Reklama

Reklama

Emil a detektivové

(festivalový název)
  • Německá říše Emil und die Detektive (více)

Obsahy(1)

Chlapec Emil Tischbein žije se svou maminkou, která doma pilně pracuje jako kadeřnice, aby Emil mohl chodit na reálku. Emil je pozván ke své tetě a babičce do Berlína na prázdniny. Maminka mu dá na cestu 140 marek, aby je odevzdal babičce na přilepšenou. Pro oba jsou to dost velké peníze, a Emil si proto obálku s bankovkami přišpendlí k podšívce kabátu, aby ji neztratil. Když ve vlaku usne, jeho spolucestující mu obálku ukradne. Emil však zloděje naštěstí zahlédne v Berlíně na nádraží a sleduje ho až k jeho hotelu. Zde se seznámí s chlapcem Gustavem a ten mu pomůže získat pro pátrání celou partu berlínských chlapců. Hoch s přezdívkou Profesor skvěle organizuje sledování, ale chlapci dokáží vše vyžvanit, a tak se pronásledování zloděje druhý den zúčastní snad stovka dětí. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (8)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Starosvětské klukovské dobrodružství jak má být, svižné, střídavě humorné a napínavé, nabízí navíc parádní snovou sekvenci (něco z ní asi použil Hitchcock v "Dáma zmizí"), meziválečný Berlín a tolik uličníků, kolik jich na filmovém plátně hned tak nepotkáte. (Tři z jaderné party včetně představitele titulní role se o desetiletí později nevrátili z fronty.) Kästner se rozčiloval nad prvky, které do původního scénáře vnesl Emeric Pressburger, ale s konečnou verzí Billyho Wildera se smířil, dokonce si v jednom záběru čte v tramvaji noviny. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ku kvalite filmu sa nemalou mierou podpísal scenár Billyho Widera ( ešte pred vlastným réžijným debutom ) a zručná Lamprechtova réžia, ktorý dokázal do malej minutáže vtesnať napatie aj vtip. V podstate detský film, ktorý by chcel zažiť každý chlapec, rozohráva dej okolo prenasledovania zlodeja, ktorému sú na stope samotná obeť Emil a banda berlinských chlapcov s dokonalou organizáciou. Pochváliť treba aj nápaditú hudbu Allana Graya. Prvý komentár. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kästnerovu knihu jsem četl kdysi dětem a jedno z nich ho četlo svým dětem. Když jsme se sešli na lotošní vánoce, vybral jsem tuto filmovou verzi (mladší vnučce předčítala titulky starší). Když jsem s nimi potom diskutoval, zda byla lepší kniha nebo film, dohodli jsme se, že zpracování slovem a obrazem se porovnávat nedá a ani nemá. Tuto verzi jsem vybral především proto, že je verzí dobovou (předválečný Berlín) a jazykově původní (vnučky tak viděli svůj první film s titulky). A možná ještě něco: starší (10 let) si trochu stěžovala na zkratkovitost filmu, kupodivu především v popisu Emilova snového deliria ve vlaku. ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Ekranizace Kästnerovy povídky je, dalo by se říci, filmařsky bezchybná, ovšem kde není výživný příběh a hutný scénář, nemůže být ani dobrý film, obzvláště jedná-li se o film dobrodružný. Zápletka je velmi prostá, že snad už ani prostší být nemůže, a přes velice krátkou stopáž nudí. K tomu připočtěme, že někteří dětští hrdinové se chovají až příliš dospěle a společensky odpovědně, až to pěkné není. Vedle slavné expresionistické halucinační pasáže z vlaku jsou tak jednoznačně největší devízou cenné záběry Berlína třicátých let (ano, i Berlín býval hezkým městem) a zjištění, že ve Výmarské republice mělo cestování vlakem zjevně vyšší úroveň než (leckde) v ČR o devadesát let později. Smutný dovětek: hned tři herci (představitel Emila Rolf Wenkhaus a dva „detektivové“ Hans Schaufuß a Hans Albrecht Löhr) padli jako vojáci wehrmachtu ve druhé světové válce. Celkově vzato: za mě palec na neutrálu, 60 %, nechci vidět znovu. [viděno v květnu 2021 | komentář #45] ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Vysoce zábavné klučičí dobrodružství, ve kterém je chlapec Emil okraden ve vlaku podvodníkem, který mu nabídne bonbon s uspávadlem. Hrdina se ale nevzdává a zločince pronásleduje, a to za pomoci několika berlínských kluků, kteří spolu s ním vytvoří pátrací skupinu. Jednotlivé postavičky jeho party jsou kouzelné a připomínají schéma Mikulášových přátel. Jeden je třeba z bohaté rodiny, další nevychází z role Indiána, který svou koloběžku nazývá mustangem, a pak je tu i jedno děvče, o které kluci usilují. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama