmi přibližně tuší, o čem to tak má být. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem inak, ako len hodnotiť plným počtom. Ide tu o známy, nesmrteľný príbeh s veľkým myšlienkovým presahom, v ktorom Jean Valjean dosiahne morálne víťazstvo nad svojim súperom inšpektorom Javertom. Navyše sú obe hlavné postavy excelentne stvárnené mojimi obľúbenými hercami - L. Neesonom, ktorý je tu Valjeanovým stelesnením a G. Rushom, ktorý je tu zase výnimočne neskutočne slizký a už na pohľad zlý chlap. K tomu keď si ešte prirátame nádhernú výpravu a výbornú muziku, tak nie je vážne čo riešiť. Veľmi vydarená verzia tohto Hugovho románu. ()

Reklama

voleman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film se skvělou ponurou atmosférou a s ještě lepšími herci. Hlavně ústřední dvojice Liam Neeson a Geoffrey Rush byla skvělá. Jinou adaptaci bídníků jsem sice zatím neviděl, ale tohle se mi hodně líbilo, ikdyž na úplně plný počet hvězdiček tomu něco málo chybělo, ale přesně nevím co to bylo. Takhle to jsou hodně silné 4*. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

S touhle látkou a herci by si v případě neúspěchu měl režisér nechat setnout hlavu... To se naštěstí neděje a mně jakožto divákovi nepolíbenému ostatními adaptacemi vzali Augustovi bídníci dech. Především potom bezkonkurenční Geoffrey Rush, jehož Javert je velice blízko slůvku dokonalý. Režie nechává většinu práce na hercích a občas to všechno podbarví klasicky znějící Poledourisovy tóny. Jediná škoda je zkratkovitosti děje v první půlce filmu. Natáhnout stopáž klidně ještě o jednu hodinu a jednalo by se o monumentální snímek. Takhle jde "jen" o v rámci mezí citlivě natočený film podle vynikající předlohy s neméně dobrými herci. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě jsou tohle "první" Bídníci, knižní předlohu jsem nečetla (stydím se... leč je v tom pro mě málo sci-fi:-)), starší verzi viděla až později (beztak nemám slabost pro J. Gabina, L. Venturu a další francouzské herce z éry ČB filmu) a tak mě mamčiny protesty "ale tak to přece nebylo!" nijak neochudily o příjemný zážitek. Liam Neeson je pro mě přesvědčivý a sympatický Jean Valjean, Geoffrey Rush skvělý záporák-úporák, ženy krásné, kompars nerušil:-). Kostýmy i výprava slušné a čtvrtou hvězdičku vybojoval Basil Poledouris nádhernou hudbou. Hezký film, spokojenost. 75 % EDIT: Setkání po bezmála třinácti letech přineslo poznatek, nakolik můj cynismus za tu dobu pokročil a citlivá dušička ztvrdla na jízlivý balvan. Přesně vím, co se mi tehdy líbilo, ale momentálně to pro mě byla levičácká bajka s těžce nevěrohodnými černobílými charaktery. Ty čtyři hvězdičky nechám, protože nostalgie, protože výborní herci, protože krásná hudba a protože dobré řemeslo, ale znovu to vidět nechci. 70% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Herec Hans Matheson (ve filmu Marius) musel letět roku 1997 kvůli castingu až do New Yorku. (Lynette)
  • Když se sešel Hans Matheson na castingu v New Yorku s Billem Augustem, nabídl mu August roli mladého revolucionáře Mariuse, ale americká filmová studia si nepřála, aby Matheson roli ztvárnil protože byl v té době neznámý. Nakonec ale roli získal. (Lynette)
  • Ve scéně, kdy se komisař Javert (Geoffrey Rush) spoutá a poté úmyslně spadne do řeky, můžeme vidět, jak se mění její hladina. V prvním záběru je klidná, v dalším střihu sledujeme rozvířenou řeku a ke konci opět klidnou hladinu. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama