Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chaplin hrá chudobného huslistu, ktorý sa snaží zarobiť si pri salóne. Po malom nedorozumení však odtiaľ musí ujsť. Hľadá si miesto, kde by si mohol dobre zarobiť, až príde ku kočovníkom. Bohužiaľ dievčina (Edna Purviance), ktorej zahrá, je ešte chudobnejšia než on, a tak zas vyšiel naprázdno. Keď však zistí, že ju tam držia proti jej vôli ako otrokyňu, rozhodne sa ju vyslobodiť a spolu ujdú na karavane preč. (pivo)

(více)

Recenze (18)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vandrák je satirou cirkusového klauna na romantickou báseň. Charlie Chaplin se vyžívá v táhlých tónech hravé melancholie, sociální tíseň zde není zdrojem vnitřního nepokoje, ale důvodem improvizovaného hledání spásy z úzkosti životního osudu. Násilí je vynuceným prostředkem ke zjednání a nápravě spravedlnosti, klaun pláče, přesto i nadále nezadržitelně skotačí a hřeje. Niterným pocitem je osamělost a radost ze života. Kromě Charlieho v roli bezelstného pouličního houslisty s úderným hrdinským činem zaujme také cikánskými nomády unesená, k manuální práci otrocky připoutaná a bičem poháněná mladá žena (Edna Purviance), neúprosně trestající vůdce kočovných cikánů (Eric Campbell), náhlý zdroj inspirace potřebující malíř (Lloyd Bacon), dívčina smutně osamělá matka dobrých poměrů (Charlotte Mineau), stará cikánka (Leo White), či trumpetista a kapelník konkurenční pouliční produkce hudebních tónů (John Rand). Vandrák aneb Chaplin šumařem není sladkobolnou melancholií romantiky, ale jejím satirickým obrazem na dně duše cirkusového klauna. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Neľútostné pravidlá konkurencie platia aj pre nižšie vrstvy. V úvode to vidieť na vzájomne sa mlátiacich krčmových muzikantoch. Na periférii to nebýva o nič lepšie - cigánski kočovníci využívajú unesenú devu ako otrokyňu pre všetky špinavé práce. Znudená aristokracia a tvoriví dandyovia tiež neposkytujú to pravé orechové. Medzi týmito vrstvami spoločenského rezu sa pohybuje Charlie. Niet divu, že udržať komediálnosť pomedzi vzájomne sa odrbávajúcich, či unudených ľudí nebude ľahké. V tomto prípade stačil aký-taký sociálny komentár. Dej je riedky a bočné humorné epizódy ho príliš nezdobia. Výsledok je potom tiež len taký. Priemerný. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilá groteska, která ovšem navzdory výše uvedeným žánrům inklinuje i k dramatu, poněvadž některé pasáže byly spíše smutné než humorné. Chaplinovo nahánění s muzikanty pobavilo a závěr u maringotky částečně dojal. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Chudobný Tulák chce tentokrát vykročiť tou správnou nohou, a tak sa snaží uchytiť v „hudobnom priemysle” , pričom s ním zvyčajne zametajú. Zhodou okolností natrafí na cigánsku dievčinu, ktorá taktiež nemá na ružiach ustlané. Ukáže, aký talent má. Zachráni ju. Utečú pred svorkou hrdlorezov. Dievča pri prechádzke uvidí maliara. Láska sa vytráca. Odchádza. Vracia sa. Chaplin bol jedinečný aj v tom, že popri hraní pred kamerou, zároveň i koordinoval dianie za kamerou a výsledný materiál zostrihal presne podľa svojich predstáv, to znamená, že má dokonalý tvorivý umelecký charakter. Nie som síce z neho akurát extra bohvieako nadšený, ale stále ide o pomerne intenzívny divácky zážitok. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zatím nejdramatičtější Chaplinova groteska, v níž komediálnost (Chaplinův zapálený houslový výstup) jen tu a tam naruší klidnou a zamračenou hladinu v podstatě smutného příběhu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto dielo ma nechalo chladným. Spočiatku to vyzeralo na dobrú grotesku, potom sa z toho vykľul skôr dramatický nudný film. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Charlieho zběsilé houslové sólo mě totálně rozsekalo. Docela rád bych si poslechl, jak by asi znělo. (Charlie hobluj :-)) No a jinak se jedná o klasickou milou, zábavnou a vtipnou chaplinovskou oddechovku, Trochu mě mrzelo, že mi chybělo posledních asi 9 minut. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pán komik sa každým svojim dielom, ktorý stvoril koncom prvého desaťročia svojej tvorby, dopracovával ku genialite. Komédia a dráma zároveň. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nádherné scény s Ednou. Skvěle zahraný a režírovaný film. Pro mě je to vlastně první Chaplinův film, který jsem viděl, a mám ho pořád stejně rád. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

7171 hodnotenie na čsfd už tradične patrí mimoriadnemu filmu a tentokrát voľba padla na legendu Charlieho Chaplina. Objavilo sa niekoľko zaujímavých scénok ale vo svojej skoršej i neskoršej tvorbe CHCH ponúkol rozhodne lepšie filmy. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Chaplin se zde pokusil o něco vážnějšího, jenomže narozdíl od celovečerních filmů mu to tady moc nevyšlo. Ten smutek tady na mě asi moc dolehl a spíše jsem se nudil než bavil. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Poměrně netradiční a dějově dost vážná Charlieho groteska, nicméně na druhou stranu také jedna z těch nejzajímavějších. Nechybí tradiční humorné situace, kterých je dost, ale ty jsou krásně provázané s vážným dějem, který je na konci už dramatický docela dost. Naháněčka pobavila, konec dojel a dlouhé je to úplně akorát, takže tentokrát spokojenost. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toto už nie je groteska, ale skutočný krátky film ako dráma s občasnými prvkami grotesky. Na dnešok asi trochu jednoduchý dej, ale pred sto rokmi musel byť aj ten zvrat na konci prekvapujúcim prvkom. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Tento Charlieho film je skôr sociálnou kritikou (nie je však na ňu tak sociálne kritický, akoby sa patrilo), než groteskou, ktorá je skôr v úzadí a ponúkne zopár humorných momentov, ktoré sú však prispôsobené sociálnej kritike (nedostatočnej). ()

everlong 

všechny recenze uživatele

vynikající groteska, která je však spíše smutná než veselá, ale je zde několik velice zdařilých Chaplinových výstupů, které trochu zlehčují jinak docela pesimistický příběh...nakonec však všechno dobře dopadne a všechny zučastněné čeká zasloužený happy-end....DÁLE HRAJÍ: Leo White (Old Jew and Old Gypsy Woman) Charlotte Mineau (Girl's Mother) John Rand (Trumpeter, Band Leader) James T. Kelly (Musician and Gypsy) Frank J. Coleman (Musician and Gypsy) ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

The Vagabond - Charlie hudobníkom - Chudobný hudobník (Charlie Chaplin) po úžasnom huslovom sóle a obhájení "tržby" pred konkurenciou sa dostáva ku kočovným cigánom, kde oslobodí krásnu dievčinu (Edna Purviance). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Chvílemi humorné, chvílemi dramatické. Chaplin dokonce leze po stromě a pere se. Ovšem konec je zase trochu smutný. Já bych kvitoval s nadšením ještě masky a jistý druh romantického prozření. Překvapivě se mi líbila hudba. ()

Reklama

Reklama