Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Recenze (95)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že bych na rok 1966 nečekal tak krásně cynickej film, za což hodně může i samotný český dabing, který je na, v podstatě, nadpozemské úrovni. Na druhou stranu beru, že kde se v té době ochomejtal Paul Newman, tam se nebylo čeho bát. On byl prostě zárukou všeho dobrého, co Amerika v té době natáčela. I tady je jeho postava fantastická. Sype hlášky kudy chodí, stejně tak ale dostává i po držce. Je to takovej ten typ frajera, který Vám nedá do držky, ale zato má naprosto úžasně nevymáchanou držku, že stihne pourážet i plastové sedátko na hajzlu. Škoda, že film je tak strašně o ničem. Vlastně se jedná o kriminálku, která má v hlavní roli mrtvolu a vyšetřovatele, kterým je právě Paul Newman. Během sledování ale zjistíte, že Vám je celý příběh naprosto ukradenej. V hlavní roli je vyšetřovatel, který si celý film uzurpoval s přehledem pro sebe. A mně to teda vůbec nevadilo. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Hodně uvolněný a ironizující Paul Newman v hodně pomalé kriminálce. Pokud máte rádi NIGHT MOVES nebo LONG GOODBYE tak je tohle jasná volba. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá drsná škola a Paul Newman se na Archera (Harper) hodí mnohem víc, než Brian Keith (soudce Hardcastle). Nezapomenu na jednu větu, kterou tady řekl jeden záporák, chlap někde u čtyřiceti padesáti. Harper se ho ptá: Kdo jste? - Copak nevidíte? Fešák v rozpuku. Tvůrcům se povedlo přenést původní McDonaldovu atmosféru z knížek i na plátno. Harper je cynický, unavený ale tvrdý a houževnatý jako buldog. Špičkování mezi matkou a dcerou Sampsonovými a chování dcerky vůči Harperovi považuji za naprosto dokonalé. Bohatí u McDonalda jsou málokdy i šťastní. Bohatství málokdy nabyli čestně, pokud jej nezdědili a obvykle v jejich minulosti dřímá nějaké temné tajemství, nějaká dávná vinna. To temné tajemství a vinna tu čiší téměř z každého obrazu. Svým způsobem je to smutný film, protože nikdo kromě Harpera není klaďas, všichni jsou zmetci až na půdu. Někdo větší než jiný, ale vlastně stejná verbež. Moc se mi film líbil. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná kriminálka s mým oblíbencem Paulem Newman, kterému role drsňáckého detektiva padla jak ulitá. I když je tento snímek považován za klasiku svého žánru, tak po více jak 40 letech už Harper ztratil něco ze svého kouzla a atmosféry. Co zaslouží pochvalu je příběh, který je napsán velmi kvalitně (zamotaně :)) a do poslední chvíle vlastně nevíte, kdo je onen únosce. Za zkouknutí to rozhodně stojí, ale podruhé už bych to asi vidět nemusel, horší čtyři hvězdičky...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zaplatit chlast alkoholikovi, abych získal informace, to je oběť." Harper mě bavil. Jako správný soukromý očko si dělá srandu z policajtů, přivolá zlobu Boha Slunce a občas dostane ránu pěstí, tyčí nebo náklaďákem. Vždycky však vstane, oklepe se, procedí mezi zuby suchou hlášku a jde vyrobit další mrtvolu. Prostě sympaťák, kterej se umí pohybovat ve světě, ve kterým jsou všichni zmetci nebo Miranda. U ní jsem si nebyl jistej, ale její hustej vlas, tanec na můstku a sebevražedný řízení auta ve mně vzbudili dojem, že je nevinná. A závěrečnej pokec s vrahem je dokonalej. Takhle přátelskou atmosféru nedokázal vytvořit ani jedinečnej vágus Colombo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příjemný, bohužel příliš líně se táhnoucí odvar drsné školy tahá z průměru naprosto boží Newman, který by si pro svého hrdinu zasloužil lepší film. Silné tři hvězdičky. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky žánru a P.N. nepochybně a oprávněně uznávaná klasika, leč po více jak čtyřiceti letech od natočení (čistě po formální stránce) už přece jen trošku zestárlá krimi. Ač místy drsně se tvářící, přesto myslím, že už ve své době díky zlehčujícím momentům a Newmanovým >neodolatelným kukučům< poněkud oddechovějšího charakteru... Ovšem to Harperovo stylově otlučené Porsche 356 Cabriolet je samo o sobě nadčasově nádherné a prostě nestárnoucí... ;-) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Harper je dost zdlouhavá a chvílema taky nudná detektivka, ve který dostává Paul Newman každou chvíli od někoho do držky. Skoro mi ho až bylo líto, protože takovou nakládačku snad nedostal ani Rocky Balboa od Ivana Draga. Jinak teda nevim, jestli to bylo tim, že tento film běžel v televizi až v pozdních nočních hodinách, ale já u toho chvílema usínal. Příběh mě nějak moc nezaujal, takže pro mě spíš průměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

The Second Boy Scout. Když Newman na začátku stejně jako v Podrazu vyhání kocovinu ledovou lázní v umyvadle a k snídani si dělá druháka z odpadkového koše, je o sympatiích k němu rozhodnuto a následující série suchých hlášek, jízlivých grimas a schytaných úderů vás v tom jen utvrdí. Proč to ale proboha Chrámu v mracích dokonale nefunguje jako celek? Problém je v konstrukci případu, která si jen obtížně získává pozornost a Smightově poněkud seriálové režii. Možná to bylo tím LA a technickým stavem Harperova vozu, ale chvílemi jsem si myslel, že sleduji Columba.. Apropo, ani se nemusí na plátně objevit Lauren Bacall, aby vám bylo jasné, že ten první skaut je Humphrey Bogart.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Oldschool noir detektivka jako řemen. Sarkastický detektiv, slunná Kalifornie, zašmodrchaný děj, krásné dámy s černou duší, navenek spořádaní občané (rovněž s černou duší), whisky, cigarety...nic z toho zde nechybí. A navíc koncentrace cynických hlášek je taková, až téměř zastiňuje vše ostatní. 95%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vzkříšení detektivních filmů v polovině šedesátých let. Lew Harper, jako soukromý detektiv, řešící zamotaný případ únosu a vraždy. Co chvilku mi film připomínal staré Columbovky, poté zase Jamese Bonda a pak zase Hitchcocka. Prostě takový správný mix ze staré školy. Co mě na snímku nejvíce zaujalo, kromě výborného Newmana - je pěkná, pasující hudba. Pro mnoho herců by byl tento film jedním z jejich vrcholů, ale v bohaté a nabité filmografii Paula Newmana se jedná pouze o lepší průměr. Určitě ale stojí za to, tento počin vidět. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Scénář Harpera napsal William Goldman, tvůrce Butche Cassidyho a Sundance Kida, Maratonce, Příliš vzdáleného mostu, Lovců lvů a dalších dobrot. Je to docela poznat. Knižní předlohu sice neznám, ale co se filmu týče, je chvályhodné hlavně to, že postava Paula Newmana není jen dalším klonem Phila Marlowa. Lew Harper je sice tvrdohlavý chlapík, který za tím, co chce, dokáže jít snad za jakoukoliv cenu, ale zároveň je to i vtipný, zbrklý, drzý a velmi rád provokující dotěra, který je navíc i stoprocentně sympatický. S ženami se nezaplétá ne proto, že by nechtěl nebo že by nechtěly ony, ale protože je ženatý a ačkoliv se s manželkou právě rozvádí, stále doufá, že se všechno dá zase do pořádku. Harper sice řeší případ jako vystřižený z laciné šestákové detektivky, ale dělá to velice příjemně, děj odsýpá a přináší stále nové otázky a odpovědi a skvělé scény jako Harperovo zůčtování s Puddlerem. Coby milovník žánru nemůžu ani kvůi těm pár hluchým místům a trapné náboženské sektě dát méně než čtyři.__P.S. Pobavila mě scéna z baru, kdy Paul Newman z obtloustlé bývalé herečky tahá informace vyloženě columbovským „Můžete se mi podepsat? Je to pro dceru, je vaše velká fanynka, víte, viděla všechny vaše filmy…“ způsobem. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby to není jedna z mistrovských rolí Paula Newmana, spíše taková bokovka z kriminálního prostředí... A právě Newman je ten, kdo tento snímek svým charismatem nenecháva ležet mezi béčkovskými krimi a vytahuje ho nad meze průměru. Ke konci se děj opravdu zbytečně natahuje,ale pořád se na to dá dívat. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

U první poloviny jsem se skvěle bavila, užívala si Newmana a hlášky jako "Už sis mohla zvyknout, že tě nikdo nemá rád." Pak jsem se do toho nějak zamotala, a jakmile film skončil, upadla jsem do dřevorubeckého spánku a zdálo se mi o žábách. Žábu ve snu viděti - štěstí v obchodě. Ha! ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Paul Newman rány rozdává ale hlavně dostává, a je při tom zatraceně výbornej a sympatickej. S každým krokem sype z rukávu několik luxusních hlášek, až se propátrá do zajímavýho konce. Skvěle napsané, skvěle zahrané a skvěle se na to kouká. ()

Reklama

Reklama