Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bankovních lupiči a příležitostní podvodníčci Butch Cassidy a Sundance Kid se protloukají, jak mohou. Butch vede proslulý gang z Díry ve zdi, Sundance Kid je nejen bleskurychlý střelec, ale také si dokáže poradit s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád převzal velení. Dostal totiž nápad – proč přepadnout pacifický expres převážející peníze jen jednou? Při zpáteční cestě už nikoho ani nenapadne, že by mohlo následovat další přepadení, a teprve pak tam bude pořádná suma peněz. Butch Logana jakožto potencionálního konkurenta rychle zpacifikuje, jeho nápad však s pomocí dynamitu společně se Sundancem uskuteční. Zdá se ale, že to nebyl nejšťastnější tah: pan Harriman, kterému peníze ukradli, si najme nejlepší stopaře a „lovce lidí“ v čele s Joe Leforcem. A Butch se Sundancem se pronásledovatelů ne a ne zbavit… Sundance Kid má přítelkyni, půvabnou učitelku Ettu, se kterou se brzy spřátelí i Butch. Ovšem jejich radost kalí fakt, že mají neustále v patách Harrimanovy muže. Málo platné, že se nakonec při jedné z honiček, kdy už nemají kam uniknout, odhodlají skočit z vysoké skály přímo do peřejí, ačkoli Sundance neumí plavat. V novinách se sice objeví domněnky, že mohli zahynout, oba ale vědí, že je jejich pronásledovatelé nenechají na pokoji, dokud je neuvidí mrtvé... A tak Butch přijde s nápadem odjet do Bolívie. Ta je snad dostatečně daleko, aby se zbavili dotěrných pronásledovatelů. Nakonec se k nim přidá i Etta: ve svých šestadvaceti letech je stále ještě svobodná a kromě dobrodružství s oběma přáteli vede celkem nudný život. Proč by si ho tedy nezpestřila cestou do Bolívie? Jediné, co nechce nikdy vidět, je, jak budou Butch a Sundance umírat… První dojmy z Bolívie jsou děsivé: vlak je vysadí uprostřed pustiny, kde se vedle polorozbořeného nádraží rochní jen skupinka prasat. Sundance zuří, nakonec ale začnou opět přepadávat banky. Zatím to jde snadno, ale brzy se v zemi stanou známí a policie na ně organizuje honičky. Situace se ovšem zdramatizuje ve chvíli, kdy oba muži zjistí, že neúnavný Leforce je dostihl i zde... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (803)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po Eastwoodově Unforgiven jsem si musel spravit chuť pořádnou pohodovkou z divokého západu. A co je ještě víc pohodové, než Roy Hillovo Butch Cassidy a Sundance Kid? Uusměvavý Newman a „flegmoš“ Redford vykrádají co mohou, střílejí na všechno co se hýbe a pouštějí jednu hlášku za druhou. Opravdu pohodový film, který vám zvedne náladu, několikrát se pořádně zasmějete a na konečnou scénu opravdu nezapomenete. Celý průběh jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale film je utnut přesně v tu nejlepší chvíli. Tohle se mi líbilo víc než Podraz, je to vtipnější, svižnější a hlavně ta hudba je perfektní a uklidňující. Prostě… Newman & Redford jsou ta nejlepší filmová dvojka! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika, která v podstatě nemá žádné výrazné slabiny a zajímavý děj doplněný o povedené hlášky zaručeně zaujme a nenudí. Na druhou stranu celý film se silně opírá o fantastické herecké výkony Roberta Redforda a Paula Newmana, kteří utvořili vedle Terrence Hilla s Budem Spencerem asi nejsympatičtější filmovou dvojici, a kdyby byli na jejich místě jiní herci, výsledek by asi tak nezapomenutelný nebyl. Ale kdyby jsou jen chyby. 90% ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Filmový hit, romantický western s komediálními prvky, téměř bez hluchých míst, dva charismatičtí a okouzlující psanci na vrcholu svých uměleckých sil (kterou společně o čtyři roky později v Podrazu dotáhli v dokonalost), ve filmu však jen na útěku:-) Od začátku až do konce jim držíte pěsti i když to jsou vlastně jen lotři. Krásná hudba, hitová píseň B. J. Thomase "Raindrops Keep Fallin' on My Head". Film v sobě nese spoustu napínavých a nezapomenutelných scén, napínavá je samozřejmě ta při přepadení vlaku nebo nakonec při samém zúčtování včetně pamětihodného filmového záběru, nezapomenutelné pak především scény plné spontánní komiky např. ekvilibristická kreace Butche na kole s přítelkyní a pak i sám jako představení, skok ze skály, učení se španělských slovíček ap. Klasika o jednom velkém přátelství na život a na smrt, která snad nikdy nezestárne. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Dva někdejší playboyáci kdysi dělili ženskou část filmově vzdělané populace na "redfordky" a "newmanky". Nutno dodat, že film ale není jen "přehlídkové molo" pro tyhle pohledný chlapíky, ale výborný snímek, u něhož potěší hlavně vtipný scénář a ústřední duo banditů. Scéna na kole je sice nejslabší část filmu (proč ji tu jen všichni vychvalují?), ale ta pohodová atmosféra je okouzlující (považte - a to nemám pohodové filmy rád). Není to nejlepší western všech dob, ale kritéria dobré a kvalitní zábavy jsou splněna. Což je možná chladné konstatování bez několika vykřičníků v porovnání se zdejšími komentáři, ale já to myslím nanejvýš pozitivně - ukažte mi film, který by se tomuto byť jen stydlivě přibližoval. Takový neexistuje - kor dnes. V době počítačových triků, kdy scénář tvoří jen doplňující retuš. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Pohodový klasický čtyřoscarový western o dvou charismatických rošťáckých lupičích v podání legendárních hvězd Newmana a Redforda. Film má spoustu krásných scén (např. když Butch chytře potlačí vzpouru ve svém gangu, nebo dlouhý úprk psanců před zkušenými šerify najatými oloupeným železničním magnátem Harrimanem), místy mu však lehce vadne tempo. Provždy však zaujme vzájemným jiskřením v drobných odlišnostech i zábavným souzněním mezi oběma hlavními hrdiny. Trailer: http://www.csfd.cz/film/15031-butch-cassidy-a-sundance-kid-butch-cassidy-and-the-sundance-kid/videa/ ()

Galerie (98)

Zajímavosti (69)

  • Na natáčení se přijela podívat i Cassidyho skutečná sestra Lula. Byla na place u jedné z úvodních scén, kdy Butch (Paul Newman) se Sundancem (Robert Redford) přijedou na ranč, kde jsou svědky vzpoury. Butchovi hrozí souboj na nože, svého vyzyvatele ale vystřelí z trenek přesně mířeným kopem do rozkroku. „Tohle tam fakt bude?“, ptala se Lula Newmana zvědavě. Pak ho pochválila, že perfektně vystihl bratrův temperament. (klukluka)
  • Scenárista William Goldman strávil pátraním po živote Butcha Cassidyho celých 6 rokov a odmenou mu bol dovtedy rekordný honorár vo výške 400 000 dolárov. (marlon)
  • Natáčelo se od 16. září 1968 do 13. března 1969 v Arizoně, Mexiku, Utahu, Coloradu a v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

02.10.2021

Americká produkční společnost Stone Village vyhrála práva na televizní zpracování románu Butch Cassidy: The True Story of an American Outlaw, podle něhož vznikl slavný snímek z roku 1969 s Robertem… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Reklama

Reklama