Reklama

Reklama

Chaplin tulákem

Obsahy(1)

"Tulák" je považován za první Chaplinovo mistrovské dílo. Charlie bloudí sám po světě a cestou pomůže krásné dívce ze spárů zlodějské tlupy. Za to ho dívka vezme na farmu, kde bydlí se svým otcem. Charlie se do ní zamiluje a přemýšlí o tom, že si ji vezme a na farmě zůstane. Po čase vyjde najevo, že dívka už snoubence má. Charlie jí napíše vzkaz na rozloučenou a pokračuje ve svém smutném životě tuláka. (Cimr)

(více)

Recenze (23)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších Chaplinových grotesek roku 1915 potěší mimo jiné tím, že již obsahuje momenty, které lze označit za dramatické a emotivní. Je jich však zoufale málo a i v době před více než 90 lety je musela strčit do kapsy kdejaká průměrná divadelná hra. Oslovit bez zvuku jistě není sranda, ale příklad německého expresionismu, Griffitha, Eizensteina či pozdějšího Chaplina ukazuje, že to jde. Tady se však budoucí úspěch a kvalita IMHO teprve bolestivě rodily. Silné **. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Počiatky formovania najznámejšej podoby Charlieho Chaplina - tuláka - sú práve v tomto filme. Prejavuje sa tak síce len mierne, ale predsa. Jednoduchý príbeh o krátkej kariére záhradníka a pomocníka v dome nemá dlhé trvanie. Na záver sledujeme typickú chôdzu tuláka Charlieho, opúšťajúceho svoje zamestnanie, idúceho prašnou cestou v ústrety ďalším dobrodružstvám. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Místy opravdu krásně zběsilá groteska (Chaplin dostane do rukou vidle, tak si představte, co se asi bude dít) s jednoduchým, ale uceleným příběhem a s nečekaně melancholickým závěrem. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

The Tramp je přesně ten typ grotesky, díky kterému nelze nemít rád Chaplina. Během necelé půl hodinky se nám naskýtá příběh, který už není pouhým seskupením gagů bez větší myšlenky, není tedy nouze o povedený chaplinovský humor, ale také o emoce, jimiž si Charlie získává diváky v pozdějších letech svoji tvorby. S blížícím se koncem je Tulák lepší a lepší a za samotný, spíše smutný závěr dávám 5*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

A tak sa náš Tulák vybral znova na vandrovku....Chaplin síce nebol akčným komikom, ale v tomto filme dokázal rozdať aj zopár rán zloduchom navôkol. Veľmi dejotvorná groteska o tulákovi vsádza na situačný zlomyseľný humor hlavnej postavy, ktorý už vo mne však žiadne záchvaty smiechu nevyvoláva. To by sa dalo prisúdiť dobe vzniku, ak by tu nebol humor Bustera Keatona, ktorý je v mnohých ohľadoch lepší, ako ten súčasný mainstreamový. To v menšej miere platí však aj o tom Chaplinovom. V dlhometrážnych, sociálne ladených vydaniach ma zaujal viac. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Chaplin je od začiatku tulák ako sa patrí. Pre dobro komédie sa tu zhovädí tak, že ani nevie, ako sa jedia vajíčka. Alebo, odkiaľ dáva krava mlieko. Zároveň je však schopný pár hrdinských činov. Nie veľmi výrazný začiatok jeho legendárnej postavy. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Již úvodní Charlieho čištění metličkou jakoby naznačuje nový směr, jakým se Chaplinova tvorba bude ubírat. Konečně zase koncepčně trochu ucelenější groteska, s příběhem, emocemi a.... klasickou groteskní řachandou. Nikdy nedávejte Charliemu do ruky vidle!!!!! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Chaplin v dobe keď sa stával nesmrteľným, práve vďaka tejto postave, aj keď to nebol prvý snímok s touto postavou. Klobúk dolu a nekonečný potlesk. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Krásná groteska s vážným podtextem. Možná díky tomu, že je v podstatě smutná, mezi ranými (a většinou nepříliš zábavnými) Charlieho dílky vyčnívá. V tomhle se Chaplin našel! ()

numi 

všechny recenze uživatele

Fungující dobové gagy, pohodový příběh s chytrým sdělením a sympatická hlavní postava. Více pro ospravedlnění investovaných třiceti minut netřeba. Tři a půl. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Grotesky jsou v dnešní době už špatně pochopitelné. Zamrzí to proto, že ačkoliv stářím nemají ani sto let, jejich kouzlo se vytratí dřív než výtvorům starým půl století. Chaplin tulákem kombinuje humorné prvky se smutným koncem a právě proto je asi jedním z nejlepších Chaplinových filmů. Ale chtělo by to víc textu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Tulák není prvním mistrovským dílem Charlieho Chaplina, byť se tomu tvrzení chce ze všech sil věřit. Melancholie sice dává prostor odlišným pocitům, ale hlavním zdrojem pobavení je opět jen ta klaunská divokost a touha po násilném způsobu řešení krize. Nálada je škodolibá a k manuální práci nepřívětivá, ironie má oči zalité krví a rozdává údery do každé myslitelné části lidského těla. Vedle hrdinného ochránce něžného pohlaví Charlieho v nedobrovolném stavu lehké trudnomyslnosti z neopětované lásky zde také zaujme mladá farmářská dcera a cíl Charlieho romantického vzplanutí (Edna Purviance), její otec a Charliemu vděčný farmář (Ernest Van Pelt), Charliem neustále šikanovaný stálý zaměstnanec farmy (Paddy McGuire), švihácký snoubenec mladé vesničanky (Lloyd Bacon, též v roli jednoho ze zlodějských pobertů), či další dva tuláčtí zlodějové (Leo White a Bud Jamison). Chaplin tulákem se posouvá ve stavbě příběhu o pořádný kus vpřed, ale prostředky k odlehčení zábavy stále spoléhají na bezbřehé násilí. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Základní rozdíl mezi Trampem a čtrnáct dní starou groteskou The Jitney Elopement spočívá v závěru. Zatímco ta dřívější končí zvoláním: True love triumfs, zde už tulák poznává rozdíl mezi snem a realitou - muže chvilku snít o lásce, ale pak ho zase čeká cesta. Naštěstí se ukáže v Moderní době, že i cesta může být pro dva. ()

sheldonka. 

všechny recenze uživatele

Chaplin .. zvláštní člověk. Dokázal toto tolik, ale většina lidí si ho spojuje pouze s groteskami. Já ho obdivuji. Chaplin byl obrovská osobnost. Pro lidi by se rozdal. A dílo s názvem Chaplin tulákem je skvost, ovšem to všichni bohužel nevidí. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Naivní gagy, které si pamatuju už pořadu Komik a jeho svět. Celé jsem to samozřejmě ale nikdy neviděl, až dnes. Chaplinova typická role. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých Chaplinových dlhších filmov a obsahuje všetko preňho tak typické: kopance a vidly do zadku, tehlu do hlavy, pády do vody, horiaci zadok, ale aj lásku, krimi, hrdinstvo a skutočný príbeh. Azda by tam mohlo byť trochu menej chodenia hore-dole po rebríku. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Charlie so svojím zdravením sa klobúkom, zastania s ženy v núdzi a výbornou improvizovanou sebaobranou si opäť získava diváka. Veľa vtipných situácií, naháňačiek a bitiek tu však nie je, chvíľu sa film hrá aj na niečo vážnejšie, ako na grotesku, no nemá k tomu vybudovaný dostatočný príbeh a postavy. ()

Kamiiik 

všechny recenze uživatele

Na Charlieho filmy se dívám přesně tak, jak je točil za sebou. Jedná se snad o první film, kde jsou znát nějaké emoce, není už založen jen na pár gazích, ale konečně se objevuje i nějaký příběh. ()

Reklama

Reklama