Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Před dávnými a dávnými časy, než v zemi Polonů svrhli staré bohy a zavedli víru v Jezu Krista…. NENÍ HODEN BÝT U MOCI TEN, KDO TÉTO MOCI ZNEUŽÍVÁ! Part I Plné intrik, smrti i charisma (Zebrowski, Oldbrychski) a počátek lásky, jenž může přivolat hněv bohů. Part II S duchy a bohy nikdo bojovat nechce. Tato střední pasáž mě tolik nenadchla, ale 45 minut v životě lidském… Bitvy se nevedou po stovkách, ale desítkách mužů, což však nevadí. V Zaklínači je to podobné a tato mini série je vedená v podobném duchu. Part III Nevyzpytatelné jsou cesty bohů! Zrada, láska a parta kreténů, která pod moudrým vedením dokáže zvítězit. Zlehčuji: musí mít mezi sebou hrdinu! Dojde i na Vikingy, kteří dokáží umřít jako bojovníci! Ne, vážně se mi to líbilo! Skromný snímek, kamera ale bez problémů ukáže vše podstatné a vyprávění je to zajímavé. Pokud vás Zaklínač zaujal, není třeba se báje, kde panoval krutý Popiel, jehož sežraly myši bát. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobry jako Ohnem i mecem, ale presto docela povedeny. Prvni problem je ceskej nazev, to musel vymyslet nejakej vylizanej idiot, pac tady o vikingy vubec nejde, sice se tu na pul hodky objevi, zabijou par farmaru a hodi hlasku, ze uctivaj Odina, ale o vikinzich to fakt neni. Prisel mi pribeh dost podobnej Ohni a meci, mame tu velkyho zlyho sefa, nekolik rodu, kerejm se to nelibi a ustredniho hrdinu, kterej chce ziskat zenskou. Ale nastesti, romantiky tu je minimum, spis tu de o intriky hlavniho zaporaka, hlavne v prvni casti. Tohle je totiz tridilna serie, ktera ma celkem 135 minut, na csfd to je napsany spatne. Dal musim filmu vytknout misty prilis mnoho kecu a ultra mega hyper trapnej trik zboreni veze. Nastesti tu jinak moc triku neni, takze uz to nerusi. Souboje jsou celkem v pohode, ale mohlo jich bejt vic. Celkove nemuzu rict, ze jsem se nudil, ale ani to nebylo neco extra uzasnyho, takze jen slabsi 4*. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné a objevné zfilmování starých polských bájí (obdoba Jiráskových STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH) vyniká precízností výpravy, důkladností scénáře a invenčností při rekonstruování staroslovanského prostředí a jeho velmi torzovitě zachované mytologie. Témata lásky a žárlivosti, lidské malosti a velikosti určitě nejsou výhradně slovanská; důsledně slovanské je však jejich ztvárnění a úspěšná konfrontace s vikingským vojskem. Absence národního bájesloví je vždy tak trochu ochuzením národní duše; Poláci prokázali, že i z mála se dá udělat na úrovni v tomto ohledu přesvědčivé mnoho. Hoffmanovo dílo je určitě nadčasovou výzvou a něčím je nadto ještě víc: strhujícím zážitkem. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jo když spojíte věrně provedené slovanské prostředí, nááádhernou hudbu od Debskiho a k tomu lákavý příběh, nemůžete minout cíl. Staré báje vikingů (kterej kokot vymyslel tenhle název???) jsou parádní historický kousek, na který nejsme takřka zvyklí. Věrně zachycená slovanská látka, to je to, čím nás dnes filmaři skutečně často nekrmí. Žádní hrdinové á la Russel Crowe, žádná nabubřelá akce, ale poctivý TV seriál, který se mně osobně velmi líbil. Bohužel, co se skutečně nepovedlo, jsou digitální triky. A jakkoli snímek působil až naturalisticky, konec je ve stylu klasických pohádek, což mi opět tak trochu vadilo. Ale chtě nechtě, všechny ty chybičky na kráse odpouštím, protože takový film nevidím každý den. Výtečná hudba opět pochází od Krzesimira Debskiho, nádherné kostýmy + (souhlas s výše uvedeným příspěvkem) nádherné slovanské dívky. To je vážně radost pohledět, kam se hrabou emerické celebrity (Angelina Jolie ať se jde zahrabat). Pro polské historické filmy mám vážně slabost...možná i svým "pravěkým" založením. Vidět Bogdana Stupku v tak krásně odporné roli je zážitek...a k tomu "po medu sladká" prsa Katarzyny Bujakiewicz, no tak o tom bez diskuze, vážení! ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hold poláci tyhle historické kostýmovky umí. Staré báje nejsou tak akční a vtipné jako jiný režisérův film Ohněm a mečem, ale i tak jsou slušnou podívanou. Krásně a velkolepě - tak jak se na podobný žánr sluší - zobrazují staré zvyky, způsoby a hlavně pověry starých poláků. Casting se taky povedl. Poláci se nijak nemýtizují. Většina z nich je vyobrazena jako banda špinavých neurvalců. Ale asi tak nějak to mohlo opravdu v té době vypadat. Ne nejsou tu žádní nažehlení uvědomělý hrdinové jako třeba v Troji. Staré báje zdobí rovněž opravdu překrásné exteriéry, kostýmy a vůbec výtvarná stránka filmu je mimořádná. Mínusem jsou někdy neúměrně přetahované scény za doprovodu tklivé hudby, jenž se mění na kýčovitou. A taky hlavní herci nepředvádí nijak výrazné výkony. Celkově jsou Staré báje z dob kdy Slunce bylo bohem příjemnou oddechovkou. Takovou krvavější nenáročnou pohádkou pro dospělé, které by prospěla o 15 minut kratší stopáž.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná legenda o prvých Piastovcoch. Nie sú tu síce žiadne ohromujúce bitky ani iné megalomanské prvky a vizuálne efekty niekedy donútia privrieť oči, ale výprava a všetko okolo bolo fantastické. Na dôvažok aj skvele zahraté a so sympatickými hercami. Stačilo už len nechať sa unášať pekným príbehom o láske, neoblomnosti, šikovnosti, ale aj chamtivosti, tyranii a zrade... Jednoducho dôstojné spracovanie prvých stránok z Gallus Anonyma. 75/100 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Vřele doporučuji. Nebojte se Polské tvorby, neboť v tomhle případě neprohloupíte. Záživný film. Opravdu pěkně zpracované a můj oblíbený polský herec Michal Zebrowski tu opět odvádí skvělou práci. Naprosté překvapení. Zasloužených 85% za odvážný tah, který vyšel. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Jak má v něčem prsty režisér Jerzy Hoffaman tak to musí skončit 5*. Konečně jeho podpis  je pod mnoha historickými filmy. No a hudba jen dotváří pěknou historickou fresku. Konečně i šťastný výběr herců, s kterými už pracoval  tomuto snímku jen prospělo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Som sklamaný. Dejovo veľmi nevyvážené, v podstate ten príbeh nemal žiadnu iskru a všetko sa to schovalo pod mysteriózny šat dôb dávno minulých. Ja som čakal nejakú parádnu fikciu o starých Slovanoch, nejaké boje, intrigy, a nie tanečky v delíriu okolo ohníka. Chápem, pohanské zvyky, ale aj tak, nemuseli preto pochovať celý príbeh, ktorý mal potenciál. Hlavne s Vikingami to nemá vlastne nič spoločné, zbytočne zavádzajúci názov. Poľské herečky ale tú pachuť aspoň trocha vyrovnali. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V rámci CEE tvorby určitě nadprůměrné, hezky zpracována pověst. Snad jen chyběly peníze na větší výpravu a lepší digi-triky. A teda název, to je ostuda ten česky překlad… ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

My máme Přemyslovce a Poláci mají Piastovce. Jenže zatímco my na svojí Korunu Vyšehradu čekáme a jen Svarožic s Perunem vědí, zda se jí dočkáme, tak Poláci už legendu o svém Piastovi natočili a nedopadlo to vůbec špatně. Jasně - mělo to ten tradiční polský patos a nad vizuálními efekty jsem lomil rukama, ale na druhou stranu kulisy i kostýmy byly perfektní a herecký ansábl odvedl solidní práci. A povedené byly i strkanice s Vikingy. Dokonce jsem autorům odpustil vikinskou jízdu - útočili zásadně pěšmo. No jsem zvědav na naše přemyslovské zpracování, ale obávám se, že kvalit Poláků nedosáhneme. 75% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film, Polákům se povedlo daný příběh výborně zpracovat, herecký ansámbl sympatický, ženy krásné, muži stateční a čestní, no a kníže odporný přesně tak, jak jsem očekávala, jeho zločiny jsou i mýma očima neomluvitelné.. Stojí za to vidět, zajímavé nahlédnutí do polských dějin/bájí/legend... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Schopný prírastok, do žánru historického (polo)fantasy. Síce sa to chová ako niečo, pred čím a potom niečo bolo ( filmovo vzaté ), ale divák súci a znalí, si detaily tak nejako domyslí. Po technickej stránke, je to skôr priemer, ale niet sa za čo hanbiť. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Gratuluji Polákům. Jednak k tomu, že mají o čem (nebo podle čeho) točit tyhle nádherné historické filmy, jednak k tomu, že je pak skutečně dobře natočí. Já jsem byl tak vyhladovělý po podobném filmu, že jsem Starou báj jenom hltal. Možná to není úplně stoprocentní, ale já v tomto případě rád půl hvězdičky přidám. A protestuji proti českému distribučnímu názvu, který je zcela mimo. Proč to nešlo nechat pod původním názvem? ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý film, překvapivě poláci moc nezklamali. Nelze od něj čekat něco světového ale na ty necelé dvě hodiny vcelku zabaví... ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Historická lahôdka od severných susedov, ktorá sa môže hanbiť len za vizuálne poňatie. Príbeh je takpovediac klasikou o bohatierovi, krásnej žene, útlaku a následnom povstaní. Tieto prvky sú však zaujímavo poprepletané a aj keď už viete, v zhruba v prvej polhodine, ako to presne skončí tak vás to dokáže udržať v pozornosti do konca filmu. Musím ešte vyzdvihnúť, že aj keď sa príbeh odohráva v "pagan" ére, tak sú tam výrazné kresťanské prvky, čo sa mi tam celkom pekne hodilo. Ale tak čo od Poliakov očakávať, všakže. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

zaujímavé najmä preto, že filmov z prostredia starých Slovanov je pramálo.... avšak skôr ako etnologicky vierohodný exkurz do prastarých lesov, lúk a hájov to vnímam ako lacný návod pre fašizoidných spoluobčanov, ako pateticky sláviť niektoré barbarské kulty..... možno som príliš prísny v hodnotení, ale vnímal som mnoho skrytých významov, ktoré sa až príliš môžu zaliečať a inšpirovať nízke pudy mladých neofašistov, rasistov a nacionalistov.... ()

Reklama

Reklama