Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jennie přijíždí do San Franciska, aby našla svého bratra, hipíka Stevea. V jedné kavárně se setká se Stoneym, který jí pomůže brášku hledat. Stoney jej totiž zná z doby svých pokusů založit rokenrolovou kapelu. Stoney a jeho kamarádi pak promění tradičně vychovanou dívku v pohodovou a přitažlivou "dceru květin" a spolu s hipíkem Davem hledají Stevea v psychedelických zákoutích hippie komunity v Haight-Ashbury. Davea ale srazí a zabije auto, když v drogovém opojení bloudí po ulicích. LSD, marihuana a celkově dobré i špatné stránky životního stylu hippies jsou v tomto snímku vykresleny přesně a bez despektu či naopak glorifikace. Soundtrack k filmu je pak přímo hudebním klenotem, na němž nechybí ani mezinárodní hit "Incense and Peppermints" skupiny Strawberry Alarm Clock, jenž v listopadu 1967 ovládl hitparády. Dále přispěly kapely Seeds, Storybook nebo Cryque Boenzee. Toto vydařené svědectví jedné éry v režii Richarda Rushe produkoval Dick Clark, jenž bývá označován za nejstaršího teenagera na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Většinu písní ve filmu a na původním soundtrackovém albu nazpívala garážová kapela ze San Fernando Valley The Storybook. Verzi písně „The Pretty Song from Psych-Out“, která se objevuje na soundtrackovém albu k filmu, nahrála skupina The Storybook, ale verzi, která zazněla ve filmu, nahráli Strawberry Alarm Clock. (sator)
  • Původní název filmu byl The Love Children, ale na žádost distributorů, kteří se obávali, že by si diváci mohli myslet, že jde o „film o parchantech“, byl název změněn. Producent Samuel Z. Arkoff přišel s novým názvem Psych-Out na základě nedávné úspěšné reedice filmu Psycho (1960). (sator)
  • Dick Clark, který film produkoval, ve svých pamětech napsal, že trval na tom, aby film měl protidrogové poselství: „Protože jsem viděl, jak děti v hippie komuně žijí v hrozné bídě. Ve filmu vidíte scény, kde je to všechno nádherné, všichni jsou zhulení a skvěle se baví. Pak je tam scéna po ránu – odpadky válející se všude kolem, šváby v jídle, napůl snědený pomeranč prolezlý červy... dnes bychom, řekli, že je to poměrně přesný pohled na to, co se tehdy dělo.“ (sator)
  • Vozidlo skupiny ve filmu je dodávka Chevrolet Sport z roku 1967. (sator)
  • Střih režiséra Richarda Rushe měl 101 minut a producenti ho sestříhali na 82 minut, což byla verze, kterou v roce 2003 vydala na DVD společnost Fox Video. 98minutová verze byla použita na VHS vydání společnosti HBO Video. Dne 17. února 2015 byl na DVD a Blu-ray vydán 101minutový režisérský sestřih. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v americkém městě Los Angeles. (Terva)
  • Jack Nicholson napsal skript příběhu. Režisér Richard Rush jej však považoval za moc experimentální pro běžná kina a scénář předělal. Nicholsonovi však zůstala role Stoneyho, kterou si napsal sám pro sebe. (Terva)

Reklama

Reklama