Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá upovídaná rybka Oscar je sice obyčejným čističem jazyků v myčce velryb, ale touží po slávě a exkluzivním bydlení na špičce útesu. Proto hodně sází, ale bohužel jen prohrává a dluží nerudnému šéfu Sykesovi už pět tisíc škeblí. Ten je potřebuje, aby mohl zaplatit výpalné gangu mafiánských žraloků, vedených Donem Linem. Naštěstí je tu Oscarova vyvolená Angie, pracující v myčce jako recepční. Maskuje jeho pozdní příchody do práce a pomůže mu zaplatit dluh velkou růžovou perlou po babičce. On je však nepoučitelný a místo splacení dluhu vsadí na dostizích mořských koníků. Samozřejmě prohraje a je za trest svržen do hlubin. Tady ho překvapí synové Dona Lina, žraloci Frankie a Lenny. Lenny je dobrák a navíc vegetarián, ale Frankie nehodlá nechat rybku uniknout. Při honičce ho náhodou zabije padající kotva a z Oscara se stává slavná hvězda. Lenny, který se před ostatními žraloky schovává, protože má výčitky z bratrovy smrti, najde úkryt u Oskara. Ten vymyslí plán, který by jim oběma mohl pomoci. Zinscenují souboj v ulicích, při němž Oscar Lennyho jako zabije. Posílí si tím postavení hrdiny, Lenny bude moci zmizet. Angie však jejich plán odhalí a s Oscarem se rozejde. Jenže chobotnice ve službách mafiánského bosse Angie unesou. Pokud ji chce Oscar zachránit, musí se tentokrát postavit samotnému Donu Linovi a jeho gangu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (18)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 160,9 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 374,6 mil. (NIRO)
  • Celosvětová předpremiéra proběhla v roce 2004 v provizorním letním kině na Benátském filmovém festivalu. (wosho)
  • Animační studio se snažilo dosáhnout toho, aby se animované postavy podobaly hercům, kteří je v původním znění namlouvají. Postava Dona Lina má např. na tváři stejnou pihu jako Robert De Niro, který jí propůjčil svůj hlas. (Broxigar)
  • Někteří herci namlouvali své scény společně, což u animovaných filmů není běžné. (Elisebah)
  • Původně měl být Příběh žraloka uveden do kin 5. listopadu 2004, ale byl přesunut na 1. října, aby nekonkuroval filmu Úžasňákovi (2004) od Pixaru, který měl premiéru ve stejný víkend. (imro)
  • Skladatel Hans Zimmer se k filmu dostal poté, co řekl producentu Jeffreymu Katzenbergovi, že už nemůže pracovat na dalších epických filmech, ale chce složit hudbu k zábavnému animovanému filmu. (imro)
  • Původně zamýšlený název Sharkslayer byl změněn na Shark Tale, protože producent Jeffrey Katzenberg se domníval, že by název mohl odradit rodiny s dětmi. (imro)
  • Pro animátorskou sekci DreamWorks jde o první počítačem animovaný film, který vyrobili samostatně. Mravence Z (1998) a Shreka (2001) totiž pro studio produkovala společnost PDI. (imro)
  • Filmu předcházela negativní reklama v podobě prohlášení několika italských organizací, podle kterých zobrazení postav mafiánů ve filmu jako Italů, vytváří negativní obraz tohoto národa ve světě. (imro)
  • Nasazení v až 4 016 kinech přineslo animáku od DreamWorks za úvodní víkend (1.-3.10. 2004) 47,6 milionů amerických dolarů. (imro)
  • Lenny (Jack Black) vypľuje v jednej scéne poznávaciu značku s rovnakým číslom ako má tá, ktorú vo filme Čeľuste (1975) nájdu v žalúdku mŕtveho žraloka. (ČSFD)

Související novinky

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Další slavná hra míří na velké plátno

Další slavná hra míří na velké plátno

03.08.2020

Režisér filmů Příběh žraloka a Pokémon: Detektiv Pikachu Rob Letterman se upsal filmové adaptaci známé herní značky Beyond Good & Evil od společnosti Ubisoft. Snímek, na nějž zakoupil práva… (více)

Reklama

Reklama