Reklama

Reklama

Farscape

(seriál)
  • Austrálie Farscape
Austrálie / USA, (1999–2003), 68 h 53 min (Minutáž: 46–51 min)

Hrají:

Ben Browder, Claudia Black, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Virginia Hey, Lani John Tupu, Wayne Pygram, Jonathan Hardy (vypravěč), Lani John Tupu (vypravěč) (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(88)

Obsahy(1)

Projekt Farscape právě vstupuje do své poslední fáze, hlavní zodpovědnost teď leží na pilotu raketoplánu Johnu Crichtonovi. Během letu se však stane něco naprosto nečekaného, před raketoplánem se otevře červí díra a Crichton i s lodí se ocitá v neznámé části vesmíru. Neznámé, ale obydlené.

Jeho přílet je velmi dramatický. V jednu chvíli se objeví a v druhé už je účastníkem srážky s jinou kosmickou lodí. Tento kosmický člun v zápětí exploduje. Na jeho palubě umírá bratr jistého Craise, kapitána dobře vyzbrojené armádní lodi. Kapitána mstivého, krutého a nemilosrdného. Crichtonovým útočištěm se zatím stává Moa, obří živočich, který je používán jako kosmická loď. Na její palubě se musí naučit koexistovat s netradiční posádkou, uprchlými trestanci: Ka D'Argem, hrdým a vznětlivým bojovníkem, Pau Zoto Zhaan, rozjímavou kněžkou; Rygelem, údajně vládcem nad 600 miliardami podaných, v reálu pak nenažranou, zbabělou a línou malou potvorou a nakonec Pilotem, bytostí srostlou s lodí, kterou ovládá. Posádku časem doplní ještě militaristicky uvažující Aeryn Sun. Všichni se stávají štvanci a obzvlášť John. Nejen touha po pomstě žene jeho pronásledovatele. Technologie červích děr je totiž neznámá i zde a všichni chápou, že kdo jí první získá, bude mít obrovskou moc, bohatství či slávu. A Crichton je jediné vodítko k jejímu ovládnutí.

Tento seriál se tematicky v mnohém podobá STAR TREKu, nicméně je tu pár zásadních rozdílů. Odehrává se v mnohem temnějším prostředí, neboť nikde blízko není žádná "Federace". Posádka jsou psanci na útěku, kteří jdou z průšvihu do průšvihu a většinu času jim jde o pouhé přežití. Farscape se také v mnoha okamžicích bere dosti nevážně, je laděn komediálněji než STAR TREK. Seriál má celkem 4 série po 22 dílech, místo páté série byl natočen dvoudílný film MÍROVÁ OPERACE (PEACEKEEPER WARS). (Subjektiv)

(více)

Recenze (109)

July 

všechny recenze uživatele

Všichni tu píšou o tom, jak je důležité nenechat se odradit prvními několika díly, že pak to bude lepší. Jestli bude, pak se nemůžu dočkat! Po 1. epizodě hodnotím na 4*. Je to sice trochu ujeté, ale tím správným směrem. Určitým nelogičnostem se tvůrci podobných sci-fi seriálů prostě nevyhnou a já už jsem si asi zvykla i na větší. Farscape má obrovský potenciál a vtáhne vás (teda aspoň mě:)) do úžasného, ale nebezpečného světa kdesi v jiné galaxi... Prostě skvělé a fascinující! Po 5. dílu hodnotím tak, jak jsem měla chuť už po druhém - 5*. Tohle scífko je super. P.S.: Proč tu všem tak vadí masky? Možná díky skutečnosti, že jsem milovnicí původních Star Wars (žádný digitální Jar Jar!), se mi vlastně i docela líbí... * No dobrá, už trochu chápu, proč všichni říkají "přežít první sezónu". Kvalita není úplně vyrovnaná. Šestý díl se mi moc nelíbil - a osmý už vůbec ne. Tahat do takové scifárny fantasy prvky, no fuj! Pokud to tak půjde dál, ještě tu hvězdičku zase uberu. Uvidíme... * V půlce první řady pátá hvězdička ubrána. Je to pořád nadprůměr a dívá se na to dobře, ale tak skvělé už to není. Ale další řady jsou prý opět lepší... * Po zhlédnutí celého seriálu: Nakonec zůstanu u 4*, protože některé díly jsou trochu slabší, ale i tak je Farscape hned po Futuramě můj nejoblíbenější SF seriál a mohu ho každému jen vřele doporučit. Zakončení 4. série bylo skvělé, dechberoucí... Škoda jen, že se této kvality nedrží i film, který měl za Farscape udělat tečku. Ale jinak: Skvělý seriál! ()

k212 

všechny recenze uživatele

Tenhle sci-fi seriálový úlet zbožňuju. Je neotřelý jak obsahově tak dějově, je vizuálně ujetý až zcela uhnutý, hyří scenáristickými nápady a střílí hláškami, totálně ujíždí v psychedelicky nasnímaných interiérech vesmírné lodi, má skvělé a zajímavé postavy. A zapomněla jsem to nej-nej-nejdůležitější ... je opravdu vtipný. 95%. 1. série je jednoznačně "zrychleně-zhuštěným" úletem, každý díl něčím originálním překvapí, zaskočí, potěší (ať už formou či obsahem), inu tvůrci se prostě baví na maximum, mají nápadů plnou nůši a hezky toho využívají - hravé a rozverné, rozvoj děje a charakterů -až na záverečných pár dílů- je téměř nulový. 2. série pokračuje v tom, co první začala, ale přidává se hlavní padouch Scorpy/Harvey, objevují se tradiční úletové díly (Crackers don´t Matters, Out of their Minds, Won't Get Fooled Again) a následují první "vážnější" (s velkými úvozovkami, protože i tak jsou zábavné a vtipné) dvou/troj díly, které navazují dějově. Série už má tmelící linii a tak nějak se začíná profilovat ve skutečný seriál. 3. série - inu, přiznám se, tu miluji úplně nejvíc. Vyrovnaně a nápaditě totiž servíruje pojící dějovou linii (love eskapády, "rodinné" a přátelské vztahy hlavních hrdinů, samozřejmě nechybí ani stálí záporáci) společně s nápaditými epizodními tématy a k tomu extra přídavek v podobě úletových dílů (Meltdown, Scratch'n Sniff a Revenging Angel). 4. série už je klasickým seriálem, děj jede dál díl od dílu, celkově je všechno coolovější a vážnější. A pak je tu jeden skvost zvaný John Quixote, jehož výchozí premisa je jednoznačně postavena na principu Cronenbergovy úchylárny eXistenZ, no a už jen proto je to jeden z mých top-dílů. BTW - kdopak z creatorů, má asi německé předky? Neb častý výskyt skoro germanismů jest evidentní (grunt, fahrbot, frell). ()

Reklama

char_t 

všechny recenze uživatele

Hmm... Universum je originální, konečně něco, kde lidi nedominují (dokonce tam až na jednoho jedince vůbec nejsou). Rozpočet je trochu níž, než jsou sci-fi fandové zvyklí, takže masky i triky vypadají trochu dětinsky, ale to moc nevadí. Horší je, že to prostě netáhne. Příběh tak nějak pozvolna plyne, o nic extra tu neběží, postavy můžou být (a jsou) divákovi ukradené, nic mě nenutí sledovat dál. Vzdávám to po pěti dílech. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Prvních pár dílů jsem si říkal, že se dívám na vcelku obyčejný sci-fi seriál, který neurazí, ale ani mnoho nezaujme. Naštěstí jsem se spletl. Seriál totiž překonává své žánrové kolegy v nápadech, příběhu i charismatických postavách. Až na výjimky nemá většina sci-fi seriálů souvislý příběh. Farscape ho má. Jistě základní zápletka je jednoduchá, Crichton se prostě snaží vrátit na Zemi. Věc se však komplikuje tím, že přiletěl červí dírou. Neví přesně, jak se mu to podařilo, ale má pár nápadů. Jenže se hned stává terčem pronásledování, nejdříve kvůli mstě, posléze kvůli technologii červích děr, na kterou mají všichni zálusk. Jeho největší nepřítel Scorpius je jeden z nejzábavnějších záporáků, které sci-fi TV produkce nabízí. Posádka Moyi, živé lodi, na které Crichton putuje vesmírem, také zrovna není přehlídkou bezchybných charakterů. Vyzdvihnout musím hlavně dominara Rygela XVI., jehož cynismus, poživačnost a povýšenost neznají mezí. A krom toho prdí helium (většinou když je nervózní), takže v nejvypjatějších situacích mluví všichni upištěnými hlásky. I ostatní členové, ať ti z počátku nebo i pozdější, si dokážou získat sympatie a pobavit. Farscape humorem rozhodně nešetří. Pokud jde o technickou stránku, je to takový slušný standard, za který se tvůrci rozhodně nemusí stydět. Některé masky jsou IMHO velmi dobré, jiné pravda moc ne. Seriál má 4 série, je ukončen filmem Peacekeeper Wars. Lepší 4. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Seriál dvou tváří. Nebýt mizerné první a částečně druhé série, jednalo by se o jeden z uhelných kamenů sci-fi tvorby. Třetí a čtvrtá série jsou totiž doslova přecpány fantastickými episodami, které si v ničem nezadají s naprostými vrcholy sci-fi žánru. Věčná škoda, že tvůrci nedokázali udržet větší konzistenci. I tak se ale jedná o genialitu pod cheesy obalem. Nejoblíbenější postavy: John Crichton, Aeryn Sun, Scorpius, 1. Série: 70%, 2. Série: 70%, 3. Série: 95%, 4. Série: 95%, ()

Galerie (592)

Zajímavosti (15)

  • Rodina Bena Browdera se během jejich působení v Austrálii s rodinou Claudie Black často navštěvovaly, čímž se z Bena a Claudie stali opravdoví přátelé i v soukromém životě, kterými jsou dodnes. (Roby)
  • Lani John Tupu, ktorý v seriáli hral kapitána Craisa, nahovoril aj hlas Pilota. (Ross79)
  • Manželkou Bena Browdera je britská herečka Francesca Buller, která si zahrála ve všech čtyřech řadách některou z epizodních postav. V první sérii to byla postava M'Lee, ve druhé služebná ro-NA, ve třetí sérii to byla Raxil a ve čtvrté Ministryně Akhna. (Roby)

Reklama

Reklama